Πολυφαρμακία στη Γερμανία

Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ συγκρίνει διεθνώς τα ποσοστά της χρήσης φαρμάκων, αποκαλύπτοντας τα δυσανάλογα μεγάλα ποσά που ξοδεύουν οι γερμανοί ασθενείς για φαρμακευτικά προϊόντα. Βασικό αίτιο η πολυφαρμακία.

Οι Γερμανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο υπερβολικά πολλά χρήματα για φαρμακευτικά προϊόντα σε μια σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έκθεση που δημοσιεύει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Για το έτος 2013 τα έξοδα για φαρμακευτικά προϊόντα των Γερμανών κυμαίνονταν στα 678 δολάρια κατ' άτομο. Το εν λόγω ποσό ξεπερνάει κατά 30% τον μέσο όρο που θέτει ο συγκεκριμένος οργανισμός και κατατάσσει τη Γερμανία στην πέμπτη θέση στη σχετική λίστα με τα κράτη του ΟΟΣΑ.

Μπορεί τα έξοδα για φαρμακευτικά προϊόντα να μην αυξήθηκαν σχεδόν καθόλου από το 2009 μέχρι το 2013, ωστόσο την περασμένη χρονιά σημείωσαν αύξηση 7%. Ένας από τους λόγους είναι τα μεγαλύτερα έξοδα για τα ιδιαίτερα ακριβά σκευάσματα.

Αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών

Ιδιαίτερα συχνή είναι η χρήση φαρμάκων για την υπέρταση αλλά και αντικαταθλιπτικών στη Γερμανία

Ιδιαίτερα συχνή είναι η χρήση φαρμάκων για την υπέρταση αλλά και αντικαταθλιπτικών στη Γερμανία

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ θεωρούν ότι η σχετικά εκτεταμένη χρήση φαρμάκων στη Γερμανία ευθύνεται για την αύξηση των εξόδων. Ιδιαίτερα συχνή για παράδειγμα είναι η χρήση φαρμάκων για την υπέρταση αλλά και αντικαταθλιπτικών. Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία 15 χρόνια η χρήση φαρμάκων στη Γερμανία διπλασιάστηκε. Τα ακριβή αίτια αυτής της εξέλιξης ωστόσο δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα της περίθαλψης στη Γερμανία, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ επισήμαναν ορισμένες αδυναμίες. Το ποσοστό των εισαγωγών στα γερμανικά νοσοκομεία ανθρώπων με χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης ή η καρδιακή ανεπάρκεια, είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η έρευνα προτείνει να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις πιο αποτελεσματικά στα εξωτερικά ιατρεία ούτως ώστε να μειωθούν οι μακροχρόνιες νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Πολύ καλύτερα αποτελέσματα κατέδειξε η έκθεση όσον αφορά την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Έτσι, για παράδειγμα, τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες.

Αλεξάνδρα Κοσμά (epd)

(Πηγή: Deutsche Welle)

banner meli ikarias

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Η ΕΡΤ και η Κατερίνα Ντούσκα παρουσίασαν το τραγούδι για την Eurovision 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Bate-Bola, το εναλλακτικό καρναβάλι του Ρίο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Waris Dirie: Να σταματήσει ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

H βασίλισσα Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ανάρτηση στο Instagram