Συμβαίνει Τώρα

Η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς

Άρθρο του κ. Γιώργου Κώτσηρα, Δικηγόρου, Δρ Νομικής Σχολής Αθηνών και Αν. Γραμματέα Επιστημονικών Φορέων Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών προέβη σε μια πολιτική κίνηση υψηλού συμβολισμού. Επισκέφθηκε (και μακάρι να τον ακολουθήσουν και άλλοι αρχηγοί κομμάτων και πρωτίστως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) τους χώρους της πρώην Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου να λάβει γνώση για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης σε καθημερινό επίπεδο.

Πράγματι, η Δικαιοσύνη είναι ένα πεδίο όπου υπάρχει χώρος για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι επ’ωφελεία της κοινωνίας που αντιμετωπίζει το θεσμό της δικαιοσύνης, ακόμα και υπό τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, ως την ύστατη αλλά δίκαιη λύση στα πολλά προβλήματά του. Το όφελος μπορεί να είναι, επίσης, εθνικό, καθόσον η δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τo επενδυτικό περιβάλλον. Πόσες φορές χάθηκαν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες είτε λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων είτε λόγω ετεροχρονισμένων αρνητικών αποφάσεων που συχνά οδηγούσαν σε αποχώρηση πιθανούς επενδυτές; Η ταχύτητα απονομής είναι στοιχειώδης συνθήκη ομαλού επενδυτικού κλίματος. Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την ανάδειξη και (κυρίως) την ενσωμάτωση στη νομική κουλτούρα των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών αποτελούν, αναμφίβολα, παράγοντες που μπορούν να συνδράμουν στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Η πραγματική ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας ανά νομικό τομέα θα αποτελέσει, επίσης, παράγοντα ασφάλειας δικαίου και αξιοπιστίας για την χώρα, καθόσον θα ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου.

Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης που θα σέβονται όσους εργάζονται γι’αυτή, τους πολίτες και όσους επιθυμούν να γνωρίζουν εγκαίρως τη συμβατότητα των ενεργειών τους με την κείμενη νομοθεσία. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να επιδείξει το ελάχιστο της συνεννόησης προκειμένου να αποκατασταθούν οι θεσμικές σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα γίνει ούτε με προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εις βάρος της δικαστικής εξουσίας, ούτε με προκλητικούς νόμους για την ασφάλεια των πολιτών (βλ. «νόμο Παρασκευόπουλου»). Η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση οφείλει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την δικαιοσύνη του μέλλοντος.

Οφείλουν όλοι και κυρίως οι Κυβερνώντες να γνωρίζουν ότι η απρόσκοπτη και αυτοτελής λειτουργία της δικαιοσύνης είναι παράγοντας δημοκρατικής ομαλότητας και, ευελπιστώ, να μην ονειρεύονται συνθήκες που παραπέμπουν σε «μαύρες σελίδες» της παγκόσμιας ιστορίας.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros