Συμβαίνει Τώρα

Η ελληνική οικονομία ανοίγει το βήμα της

Άρθρο του κ. Μάριου Κάτση, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Η χώρα μας αφήνει σταδιακά πίσω της μια σκληρή περίοδο οικονομικής ασφυξίας και ακραίας κοινωνικής απορύθμισης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ανισότητες διευρύνθηκαν, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 28%, η αποεπένδυση της ελληνικής οικονομίας άγγιξε κόκκινο, ενώ παράλληλα το εθνικό εισόδημα μειώθηκε κατά 25%. Αυτή την κατάσταση είχαμε να διαχειριστούμε όταν αναλάβαμε τις τύχες της χώρας.

Σήμερα, έπειτα από μια μακρά και δύσκολη περίοδο, βρισκόμαστε κοντά στο ορόσημο της εξόδου από την σκληρή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018. Είναι λογικό να υπάρχει δυσπιστία για το τέλος των μνημονίων, καθώς έχει διαψευστεί πολλές φορές, όμως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ορόσημο θα τηρηθεί. Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και πλέον ανοίγει το βήμα της για να καλύψει την πρωτοφανή οπισθοχώρηση που σημειώθηκε τα χρόνια της κρίσης. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 21%, σχεδόν 6 μονάδες πιο χαμηλά από αυτή που μας παρέδωσε η ΝΔ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% το πρώτο μισό του 2017. Το κόστος δανεισμού για τη χώρα, αυτή τη στιγμή είναι το χαμηλότερο από το 2009. Η Ελλάδα βγήκε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία εισήλθαμε με την έναρξη της κρίσης. Τα δεκαετή ομόλογα βρίσκονται σταθερά κάτω από το 5,5%, ενώ έχει προηγηθεί και η επιτυχής έξοδο στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,625%, και είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών.

Παράλληλα, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει άρδην. Πλέον, οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το πρόβλημα αλλά, είναι μέρος της λύσης. Η χώρα μετατράπηκε από παρία της Ευρώπης σε έναν ενεργητικό και με άποψη εταίρο, που καταθέτει προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης, όπως η οικονομική ολοκλήρωση, το μεταναστευτικό και η κοινή εξωτερική πολιτική.

Οι απόλυτα επιτυχημένες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ισχυρούς ξένους ηγέτες και διεθνείς παράγοντες, όπως και η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει για το αύριο της Ευρώπης ,στην οποία η κυβέρνηση συνέβαλλε τα μέγιστα στην διαμόρφωση προοδευτικών συμμαχιών, έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς νέο τοπίο πάνω στο οποίο διαπραγματευόμαστε. Οι πιο σκληροί εκ των δανειστών έχουν απομονωθεί και οι περισσότεροι πλέον επιθυμούν την οριστική λύση.

Οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύπτονται και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος. Το μέρισμα θα ξεπερνάει το 1 δις Ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από πέρυσι.

Τα προβλήματα φυσικά για τους πολίτες είναι πολλά, η καθημερινότητα συνεχίζει να είναι δύσκολη. Είναι σημαντικό όμως ότι εκμεταλλευόμαστε κάθε χαραμάδα ώστε , όπου μπορούμε, να αποκαθιστούμε τις βαθιές πληγές της κοινωνίας.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Το βασικό μας μέλημα είναι να μην επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αναξιοκρατία, ανισσόροπη ανάπτυξη, δεν έχουν θέση στο αύριο. Η συζήτηση με τις παραγωγικές δυνάμεις και την κοινωνία είναι προαπαιτούμενη, και έχει ξεκινήσει. Η προσέλευση φορέων και πολιτών στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εθνικός στόχος και υπόθεση όλων μας.

Το κύριο ερώτημα όμως είναι αν η επικείμενη ανάπτυξη θα γίνει με συντριβή της εργασίας σε μισθούς και δικαιώματα και με διάλυση του κοινωνικού κράτους ή θα είναι δίκαιη μοιράζοντας τα οφέλη στους εργαζόμενους και θα παρέχει τα βασικά αγαθά (υγεία, παιδεία κλπ) χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό το ερώτημα θα είναι και η κάθετη διαχωριστική γραμμή που θα τέμνει τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να παρουσιάσουν λύσεις την επομένη μέρα, μετά το τέλος των μνημονίων, και εν τέλει θα διαμορφώσει την κρίση των πολιτών.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική έκδοση σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πώς να μην παχύνετε τα Χριστούγεννα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Η Ντέμι Λοβάτο στην κορυφή των αναζητήσεων στο Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Βερολίνο