Διαβήτης: Κίνδυνοι, καταπολέμηση, πρόληψη

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακούραστα να βρουν θεραπεία για το διαβήτη, από τον οποίο υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.


© Fotolia/ spflaum

πηγή: Ria Novosti

Πώς οι άνθρωποι με προδιάθεση μπορούν να τον αποφύγουν
Οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για διαβήτη μπορούν να αποφύγουν την ασθένεια αν δεν τρώνε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και αν ασχολούνται με τον αθλητισμό, λένε οι ειδικοί.

Τα αντικαταθλιπτικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη
Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν εκλείψουν όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη, όπως η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο. Και δεδομένης της υπερσυνταγογράφησής τους, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαιτέρως.

Τα προϊόντα με υψηλή οξύτητα αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη
Επιστήμονες από τη Γαλλία ανακάλυψαν μετά από έρευνα σε περίπου 66.500 γυναίκες ότι οι όξινες τροφές σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που ήδη γνωρίζαμε ότι είναι ένοχοι, όπως, για παράδειγμα, τα γλυκά.

Τα βατόμουρα, τα σταφύλια και τα μήλα μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, όχι όμως και οι χυμοί τους
Οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 187.400 ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μια μερίδα φρούτων, δηλαδή βατόμουρα, σταφύλια, μήλα, είχαν κατά 23% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ από ό,τι εκείνοι που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα το μήνα. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που έπιναν μία ή περισσότερες μερίδες χυμό φρούτων κάθε ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου II κατά 21%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απλή αντικατάσταση τριών ποτηριών χυμού με τρία φρούτα την εβδομάδα είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 7%.

Ο διαβήτης οδηγεί σε Αλτσχάιμερ
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ προκαλεί μιτοχονδριακή βλάβη στα ζωντανά κύτταρα, κάτι που οδηγεί σε υποβάθμιση των νευρώνων στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, λένε Πορτογάλοι επιστήμονες. Πάντως, το γρήγορο περπάτημα και το τζόκινγκ βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη και της υπέρτασης.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η ενέργεια που δαπανάται για το περπάτημα μεσαίας έντασης σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου της υπέρτασης, του διαβήτη, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και της στεφανιαίας νόσου.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

e-iatros