Νέα ακριβότερα φάρμακα χωρίς όφελος

Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας για λογαριασμό του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα TK: Παρά τα νέα, αισθητά ακριβότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, το όφελος για τους ασθενείς είναι συχνά το ίδιο.

 Νέα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών ωφελούν ελάχιστα τους ασθενείς παρά το υψηλό πρόσθετο κόστος τους, συμπεραίνει επιστημονική έρευνα για λογαριασμό του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα Techniker Krankenkasse (TK).

Από τα 23 νέα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στη γερμανική αγορά φαρμάκων το 2013, τα 13 έλαβαν αρνητική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπάρχουν νέα φάρμακα για την καταπολέμηση ευρέως διαδεδομένων ασθενειών όπων η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι πόνοι στη μέση.

Διπλασιασμός του μέσου κόστους

Από τα 23 νέα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στη γερμανική αγορά φαρμάκων το 2013, τα 13 έλαβαν αρνητική αξιολόγηση

Από τα 23 νέα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στη γερμανική αγορά φαρμάκων το 2013, τα 13 έλαβαν αρνητική αξιολόγηση

«Το ποσοστό των μη καινοτόμων φαρμάκων υπερτερεί», παρατηρεί ο επιστημονικός επικεφαλής της έρευνας Γκερντ Γκλέσκε από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Ως εκ τούτου η πλειοψηφία των νέων σκευασμάτων στην αγορά δεν έχουν κάποια καινοτομία. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν η ύπαρξη παρόμοιων με τα νέα φαρμάκων στην αγορά, το επιπλέον όφελος των νέων φαρμάκων για τους ασθενείς και η τιμή τους. Για 15 από τα νέα σκευάσματα υπήρχαν ήδη φάρμακα με παρόμοια δράση στην αγορά. Σε οκτώ περιπτώσεις σκευασμάτων δεν διαπιστώθηκε βελτιωμένη επίδραση για τους ασθενείς. Ορισμένα εξ αυτών μάλιστα έλαβαν αρνητική αξιολόγηση στην ανάλυση κόστους-οφέλους. Έξι από τα νέα σκευάσματα ήταν ακριβότερα από τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούσαν για την αντιμετώπιση των ίδων ασθενειών.

Αίσθηση προκαλεί το συμπέρασμα ότι ενώ τα νέα σκευάσματα του έτους 2012 κόστιζαν ανά πακέτο κατά μέσο όρο 670 ευρώ, το 2013 το αντίστοιχο ποσό υπερδιπλασιάστηκε σε 1.418 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγησή των νέων σκευασμάτων δεν ήταν καλύτερη. «Αυτό είναι τρομακτικό», σχολίασε ο επικεφαλής της ΤΚ Γενς Μπαας.

Πάντως, ο σύνδεσμος φαρμακευτικών σκευασμάτων vfa επέρριψε από την πλευρά του απαράδεκτη γενίκευση στους επιστήμονες που ενεπλάκησαν στην διενέργεια της εν λόγω έρευνας, επισημαίνοντας ότι «η αξία του εκάστοτε φαρμάκου κρίνεται σε συνθήκες θεραπείας των ασθενών που διαφέρουν κάθε φορά».

Dpa / Άρης Καλτιριμτζής

πηγή: DW

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών