Προτεραιότητα τα φάρμακα κατά του καρκίνου και της άνοιας

Η καταπολέμηση του καρκίνου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του Αλτσχάιμερ ανήκουν στις προτεραιότητες της φαρμακοβιομηχανίας. Ορισμένα από τα παρασκευάσματα θα μπορούσαν να αποφέρουν και μεγάλα κέρδη.

 Εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο ευελπιστούν ότι η βιομηχανία φαρμάκων έχει επικεντρωθεί σε παρασκευάσματα ικανά να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, την άνοια ή άλλες ασθένειες. Γεγονός είναι ότι η αγορά φαρμάκων διογκώνεται συνεχώς. Από τη μια πλευρά ο πληθυσμός στις αναδυόμενες οικονομίες αποκτά πρόσβαση σε καλύτερη ιατρική περίθαλψη και από την άλλη στη Δύση όλο και ακριβότερα φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή όμως η έρευνα προχωρά γοργά, παρασκευάζονται πλέον φάρμακα εξειδικευμένα σε πολύ συγκεκριμένες πτυχές μιας ασθένειας. Ως αποτέλεσμα αυτού οι φαρμακοβιομηχανίες δυσκολεύονται να ρίξουν στην αγορά ένα φάρμακο που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι παρασκευάσματα κατά του καρκίνου ή του Αλτσχάιμερ είναι σε θέση να εξασφαλίσουν υψηλά κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες. 

Στατιστικά στοιχεία του γερμανικού Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών (vfa) των περασμένων ετών δείχνουν ότι περισσότερα από 300 φάρμακα που βρίσκονται τώρα ακόμα μόνο στα εργαστήρια ενδέχεται να λάβουν άδεια κυκλοφορίας μέχρι το 2019. Πάνω από το 33% των παρασκευασμάτων αυτών καταπολεμούν τον καρκίνο. Το μεγάλο ποσοστό παραγωγής οφείλεται κυρίως στη συχνότητα των προσβολών και την μεγάλη απειλή της επάρατης νόσου. Μόνο στη Γερμανία καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 νέες προσβολές από καρκίνο και 230.000 θάνατοι.

Βιοτεχνολογικά φάρμακα γεννούν προσδοκίες

Οι ερευνητές κηρύσσουν τον πόλεμο στο Αλσχάιμερ (picture alliance/dpa)

Οι ερευνητές κηρύσσουν τον πόλεμο στο Αλσχάιμερ

Οι ελπίδες τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και των ασθενών επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στα βιοτεχνολογικά παρασκευάσματα, τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε ο οργανισμός να καταπολεμά ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στη δημιουργία φαρμάκων, που θέτουν υπό έλεγχο το Αλτσχάιμερ. Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών αρκετές φαρμακοβιομηχανίες δεν κατάφεραν να αντιτάξουν κάτι στην επιθετική αυτή μορφή άνοιας. Στο μεταξύ όμως έχει ξεκινήσει μια σειρά νέων ερευνών. Σύμφωνα με τον Ζίγκφριντ Μπιάλογιαν από την εταιρία συμβούλων Ernst & Young «το Αλτσχάιμερ βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της φαρμακοβιομηχανίας». Σε σύγκριση ωστόσο με την ογκολογία οι έρευνες είναι πιο πολύπλοκες, μιας και η διερεύνηση του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ήδη σήμερα υπάρχουν παρασκευάσματα που καθυστερούν την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να μπορεί να σταματήσει την ασθένεια.

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

πηγή: DW

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών