Στοπ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για εφήβους

Σύμφωνα με νομοσχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης στο μέλλον θα απαγορεύεται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά και εφήβους. Δικαίως, εκτιμά η επικεφαλής του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας κατά του Καρκίνου.

Άκρως αμφιλεγόμενη θεωρούνταν μέχρι πρότινος στη Γερμανία η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εφήβους. Νέο νομοσχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει πλέον την απαγόρευση της πώλησής τους σε ανήλικους καταναλωτές. Σύμφωνα με την Μαρτίνα Πέτσκε Λάνγκερ, διευθύντρια του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας κατά του Καρκίνου και επικεφαλής του Ινστιτούτου για την έρευνα των συνεπειών της χρήσης καπνού -που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αμφιλεγόμενες πρακτικές μάρκετινγκ

H επικεφαλής του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας κατά του Καρκίνου, Μαρτίνα Πέτσκε Λάνγκερ

H επικεφαλής του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας κατά του Καρκίνου, Μαρτίνα Πέτσκε Λάνγκερ

«Από την πλευρά μας έχουμε προειδοποιήσει εξαρχής για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η στρατηγική μάρκετινγκ των κατασκευαστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά και εφήβους. Μεταξύ 12 και 17 ετών ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% έχει δοκιμάσει αντίστοιχα προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποβλέπει αποκλειστικά στο νεανικό καταναλωτικό κοινό, ωστόσο απευθύνεται μεταξύ άλλων και σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό παιδιά και έφηβοι να εισπνέουν το μείγμα που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο», αναφέρει η γερμανίδα ειδικός σε συνέντευξή της στην DW. Το επίμαχο μείγμα περιέχει ως επί το πλείστον ουσίες όπως προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, αρωματικά σκευάσματα και παράγωγα νικοτίνης. Οι ουσίες αυτές είναι δυνητικά καρκινογόνες, σημειώνει η Μαρτίνα Πέτσκε Λάνγκερ. Εξίσου προβληματικό είναι το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων επιστρατεύονται έξυπνα διαφημιστικά τρικ προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές. «Ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση μήλου, ροδάκινου, ακόμη και τσιχλόφουσκας είναι ικανά να προσελκύσουν ιδιαίτερα τους νεαρότερους καταναλωτές. Επίσης κάποιες συσκευές έχουν πάνω τους στρας ή μοιάζουν με κραγιόν κι έτσι είναι ακόμη πιο ελκυστικές», αναφέρει η γερμανίδα γιατρός.

Eπικίνδυνο και το παθητικό κάπνισμα

Μονολότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, απαιτείται ακόμη πρόσθετη έρευνα

Μονολότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, απαιτείται ακόμη πρόσθετη έρευνα

Για την Μαρτίνα Πλέτσκε Λάνγκερ το νέο γερμανικό νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να θέσει φραγμούς σε έναν τομέα της αγοράς που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, αφήνοντας ένα μεγάλο πεδίο ελεύθερο για παραβατικές πρακτικές. Αλλά γιατί ο νέος νόμος έρχεται τώρα και όχι νωρίτερα; Η γερμανίδα ειδικός θεωρεί ότι αυτό έχει να κάνει με τα επιστημονικά πορίσματα, τα οποία μόλις μέσα στην τελευταία διετία έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς. Σύμφωνα μάλιστα με αυτά, ακόμη και το παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι επικίνδυνο. «Ιδιαίτερα όταν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων γίνεται σε κλειστό χώρο αυξάνεται η ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία στη συνέχεια εισπνέονται και απορροφώνται από τον οργανισμό. Σύμφωνα με μετρήσεις στον εισπνεόμενο αέρα έχουν καταγραφεί ποσότητες ακεταλδεΰδης, φορμαλδεΰδης και μεταλλικών ιχνοστοιχείων».

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει η γερμανίδα ερευνήτρια είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος ηλεκτρονικών τσιγάρων: «Απαιτούνται ακόμη πολλές εργαστηριακές μελέτες. Σε δύο χρόνια θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα». Μέχρι τότε και εφόσον υπάρχουν ήδη ενδείξεις για αρνητικές συνέπειες στην υγεία, προέχει πάντως η προστασία της υγείας παιδιών και εφήβων.

Γκούντρουν Χάιζε / Δήμητρα Κυρανούδη

(Πηγή: Deutsche Welle)

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών