«Επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα»

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί. «Σε πνεύμα συνεργασίας» οι διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

 

Eπίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναμένει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα ενημερώσει το Εurogroup για τις συζητήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μέλη της κυβέρνησης.

 

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα του πρώτο πακέτου έχουν ήδη υιοθετηθεί, ενώ τα υπόλοιπα περιμένει να κλείσουν σήμερα ή μέσα στη βδομάδ ώστε να εκταμιευθεί και η δόση. Για το κλίμα ανέφερε ότι είναι καλό και οι συζητήσεις γίνονται σε πνεύμα συνεργασίας.

 

Mεγάλη πίεση χρόνου

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι έχουν γίνει αρκετά για τις τράπεζες και τα προαπαιτούμενα, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων. «Χρειάζονται περεταίρω βήματα στο πρόγραμμα και στα προαπαιτούμενα όπως και στις τράπεζες. Συνεπώς υπάρχει πίεση χρόνου, αλλά υπάρχουν και θετικά μηνύματα, καθώς πολύ δουλειά έχει γίνει». Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα τα προαπαιτούμενα ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Στο μεταξύ, ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα και μέχρι και χθες βράδυ είχαν γίνει πολλές συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στο βασικό πρόβλημα της διαπραγμάτευσης που είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

 

Τα εισοδηματικά όρια που προτείνουν οι δύο πλευρές προκειμένου να μπορεί να γίνει πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά με αποτέλεσμα η εξεύρεση λύσης να απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί. Στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα του πρώτου πακέτου έχει επιτευχθεί σημαντική προσέγγιση μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης.

 

Στο επίκεντρο το θέμα των πλειστηριασμών

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup αναμένεται σε κάθε περίπτωση να γίνει μια πολιτική συζήτηση, χωρίς όμως μεγάλες πιθανότητες εξεύρεσης συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς να συμφωνήσουν εντός της εβδομάδας, ώστε να μπορέσει να τηρηθεί το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί απομένει προς συμφωνία και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

 

Παρά τη δυστοκία που παρατηρείται, στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι το κλίμα στις συζητήσεις δεν είναι συγκρουσιακό, ενώ θεωρούν λογικό να υπάρχουν δυσκολίες στο θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο είναι δύσκολο τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά.

 

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

(πηγή: Η Αυγή)

 

 

 

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το σήμα του Batman εμφανίστηκε σε 13 πόλεις για τα 80ά γενέθλιά του

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών