Αισιοδοξία για εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα

Οι ειδικοί προμηνύουν την ανακάλυψη εμβολίου κατά του ιού Ζίκα στο άμεσο μέλλον. Σε συνεδρίαση επιστημόνων στην Ουάσιγκτον οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι οι κλινικές έρευνες μπορούν να ξεκινήσουν ήδη το καλοκαίρι.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κεντρίζει ο ιός Ζίκα, που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Νότια και Κεντρική Αμερική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ σε 26 χώρες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιστατικά που σχετίζονται με τον ιό. Ο στρατηγικός διευθυντής του Οργανισμού Κρίστοφερ Ντάι επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί στη Βραζιλία ήδη 4000 μωρά με μικροκεφαλία και περιμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός ακόμη περισσότερο». Η νευρολογική πάθηση προκαλείται κατά πάσα πιθανότητα από τον ιό Ζίκα, χωρίς όμως να είναι σίγουρο αυτό. Γενικά ο Ζίκα είναι ένας ιός για τον οποίο η επιστήμη γνωρίζει ελάχιστα. Μπορούν και γυναίκες να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους; Σε ποια φάση της εγκυμοσύνης είναι ο ιός ιδιαίτερα επικίνδυνος για το μωρό; Ποια είναι τα είδη κουνουπιών που τον μεταδίδουν; Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Σε αυτό που συμφωνούν πάντως οι περισσότεροι επιστήμονες είναι ότι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στην ανακάλυψη εμβολίου. Αισιόδοξος είναι ο Κρ. Ντάι ότι θα βρεθεί εμβόλιο κατά του ιού, βάση και της πρόσφατης εμπειρίας που έχει ο ΠΟΥ και οι εταίροι του από τον ιό Έμπολα. «Ο Έμπολα έδειξε ότι σε περίπτωση ανάγκης οι διαδικασίες έρευνας εμβολίων μπορούν επισπευσθούν» δηλώνει χαρακτηριστικά. Πράγματι όσον αφορά τον εν λόγω ιό, οι επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κλινικές μελέτες σε διάστημα έξι μηνών.

Ο ιός Ζίκα δεν είναι παντελώς άγνωστος

Η μικροκεφαλία προκαλείται κατά πάσα πιθανότητα από τον ιό Ζίκα

Η μικροκεφαλία προκαλείται κατά πάσα πιθανότητα από τον ιό Ζίκα

Στην περίπτωση του Έμπολα οι επιστήμονες ήταν τυχεροί γιατί είχαν πραγματοποιηθεί ήδη σχετικές έρευνες. Υπήρχε ήδη ένα δοκιμαστικό εμβόλιο και πρέπει να γίνουν μόνο οι κλινικές μελέτες, οι οποίες δεν είχαν μέχρι τότε γίνει λόγω υψηλού κόστους. Όμως κάτι αντίστοιχο ισχύει και σ' αυτήν την περίπτωση. Ο Ζίκα συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία ιών όπως ο ιός του δυτικού Νείλου, ο Δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός, για τους οποίους έχουν γίνει μελέτες στο παρελθόν.

Αποφασιστικής σημασίας είναι και το θέμα της ανοσίας. Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σ' αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν αναπτύξει κάποιο είδος φυσικής ανοσίας. Σημαντικό τώρα θα είναι, όπως τονίζει ο στρατηγικός διευθυντής του ΠΟΥ, εάν οι ασθενείς αποκτούν ανοσία στον ιό αφού έχουν θεραπευτεί, ούτως ώστε να μην νοσούν για δεύτερη φορά. Εάν ισχύει αυτό τότε και το εμβόλιο θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Μπρίγκιτε Όστερατ / Αλεξάνδρα Κοσμά

πηγή: DW

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα