Βέροια: Δεύτερος νικητής προορισμός του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού ΕΝΤΕΝ 2017 προορισμών αριστείας με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Λυκοστράτη, Αντιδημάρχου Τουρισμού Δήμου Βέροιας

Κύριε Αντιδήμαρχε, θα θέλατε να μας πείτε γιατί να επισκεφθεί ένας τουρίστας τη Βέροια;

Ο επισκέπτης της Βέροιας έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια ζωντανή και δυναμική πόλη που συνδυάζει, Ιστορία, Θρησκεία, Μουσεία, Αρχιτεκτονική, Περιβάλλον, Πολιτιστικά και Αθλητικά δρώμενα, Γαστρονομία - Φιλοξενία. Και ίσως η μοναδική Πόλη στην Ελλάδα που είναι πόσο φιλική προς τον πεζό, γιατί στους δρόμους της πόλης χωρίς φωτεινούς σηματοδότες όπου προτεραιότητα έχει πάντα ο πεζός.

Εδώ, στη Βεργίνα του Δήμου Βέροιας, βρίσκονται οι Αιγές ένας αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρισμένος ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, το μέρος όπου στέφτηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος πριν ξεκινήσει τη μυθική εκστρατεία του που ένωσε ανθρώπους και πολιτισμούς. Θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες σας ότι σύντομα πέρα από το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα αναμένεται να ανοίξουν προς το κοινό το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών καθώς και το Βασιλικό Ανάκτορο.

Εδώ στέκεται ακόμη το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο χώρος όπου ο Απόστολος των Εθνών μετέφερε το μήνυμα του Χριστιανισμού στους κατοίκους της Μακεδονίας 2000 χρόνια πριν. Επιπλέον μαζί με τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης εκ των οποίων δεσπόζει η προσφάτως αναστηλωμένη Παλαιά Μητρόπολη, την Παναγία Σουμελά και τα Μοναστήρια της περιοχής συνιστούν ένα πολύ σημαντικό προορισμό θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Στη Βέροια, μεταξύ άλλων, μπορεί κάποιος να κάνει περίπατο στη διατηρητέα συνοικία της Κυριώτισσας ή στην παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα με τα εξαιρετικά αρχοντικά του 19ου αιώνα και την παλαιότερη συναγωγή στη Β. Ελλάδα δίπλα στον ποταμό Τριπόταμο, να περιηγηθεί στους ορεινούς όγκους του Βερμίου και των Πιερίων, να απολαύσει μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου ποταμού στη χώρα, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να επισκεφτεί το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το παλαιότερο της Ελλάδας.

Η Βέροια είναι επίσης γνωστή και για την μεγάλη παραγωγή φρούτων (κυρίως του ροδάκινου) χάρις στον τεράστιο κάμπο που την περικλείει αλλά και για τη μεγάλη παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγει.

Τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν την καλύτερη πρώτη ύλη για την παρασκευή τοπικών εδεσμάτων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία στον επισκέπτη.

Μπορώ να σκεφτώ πολλά ακόμα στοιχεία που κάνουν τη Βέροια τόσο ιδιαίτερη και χαρισματική, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε στον επισκέπτη τη χαρά της ανακάλυψης….

Θα θέλατε να μας πείτε ποιες είναι οι ενέργειες που κάνατε ως σήμερα ως αντιδημαρχία τουρισμού;

Οι προσπάθειες μας από την ανάληψη των καθηκόντων μας έως και σήμερα επικεντρώνονται:

 • στην καθιέρωση της Βέροιας στον τουριστικό χάρτη,
 • στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας και του αριθμού των διανυκτερεύσεων

Επιγραμματικά, οι ενέργειες που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε για να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους είναι οι εξής:

 • Δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού προωθητικού υλικού
 • Συνεργασία και επαφές με Φορείς του Τουρισμού, τουριστικούς οργανισμούς και πρακτορεία
 • Φιλοξενία Δημοσιογράφων και Τηλεοπτικών εκπομπών
 • Διοργάνωση ημερίδων
 • Τοποθέτηση πινακίδων και χαρτών ενημέρωσης και κατεύθυνσης πεζών και πινακίδων ηλεκτρονικής ενημέρωσης σε μνημεία και αξιοθέατα
 • Καταχωρήσεις σε περιοδικά αεροπορικών εταιριών
 • Καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και πλατφόρμες
 • Παρουσία σε εκθέσεις
 • Δημιουργία συνεργιών με την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τους φορείς της Βέροιας

καθώς και μια σειρά άλλων ενεργειών που μπορούμε να πούμε πως συνέβαλαν αρκετά στην επίτευξη των παραπάνω στόχων και έβαλαν τις βάσεις για μια ακόμη πιο δυναμική παρουσία της Βέροιας στο μέλλον.

Να μας μιλήσετε και για τις ενέργειες που προγραμματίζετε για το μέλλον;

Όπως σημείωσα παραπάνω, εκτός του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η περιοχή και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σοβαρές ενέργειες για την ανάδειξή του και διαθέτοντας παράλληλα μια πλούσια πρώτη ύλη από παραδοσιακές συνταγές και τοπικά προϊόντα θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την εμπειρία του επισκέπτη της Βέροιας μέσω της γαστρονομικής απόλαυσης.

Στα πλαίσια αυτά, σκοπεύουμε, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, να διοργανώσουμε στο μέλλον γαστρονομικές εκδηλώσεις τόσο στη Βέροια όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και την καθιέρωση τοπικού μενού με τοπικές συνταγές από τοπικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τις δράσεις που αφορούν τους στρατηγικούς άξονες που έχουμε θέσει εκμεταλλευόμενοι και την πρόσφατη διεθνή διάκριση της Βέροιας ως δεύτερου νικητή προορισμό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού ΕΝΤΕΝ 2017 προορισμών αριστείας με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό και τις δυνατότητες που η διάκριση αυτή προσφέρει.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσκαλέσω τους αναγνώστες σας να επισκεφτούν τη Βέροια και να γνωρίσουν από κοντά τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας www.discoververia.gr.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα