Διακοπές έπειτα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Οι διακοπές για όσους έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς όχι μόνο δεν είναι απαγορευτικές, αλλά βοηθούν στην καλύτερη ανάρρωση του ασθενούς, καθότι οι 9 στους 10 φρεσκοχειρουργημένους παρουσιάζουν τον πρώτο μήνα νευρογνωσιακές διαταραχές, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Dr Νίκος Μπαϊκούσης MD, PhD Καρδιοχειρουργός, Επιμελητής, Γ.Ν.Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Σύμφωνα με τον καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού το πρώτο τρίμηνο, που είναι και ο χρόνος ανάρρωσης, θέλει ιδιαίτερη προσοχή για όσους έχουν κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται : 1. όσοι έχουν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (μπαι πας), 2. όσοι έχουν υποβληθεί σε αντικατάσταση η επισκευή καρδιακών βαλβίδων 3. Όσοι έχουν χειρουργηθεί λόγω ανευρύσματος θωρακικής αορτής. 

Απαραίτητο το περπάτημα σε καρδιοχειρουργημένους ασθενείς 

Μετά τις πρώτες ημέρες ανάρρωσης στο σπίτι, αναφέρει ο κ. Μπαϊκούσης, ο ασθενής αρχίζει το βάδισμα με παρέα εκτός σπιτιού. «Ξεκινάει με λίγα μέτρα στην αρχή (περίπου 500 ημερησίως) και σταδιακά θα πρέπει να φτάσει σε διάστημα 3 μηνών να βαδίζει περίπου 4-6 χιλιόμετρα ημερησίως, μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας μεγάλες ανηφόρες και σκάλες. Ο ρυθμός του βαδίσματος θα πρέπει να έχει την μορφή ευχάριστου περιπάτου και πάντα με παρέα. 

Τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται το πρώτο τρίμηνο 

Σύμφωνα με τον κύριο Μπαϊκούση το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση και αφού έχει εξεταστεί η χειρουργική τομή στο στέρνο. «Θαλάσσια σπορ δεν επιτρέπονται το πρώτο τρίμηνο, καθώς επίσης ρακέτες και μακροβούτια. Τουτέστιν κανώ, θαλάσσιο ποδήλατο, σέρφινγκ, σκι, καλό είναι να τα ξεχάσουν οι φρεσκοχειρουργημένοι για το φετεινό καλοκαίρι. Δεν επιτρέπεται επίσης το υποβρύχιο ψάρεμα, παρόλο που η κατανάλωση ψαριών, ψητών ή βραστών, επιβάλλεται. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα