20 χρόνια smartphone. Μια ιστορία επιτυχίας

Το πρώτο έξυπνο τηλεφώνο

Αυτό ήταν το πρώτο smartphone. Το Nokia 900 Communicator είχε τις ίδιες δυνατότητες με έναν υπολογιστή. Διέθετε ένα βασικό software όπως οι κλασικοί υπολογιστές, ένα web browser καθώς και λειτουργία fax. Στις 15 Αυγούστου 1996 λοιπόν κυκλοφόρησε το πρώτο smartphone στη διεθνή αγορά και κόστιζε 715 ευρώ.

Μικρότερο και ελαφρότερο

Τα σύγχρονα smartphone έχουν γίνει σήμερα πιο ελαφριά αλλά και πιο κομψά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι δυνατότητές τους. Αντιθέτως: τα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης ακόμη κι από τους υπολογιστές... που χρησιμοποιούσε το Αpollo 11 για να πάει στο φεγγάρι.

Τα smartphone σώζουν τροπικά δάση!

Πλέον τα smartphone διαθέτουν άπειρες εφαρμογές για κάθε πιθανή πτυχή της καθημερινότητας. Μερικά app πέρα από απλώς διασκεδαστικά είναι απολύτως χρήσιμα. Στην Ινδονησία για παράδειγμα τα smartphone μπορούν να σώσουν ένα τροπικό δάσος! Με τη βοήθεια ενός software εντοπίζουν τον ήχο από αλυσοπρίονο, ενώ σε περίπτωση υπονοιών για παράνομη υλοτομία χτυπάει ένας ειδικός συναγερμός.

«Μετεωρολογικό τηλέφωνο»

Δημιουργοί της διαδικτυακής ομάδας «OpenSignal» ανακάλυψαν ότι οι αισθητήρες που βρίσκονται στα smartphone με λογισμικό Android και μετρούν την θερμοκρασία της μπαταρίας, την φωτεινότητα καθώς και την πίεση του αέρα, δίνουν επίσης ασφαλείς προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο οι μετεωρολογικές προβλέψεις γίνονται με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Κάποτε το roaming ήταν απλησίαστο...

Η Σελίν Έρονς από την Ν. Φλόριντα βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια στην επικαιρότητα όταν έκανε ρεκόρ λογαριασμών τηλεφώνων. Ένα ρεκόρ που μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει σπάσει. Είχε πληρώσει 180.000 ευρώ διότι κατά την διάρκεια τον διακοπών της στον Καναδά έστελνε αρκετά μηνύματα… Άχ, αυτό το roaming! Πλέον οι τιμές των διεθνών κλήσεων έχουν μειωθεί, ενώ υπάρχουν πολλά εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας.

Tα έξυπνα τηλέφωνα αυξάνονται καθημερινά

Παγκοσμίως υπάρχουν σήμερα σχεδόν δύο δισεκατομμύρια χρήστες smartphone, ενώ ο αριθμός τους σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία. Στο πρώτο τέταρτο του 2016 πωλήθηκαν 349 εκατομμύρια κινητά, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 4% σε σχέση με από πέρυσι. Μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται για το Samsung Galaxy S7 - περισσότερη από το iPhone 6s και 6s plus της Apple.

 

hellenic seaways 300x250 sept 2017

e-iatros