Η πρώιμη έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου ή άλλων σοβαρών επιπλοκών

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου ή άλλων σοβαρών επιπλοκών επιφέρει η έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας αμέσως μετά τη διάγνωση του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μεγάλης διεθνούς κλινικής μελέτης, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με προηγούμενα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία (θεραπεία έναντι του HIV) μειώνει δραστικά την πιθανότητα μετάδοσης του HIV, συνηγορούν υπέρ του ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία πρέπει να προσφέρεται σε όλους όσοι είναι φορείς του HIV.

Τα νέα αυτά αποτελέσματα προέρχονται από την πολυκεντρική μελέτη START, την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που θεμελιώνει τα οφέλη της πρώιμης έναρξης αντιρετροϊκής θεραπείας φορέων του HIV. Παρότι προβλεπόταν ότι η μελέτη θα μπορέσει να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα στο τέλος του 2016, ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων που είχαν συλλεχθεί μέχρι την 13η Μαρτίου 2015, έδειξε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης σοβαρής νόσου ή και θανάτου είναι μειωμένος κατά 53% στην ομάδα που ξεκίνησε άμεσα θεραπεία συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς, την ομάδα δηλαδή που ξεκίνησε θεραπεία όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είχε αρχίσει να εξασθενεί.

Η μελέτη START χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και διεξήχθη από το δίκτυο INSIGHT. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, σε 215 κλινικές σε 35 χώρες. Στη μελέτη συμμετέχει και η Ελλάδα με 6 κλινικές λοιμώξεων. Συνολικά 4.685 HIV οροθετικά άτομα, χωρίς ιστορικό αντιρετροϊκής θεραπείας και με αριθμό CD4 λεμφοκυττάρων πάνω από 500 κύτταρα/μl, συμμετέχουν στη μελέτη. O αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων είναι ο κύριος δείκτης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Περίπου τα μισά άτομα επιλέχτηκαν τυχαία να ξεκινήσουν άμεσα αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ τα άλλα μισά ξεκίνησαν θεραπεία όταν ο αριθμός των CD4 λεμφοκυττάρων έπεσε στα 350 κύτταρα/μl, δηλαδή κάτω από τα φυσιολογικά όρια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, υπάρχουν πλέον σαφείς αποδείξεις για τα οφέλη της πρώιμης έναρξης αντιρετροϊκής θεραπείας και όπως, αναφέρει η Γιώτα Τουλούμη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οφέλη αυτά είναι διπλά: Βελτιώνεται η υγεία των φορέων του HIV και ταυτόχρονα παρεμποδίζεται η μετάδοσή του σε άλλα άτομα, γεγονός πολύ σημαντικό για τη δημόσια υγεία.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της START καταδεικνύουν ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους φορείς του HIV όσο το δυνατόν νωρίτερα και ανεξάρτητα από τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό, σημειώνει η κ. Τουλούμη, τα αποτελέσματα αυτά να οδηγήσουν άμεσα σε αλλαγή των κατευθυντήριων οδηγιών προς την κατεύθυνση της άμεσης, αμέσως μετά τη διάγνωση, χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας.

Ε.Φ.

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Το Νόμπελ Ιατρικής 2019 στους Κέιλιν, Ράτκλιφ και Σεμέντσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Γιατί χρειάζονται σήμερα τα βραβεία Νομπέλ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τρεισήμισι αιώνες Ρέμπραντ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Αερομεταφορές και εναλλακτικές λύσεις