Συμβαίνει Τώρα

Τσίπρας και Καμμένος είναι αυτοί που δεν σέβονται την Ελλάδα και τους Έλληνες

Της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη*

Στο άρθρο του στις εφημερίδες Le Monde και Die Welt, μία ημέρα πριν από ένα ακόμη Eurogroup, κάλεσε τους δανειστές «να σεβαστούν τη χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά έγραψε.

Η αλήθεια είναι ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είναι αυτοί που ουδέποτε σεβάστηκαν ούτε την Ελλάδα, ούτε τους Έλληνες.

Βρέθηκαν στην εξουσία λέγοντας τα πιο ελεεινά ψέματα και προκαλώντας έναν ακόμη εθνικό διχασμό, αποκαλώντας τους πολιτικούς αντιπάλους τους δοσίλογλους, μερκελιστές, Τσολάκογλου, υποταγμένους που υπογράφουν «στα τέσσερα».

Και συνέχισαν να λένε ψέματα και να επιδίδονται σε ανελέητη προπαγάνδα, υποσχόμενοι «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και «παράλληλο πρόγραμμα», την ίδια ώρα που έφερναν άλλα δύο μνημόνια – οικτρό αποτέλεσμα της «περήφανης διαπραγμάτευσής» τους.

Βύθισαν την οικονομία επιβάλλοντας capital controls, που έχουν οδηγήσει στο ναδίρ, σε αρνητικό έξι ετών τη μεταποίηση, τον κλάδο που κατ’ εξοχήν δημιουργεί τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Δύο χρόνια τώρα, οι τράπεζες είναι κλειστές, το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής ανεβαίνει κάθε μήνα, λόγω της δυσκολίας εισαγωγής πρώτων υλών, με αποτέλεσμα έναν διαρκή «εισαγόμενο πληθωρισμό», που οδηγεί σε αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, πήγαν και σε μια νέα μακρόσυρτη δήθεν «διαπραγμάτευση» με όλες τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Μάλιστα, το «διακύβευμα» της διαπραγμάτευσης άλλαξε στην πορεία:

Στην αρχή ήταν οι εργασιακές σχέσεις και η δήθεν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μετά την ήττα της 20ής Φεβρουαρίου στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, θυμήθηκαν για άλλη μια φορά το θέμα του χρέους.

Ένα εθνικό θέμα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάθε φορά θυσιάζουν στον βωμό κάθε προπαγανδιστικής τους εκστρατείας.

Και άρχισαν:

Καθαρή λύση, καθαρός διάδρομος, λύση που οδηγεί στην απομείωση του χρέους, συνολική λύση, λύση για βιωσιμότητα (θυμίζω ότι όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση ότι… εκλιπαρεί για πιστοποιητικό βιωσιμότητας), λύση για έξοδο στις αγορές (θυμίζω ότι έλεγαν πως θα βαράνε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, που είναι το «μαντρόσκυλο του συστήματος, κατηγορώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως… Ταλιμπάν των αγορών!»), λύση για ανάπτυξη.

Πρώτα είπαν ότι θα πάνε στη Σύνοδο των κρατών-μελών του ευρώ, μετά ότι δεν θα πάνε, μετά ότι θα ξαναπάνε, μετά ότι θα πάνε στη Σύνοδο Κορυφής, μετά ότι θα πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Έλεγαν – ο κ. Τσίπρας προσωπικώς και μετά όλοι οι άλλοι εν χορώ – ότι δεν ψηφίζουν

μέτρα χωρίς χρέος, μετά ότι ψηφίζουν για να πάρουν το χρέος, μετά ότι θα ξεψηφίσουν αν δεν πάρουν το χρέος, ότι θα βάλει γραβάτα, ότι δεν θέλει να βάλει φέσι…

Ενδιαμέσως, ο κ. Τσίπρας φόρεσε… κελεμπία για να πανηγυρίσει τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες (τις οποίες είχαν καταψηφίσει το 2014)!

Τη μια μέρα ψηφίζουν μέτρα και την άλλη φοράνε τα… αμπέχονα και ανεβαίνουν στους Κορυσχάδες για να γιορτάσουν την «κυβέρνηση του βουνού».

Μετά κατεβαίνουν από τα βουνά, ξεχνάνε τα αντάρτικά και φοράνε το πηλήκιο του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας μέρος στη Σύνοδο της Συμμαχίας.

Την ίδια μέρα που έφεραν την τροπολογία για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και διακήρυξαν την πίστη τους στις συλλογικές συμβάσεις.

Ένα κακόγουστο θέατρο, ένας χορός μεταμφιεσμένων από την αρχή μέχρι το τέλος.

Από τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση προκάλεσε για άλλη μια φορά μια τεχνητή κρίση με αντικείμενο το θέμα του χρέους, προκειμένου να περάσει το τέταρτο μνημόνιο από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Έβαλαν το χρέος στη βιτρίνα και πέρασαν τα μέτρα από την πίσω πόρτα.

Ένα θέμα που είχε συμφωνηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016.

Τότε είχαν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, είχαν επακριβώς περιγραφεί και η κυβέρνηση είχε πανηγυρίσει.


«Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», είχε δηλώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Επομένως, τι επιπλέον ζητούν τώρα, αφού τότε είχαν εκφράσει απόλυτη ικανοποίηση;

Μάλιστα, την επομένη, 25 Μαΐου 2016, με δελτίο Τύπου μας είχαν ενημερώσει πως «ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δημιουργείται έτσι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία».

Το δελτίο Τύπου συνέχιζε με συγκεκριμένη αναφορά σε κάθε δέσμη μέτρων και κατέληγε:

«Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία. Άλλωστε η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους».

Άρα, ήδη από πέρσι είχαν πανηγυρίσει πως τα μέτρα εκείνα ήταν ικανά και για να εξασφαλίσουμε την έξοδό μας στις αγορές και για να επιτύχουμε την ανάπτυξη και για να υπάρξει η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεν ήταν έτσι; Έλεγαν ψέματα;

Ξαναπανηγύρισαν μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, όταν εγκρίθηκαν όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μιλούσαν για «εθνική επιτυχία», καθώς το χρέος μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45 δις ευρώ και κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, μιλώντας για «εθνική επιτυχία» και μετά ξανά στις 23 Ιανουαρίου 2017, όταν ο ESM και ο EFSF ενέκριναν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ξανά στις 10 Φεβρουαρίου 2017, όταν ο ESM ολοκλήρωσε την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων από το EFSF και η μέση διάρκεια αυξήθηκε στα 34,25 χρόνια και ξανά στις 9 Απριλίου 2017, μετά το Eurogroup της Μάλτας, όταν ο κ. Τσίπρας δήλωνε πως «ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο».

Συγγνώμη, αλλά πότε έλεγαν ψέματα; Τότε ή σήμερα;

Η απάντηση είναι μία: Λένε πάντα και μόνο ψέματα…

*Η κυρία Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros