Συμβαίνει Τώρα

Φωνή σε όσους δεν έχουν: το επόμενο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα

Άρθρο του κ. Γιάννη Θεοφύλακτου*

Η χώρα δεν πτώχευσε τυχαία: είχε προηγηθεί η κατάρρευση της δημοκρατίας.

Η Δημοκρατία είχε καταρρεύσει γιατί ο κόσμος, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός είχε χάσει την φωνή του.

Δεν υπήρχε γνήσια εκπροσώπηση του λαού στα κόμματα που κυβερνούσαν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν στήσει ένα παιχνίδι εξουσίας με στοιχεία διαπλοκής με την οικονομική ελίτ, ερήμην του λαού. Δεν συζητάμε, βέβαια, για τα ΜΜΕ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Αλλά και στους περισσότερους φορείς που θα μπορούσε να ακουστεί η φωνή του κόσμου -όπως η αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα εργατικά κέντρα, τα επιμελητήρια, οι επαγγελματικοί σύλλογοι κτλ- επικρατούσε το ίδιο σύστημα που κατέπνιγε τελικά την πραγματική φωνή του ελληνικού λαού.

Αν ήθελε κάποιος να βάλει υποψηφιότητα και να εκλεγεί στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στα εργατικά κέντρα, ακόμη και να ανέλθει υπηρεσιακώς κτλ, έπρεπε πρώτα να ενταχθεί στο καλοστημένο σύστημα του δικομματισμού: για να το πούμε ξεκάθαρα, έπρεπε να 'προσκυνήσει' είτε έναν υπουργό, βουλευτή των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είτε ένα ανώτερο κομματικό τους στέλεχος που έκανε 'κουμάντο'.

Αν προσκυνούσε όμως, έχανε τη φωνή του, πλέον δεν είχε δική του γνώμη...

Ο καλοστημένος αυτός μηχανισμός που έλεγχε το μεγαλύτερο κομμάτι των κοινών της χώρας, είχε επιφανειακά οικονομική αλλά όχι ηθική νομιμοποίηση: ήταν σίγουρα αποκρουστικός για όλους τους έλληνες και κακώς τον ανεχόμασταν όσο οι τσέπες μας ήταν γεμάτες.  Κατέρρευσε όμως με θόρυβο όταν η χώρα πτώχευσε και αποδείχτηκε ότι και η οικονομική τους νομιμοποίηση ήταν σαθρή και δανεική (ή μάλλον ληστρική) από το μέλλον.

Ο λαός αντέδρασε δίνοντας την εξουσία σε έναν νέο πολιτικό, τον Αλέξη Τσίπρα και σε ένα κόμμα εκτός του 'συστήματος' που πτώχευσε την χώρα και καταλήστευσε τις επόμενες γενιές.

Το σύστημα όμως του δικομματισμού με τους μηχανισμούς του, παρά τις τεράστιες και δόλιες ευθύνες του για την πτώχευση της χώρας, συνεχίζει να λειτουργεί σε όλα τα άλλα επίπεδα είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε λόγω εξουσιών που ακόμη διακρατεί.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα δημοκρατίας για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ:

Θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ξανά τη φωνή του στα περισσότερα επίπεδα εκπροσώπησης, όπως σε αυτοδιοίκηση – επιμελητήρια – εργατικά κέντρα – επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους;

Θα στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με αξιοκρατικό και δημοκρατικό τρόπο, ώστε να αναδεικνύονται οι πιο άξιοι με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών;

Θα αποκατασταθεί η δημοκρατία, η συμμετοχή του κόσμου, η ελεύθερη ψήφος του σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας; τότε μόνο θα έχουμε ένα στέρεο πολιτικό, δημοκρατικό σύστημα, πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί και να λειτουργήσει μία βιώσιμη οικονομία.

Δεν μιλάμε για 'συριζαίους' παντού. Καμία σχέση.

Όμως όχι οι ίδιοι άνθρωποι και οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τη στρεβλή λειτουργία των θεσμών που οι ίδιοι υποτίθεται υπηρετούν. Φτάνει πια με τους μηχανισμούς (ψευδο)εξυπηρετήσεων, υποσχέσεων και εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων.

Οι φορείς άμεσης εκπροσώπησης της κοινωνίας (π.χ. εργατικά κέντρα, επιμελητήρια, επαγγελματικοί σύλλογοι) και οι φορείς ελέγχου της λειτουργίας της αγοράς ή των θεσμών (π.χ. επιθεώρηση εργασίας, Ανεξάρτητες Αρχές κτλ) υπάρχουν ως δικλείδες ασφαλείας της δημοκρατίας: πιστεύει κανείς ότι λειτούργησαν όπως θα έπρεπε όταν η χώρα όδευε αγέρωχη προς τον γκρεμό; Τι ποσοστό σκανδάλων πιστεύουμε ότι έφτασε στη Δικαιοσύνη και πόσα από αυτά διαλευκάνθηκαν;

Αυτό είναι για εμάς το επόμενο μεγάλο στοίχημα δημοκρατίας. Προϋποθέτει όμως και την πεισματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα άξιων ανθρώπων που έως σήμερα απέχουν απογοητευμένοι και αηδιασμένοι από τα εγκλήματα που συντελούνταν σε βάρος της χώρας.

*Ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Δικηγόρος και Μέλος των Επιτροπών:

- Θεσμών και Διαφάνειας

- Παραγωγής και Εμπορίου

- Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

- Σωφρονιστικού Συστήματος

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros