Ενημέρωση ως όπλο κατά του ιού Ζίκα

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του ιού Ζίκα, ο οποίος εντοπίζεται ήδη σε 23 χώρες. Η εξυγίανση του περιβάλλοντος και η ενημέρωση του πληθυσμού είναι τα αποτελεσματικότερα όπλα.

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η εξάπλωση του ιού Ζίκα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΓΓ του ΠΟΥ Μάργκαρετ Καν δήλωσε πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά του ιού.

Ο ιός Ζίκα εξαπλώνεται αυτή την περίοδο κυρίως στη βόρεια, κεντρική και νότια Αμερική. Ακόμα έχουν πληγεί αφρικανικές και ασιατικές χώρες καθώς και χώρες του Ειρηνικού. Ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1947 στους πιθήκους Rhesus.

Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στη Βραζιλία όπου τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις μικροκεφαλίας των εμβρύων. Ο εντομολόγος Νόρμπερτ Μπέκερ μιλώντας στην Deutsche Welle τόνισε: «Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα αφρικανικά και ασιατικά κουνούπια τίγρεις. Τα κουνούπια τίγρεις αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα κουνούπια που έχουμε στα σπίτια μας – σε λιμνάζοντα νερά.»

Τα χημικά μέσα δεν είναι απαραίτητα τα αποτελεσματικότερα

Έρευνες στη Βραζιλία για τον ιό Ζίκα Έρευνες στη Βραζιλία για τον ιό Ζίκα

Λιμνάζοντα νερά μπορεί όμως να συγκεντρώνονται ακόμα και σε ένα βάζο, ένα δοχείο, μια λεκάνη όπου έχει πέσει νερό της βροχής και δεν ανανεώνεται. Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό επειδή τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα θα πρέπει κανείς να τα καταπολεμήσει στις εστίες παραγωγής τους και όπως συμπληρώνει: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και χημικά μέσα όπως το BTI σε μορφή δισκίων».

Το ΒΤΙ έχει ως δραστική ουσία τον βάκιλο Bacillus thuringiensis (Bti). Το βακτήριο αυτό ανακαλύφθηκε το 1946 στην έρημο Νεγκέβ σε μια πολύ μικρή λιμνούλα. «Παράγει πρωτεΐνες τις οποίες όταν καταναλώσουν τα μικρά κουνούπια τότε πεθαίνουν».

Δεν είναι πάντως εύκολη η καταπολέμηση των κουνουπιών μια και αυτά πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. «Τόποι παραγωγής που δεν χρειάζονται είναι σημαντικό να εξαλειφθούν. Μπορεί να είναι από μικρές λιμνούλες μέχρι και τα βάζα στο σπίτι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Πρέπει ο κόσμος να μάθει που μπορούν να αναπτυχθούν τα κουνούπια και τι μπορεί κανείς να κάνει για την αντιμετώπισή τους. Εάν όλοι συνδράμουν τότε τα κουνούπια θα νικηθούν».

Η Ονδούρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη χθεσινή παρέμβαση του ΠΟΥ ενώ ο επικίνδυνος ιός έχει εντοπιστεί ήδη σε 23 χώρες. Εντωμεταξύ και η κυβέρνηση της Βραζιλίας κάλεσε τις εγκύους να αποφύγουν ένα ταξίδι στη χώρα κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ 5 και 21 Αυγούστου.

DW / DPA/ EPD / Μαρία Ρηγούτσου

(πηγή: DW)

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στους Κέιλιν, Ράτκλιφ και Σεμέντσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Γιατί χρειάζονται σήμερα τα βραβεία Νομπέλ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τρεισήμισι αιώνες Ρέμπραντ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Αερομεταφορές και εναλλακτικές λύσεις