Συμβαίνει Τώρα

Ζητάμε άμεση προσφυγή στις κάλπες

milios2

Συνέντευξη του κ. Γιάννη Μηλιού, υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα.

Κατά τη γνώμη σας ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ,  για ανατροπή, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών επετεύχθη;

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ένα πρώτο βήμα που πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά στις Ευρωεκλογές. Το σύνθημα μας ήταν από την αρχή: Στις 25 Μάη ψηφίζουμε για τη ζωή μας, ψηφίζουμε και φεύγουν. Η πρωτιά της Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και το πολύ καλό αποτέλεσμα του Γ. Σακελλαρίδη στο Δήμο Αθηναίων είχαν πολύ μεγάλο πολιτικό βάρος. Ο αποκλεισμός της ΝΔ από το δεύτερο γύρο σε περιφέρεια και δήμο έχει ιστορικό χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις περιφέρειες της επαρχίας και της Θεσσαλονίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως σε κάθε περίπτωση καταγράφηκε πλέον και ως αυτοδιοικητική δύναμη, και με το πέρασμα του χρόνου η δύναμή του θα αυξάνεται συνεχώς και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Σας κατηγορούν ότι στο κόμμα σας υπάρχει έντονη διγλωσσία και πως εξ αυτού του λόγου, οι πολίτες δεν δείχνουν ακόμη την αναγκαία πολιτική εμπιστοσύνη...

Η γραμμή του κόμματος μας είναι σαφής και εκφράζεται με τον πλέον καθαρό τρόπο. Εμείς μιλάμε για την κατάργηση της λιτότητας, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάκτηση της εργασίας. Βέβαια υπάρχουν και μειοψηφικές απόψεις στα επιμέρους θέματα. Το κόμμα μας έχει μια δημοκρατική κουλτούρα άγνωστη στα αρχηγικά κόμματα που βάσιζαν τη σχέση τους με την κοινωνία στα ρουσφέτια. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, και κάθε μέλος έχει υποχρέωση να σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας που λαμβάνονται πάντα μέσα από ψηφοφορίες με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο.

Υποστηρίζετε την άμεση προσφυγή στις εθνικές κάλπες. Με ποιο τρόπο εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα χάσει την πολιτική νομιμοποίηση; Το ρωτώ διότι εάν η διαφορά στις ευρωεκλογές δεν είναι ευδιάκριτη, τότε, θα ερμηνευθεί και ως αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής...

Η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι ένα αίτημα που αφορά την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται. Ζητάμε άμεση προσφυγή στις κάλπες για να μην εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε, να μην μειωθούν οι συντάξεις, να μην απολυθούν εργαζόμενοι, να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα δώσει το μήνυμα ότι η πολιτική αυτή αποδοκιμάζεται. Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο δύσκολα θα κρατήσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη. Έτσι κι αλλιώς θυμίζω ότι πλέον όποτε δεν περνάει με διατάγματα την πολιτική της, περνάει νόμους με 150 βουλευτές, και λιγότερους ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είστε ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, το δίλημμα θα είναι πολιτικό; Οι πολίτες περιμένουν από την αξιωματική αντιπολίτευση λύσεις για την καθημερινότητα τους, για τη ζωή τους και για να το πω διαφορετικά, για το οικονομικό τους μέλλον...

Οι εκλογές αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές. Το δίλημμα είναι εξόχως πολιτικό. Έχετε απόλυτο δίκιο για το ότι η κοινωνική πλειοψηφία περιμένει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πράγματι αυτή η αλλαγή είναι προ των πυλών. Επιγραμματικά σας αναφέρω:

1) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.Όλοι οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα θα έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κοινωνικά αγαθά (σίτιση, στέγαση, δημόσιο σύστημα περίθαλψης-υγείας, δημόσια εκπαίδευση, δωρεάν ελάχιστο [κοινωνικό τιμολόγιο] ρεύματος, νερό, συγκοινωνίες).

2) Ανάκτηση εργασίας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, θα απαγορευθεί η ενοικιαζόμενη εργασία, θα ενισχυθεί η επιθεώρηση εργασίας ώστε να καταπολεμηθεί μέχρι εξαφάνισης η μαύρη εργασία, θα επαναθεσμοθετηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα, θα έχουμε θεσμική ενίσχυση συνδικαλισμού στον ιδιωτικό τομέα.

3) Έκτακτες πολιτικές αντιμετώπισης ανεργίας (με στρατηγικό ορίζοντα κοινωνικού μετασχηματισμού). Θα ενισχυθεί η κοινωνική οικονομία, σε αλληλέγγυα-συνεργατική βάση. Με κατάλληλους νόμους θα πετύχουμε «συνάντηση» των ανέργων με το παραγωγικό δυναμικό που αργεί.

4) Χρηματοδότηση. Οι συστημικές τράπεζες θα τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο, θα θεσμοθετήσουμε τη «νέα συσάχθεια» για την οποία έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου, θα δημιουργήσουμε νέα αγροτική τράπεζα, θα θεσμοθετήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικού σκοπού, θα ευνοήσουμε τη δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών στο πλαίσιο ενός νέου ισχυρού μη-συστημικού χρηματοπιστωτικού τομέα. 

5) Δίκαιο, διαφανές, σταθερό φορολογικό σύστημα. Θα πετύχουμε με πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος δημόσια έσοδα τουλάχιστον στο μέσο όρο της ΕΕ, με φοροελάφρυνση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ ετησίως.

6) Επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Το χρέος θα πάψει να αποτελεί μοχλό για τη λιτότητα, στόχος μας είναι το αξιόχρεο Δημόσιο, κάτι που συνεπάγεται τη μείωση κόστους χρήματος και για τον ιδιωτικό τομέα. Η λύση που προτείνουμε υιοθετεί τη βασική ιδέα της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για το γερμανικό δημόσιο χρέος.

7) Κράτος που εξυπηρετεί τον πολίτη. Θα μεταρρυθμίσουμε ριζικά τη Δημόσια Διοίκηση, θα εισάγουμε θεσμούς άμεσης δημοκρατίας. 

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail ειδική έκδοση σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

sardis rent a car banner

e-iatros

«Chernobyl» - μια μίνι σειρά για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ερωτικές επιστολές του Κοέν στην Μαριάν πουλήθηκαν 1,2 εκατ. δολάρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Οι πτήσεις βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

O Δεσποτόπουλος και ο μύθος του Μπάουχαους