Χαλάνδρι, ο Δήμος του πολιτισμού

Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα, δεν είναι μια πολυτέλεια

«Εμείς τώρα που τελειώνουμε τις διαδικασίες ανέγερσης ενός Δημαρχείου καινούριου στην πλατεία, έχουμε προβλέψει αρκετές θέσεις πάρκινγκ ώστε να μην επιβαρύνουμε περισσότερο το ιστορικό κέντρο της πόλης»

«Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει έτσι ώστε να πούμε την πολιτική μας άποψη ότι ο πολιτισμός είναι δικαίωμα, δεν είναι μια πολυτέλεια»

«Τα όραμά μας τώρα για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, να αυξήσουμε τις υποδομές που υπάρχουν και τους χώρους με τη λογική πάντα της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των δημόσιων χώρων που για εμάς είναι κάτι πολύ βασικό»

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου Αττικής,

κ. Σέργιου Γκάκα, στη Mail.

Κύριε Γκάκα, είστε Αντιδήμαρχος σε μία πόλη που προσφέρει ποιότητα στους πολίτες της αλλά ταυτόχρονα παρέχει και υπηρεσίες, παρέχει εστίαση, ψυχαγωγία. Κυρίως όμως, παρουσιάζει και έντονη επιχειρηματικότητα και μια εμπορικότητα που θα λέγαμε πως είναι ζηλευτή από πολλούς άλλους Δήμους και πολλές άλλες πόλεις. Μιλήστε μας για την πόλη σας.

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο λοιπόν, από την εμπορική κίνηση και την επιχειρηματικότητα. Είναι ένα θέμα που δεν θα σας πω πάρα πολλά καθώς δεν είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος. Αλλά εμείς από το 2014, που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, προσπαθήσαμε αφενός μεν να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες τις κρίσης, που έπληξε πάρα πολύ, δηλαδή πριν ακόμα το 2014 ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταστημάτων έμειναν κλειστά ή ξενοίκιαστα, αλλά και να προφυλάξουμε το δημόσιο χώρο.

Δηλαδή προσπαθήσαμε σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες, τον Εμπορικό Σύλλογο και τους επιχειρηματίες των κέντρων εστίασης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να βάλλουμε κάποιους κανόνες έτσι ώστε από τη μία μεριά να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία των καταστημάτων αλλά και να μην διαταράσσεται η κοινωνική ειρήνη, να μπορούν δηλαδή οι άνθρωποι που μένουν στο κέντρο κυρίως, να κοιμούνται ήσυχοι και να κυκλοφορούν.

Το έχετε ισορροπήσει αυτό σήμερα;

Είναι μια διαρκής προσπάθεια. Υπάρχουν θετικές και αρνητικές πλευρές. Με άλλους ανθρώπους μπορούμε να συνεννοηθούμε, ενώ με άλλους όχι. Ξέρετε δεν υπάρχει και μία ενιαία αντίληψη σε όλους τους επιχειρηματίες.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσετε την πόλη σας, το Χαλάνδρι, με δύο-τρεις λέξεις τι θα λέγατε;

Είναι μία πόλη που διατηρεί αρκετά ακόμα από τα χαρακτηριστικά του προαστίου. Από την άλλη μεριά έχει ένα κέντρο, το οποίο έχει πολλές χρήσεις, όπως αυτές που σας είπα πριν. Χρήσεις που το επιβαρύνουν βέβαια, δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία, στο παρκάρισμα, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν, γιατί όταν έγινε αυτή η έκρηξη της δημιουργίας καταστημάτων διασκέδασης, κανείς δεν προέβλεψε από πριν να δημιουργηθούν υποδομές ώστε να υποδεχθούν αυτό τον κόσμο που έρχεται από όλη την Αθήνα. Τα προβλήματα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, άλυτα. Δηλαδή, δεν έχουμε τη δυνατότητα, ούτε χώρους δικούς μας ώστε να δημιουργήσουμε δέκα πάρκινγκ στο κέντρο. Υπάρχουν τα ιδιωτικά, τα οποία κάπως διευκολύνουν την κατάσταση αλλά το πρόβλημα παραμένει. Το ζήτημα των υποδομών δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε τρία-τέσσερα χρόνια. Ας πούμε εμείς τώρα που τελειώνουμε τις διαδικασίες ανέγερσης ενός Δημαρχείου καινούριου στην πλατεία, έχουμε προβλέψει αρκετές θέσεις πάρκινγκ ώστε να μην επιβαρύνουμε περισσότερο το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πάντως έχετε πετύχει το Χαλάνδρι να είναι ένα κέντρο ψυχαγωγίας, εστίασης, εμπορικότητας, συνεύρεσης φίλων και γνωστών, συγγενών. Είναι ένας τόπος συνάντησης το Χαλάνδρι και αυτό είναι σημαντικό.

Είναι όντως ένας τόπος συνάντησης. Βέβαια, είναι πολύ σημαντικό το κατά πόσον οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να προτάξουν την ποιότητα έναντι στο εύκολο και γρήγορο κέρδος. Αυτό είναι ένας αγώνας που αφορά αυτούς και νομίζω θα καταλάβουν ποιό είναι το συμφέρον τους και όχι εμάς, σα Δημοτική αρχή.Εμείς και με βάση τους τελευταίους νόμους, δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να δίνουμε άδειες λειτουργίας σε αυτά τα καταστήματα. Να φανταστείτε κάναμε μία κανονιστική σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων στο κέντρο του Χαλανδρίου, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Φτάσαμε σε ένα σημείο κορεσμού δηλαδή, και λέγαμε ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα καταστήματα στο κέντρο του Χαλανδρίου γιατί θα διώξουμε και τους τελευταίους κατοίκους που μένουν εκεί. Αυτό απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη, βέβαια έχουμε κάνει τις προσφυγές μας, όμως είναι λίγο προβληματική η κυριαρχία της αγοράς έναντι στο δημόσιο συμφέρον πια αλλά τα χέρια μας είναι δεμένα νομοθετικά.

Ωστόσο το Χαλάνδρι, κύριε Αντιδήμαρχε, είναι ένας τόπος, μία πόλη που εκπέμπει πολιτισμό. Εσείς, ως ο πλέον αρμόδιος θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Αυτό μας αφορά άμεσα και είναι στην ευθύνη μας. Νομίζω έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή αν σκεφτείτε ότι από το 2014 που ανέλαβα και εγώ Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και επίσημα, έχουμε εξαπλασιάσει τις δαπάνες για τις πολιτιστικές δράσεις. Είναι θεαματική η αύξηση δηλαδή. Και είναι ζήτημα επιλογής αφού εμείς προσπαθούμε να κάνουμε εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ της Ρεματιάς που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες θεατές κάθε καλοκαίρι.

Το οποίο είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αθήνα.

Φυσικά. Παράλληλα όμως δεν ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση υπάρχει ακόμα, δεν έχει ξεπεραστεί τίποτα, για αυτό και προκρίνουμε τη λύση των παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες και φυσικά αμείβοντας εμείς τους καλλιτέχνες που έρχονται και παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Προωθώντας σχήματα νέων ανθρώπων και κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά την έλλειψη χώρων.

Δυστυχώς επί σαράντα χρόνια κανείς δεν έχει φροντίσει στο Χαλάνδρι να δημιουργήσει έναν κλειστό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εμείς το 2016 αγοράσαμε ένα μεγάλο κτήριο και τώρα είμαστε στη διαδικασία των μελετών για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, ένας πολιτιστικός χώρος πολλών δράσεων αλλά με τους χώρους που έχουμε και που βρίσκουμε με την εφευρετικότητα των συνεργατών μας στη Διεύθυνση Πολιτισμού σχεδόν συνέχεια κάνουμε πράγματα. Για παράδειγμα κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου, που είναι περίπου πενήντα, αγοράζει ο Δήμος παραστάσεις για παιδιά, καλής ποιότητας και προσφέρεται δωρεάν αυτό το πράγμα στα παιδιά. Συν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που έχουμε, δηλαδή προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει έτσι ώστε να πούμε την πολιτική μας άποψη ότι ο πολιτισμός είναι δικαίωμα, δεν είναι μια πολυτέλεια.

Κύριε Αντιδήμαρχε, θα θέλατε να μας πείτε πως βλέπετε την επόμενη μέρα. Μιλήσατε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια. Το όραμά σας πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί σε διαδικασία υλοποίησης ή εν μέρει ή καθολικά; Δηλαδή πως βλέπετε το Χαλάνδρι στην επόμενη πενταετία;

Να σας πω. Όπως εγώ τουλάχιστον κατάλαβα, δεν φτάνουν αυτά τα τέσσερα χρόνια παραλαμβάνοντας μία πόλη χωρίς υποδομές. Να φανταστείτε είχαμε τρία αθλητικά κέντρα τα οποία τα παραλάβαμε κλειστά, δεν είχε κανένα άδεια λειτουργείας και χρειάστηκε κόπος και έργο από τις υπηρεσίες του Δήμου για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν τελικά και τα τρία.

Δεν υπήρχε καμία φροντίδα στο παρελθόν για τις υποδομές της πόλης. Ξεκινήσαμε με τη γνώση ότι δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να λύσουμε τα προβλήματα, δουλειά μυρμηγκιού κατά κάποιο τρόπο. Τα όραμά μας τώρα για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, να αυξήσουμε τις υποδομές που υπάρχουν και τους χώρους με τη λογική πάντα της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των δημόσιων χώρων που για εμάς είναι κάτι πολύ βασικό. Από τεχνικής απόψεως μετέχουμε σε ένα πρόγραμμα για τη βιώσιμη κινητική ανάπτυξη το οποίο είναι αρκετά πρωτοποριακό. Αφορά ανάπτυξη της κυκλοφορίας, δηλαδή είναι μία δουλειά που απαιτεί και τη συμμετοχή των δημοτών με ερωτηματολόγια κ.τ.λπ., τα οποία θα καταλήξουν ως προτάσεις προς το Δήμο και προς την Κυβέρνηση φυσικά για το πώς θα πρέπει να είναι το Χαλάνδρι σε σχέση με την κίνηση των πεζών κυρίως, αλλά και των οχημάτων. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα σκαριά και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τα ολοκληρώσουμε, πάντα σε συνεργασία με τους δημότες.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα