Η Βέροια με τις τεράστιες προοπτικές, είναι η βασίλισσα του Βορρά!

Συνέντευξη της κυρίας Αθηνάς Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, στη MAIL

Κυρία Τσιπουρίδου, είστε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε μια αναπτυσσόμενη φάση. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επιχειρηματικότητα, την εμπορικότητα και ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής;

Η Βέροια σαν αγορά είναι από τις πιο όμορφες και πιο συγκροτημένες στην επικράτεια, δηλαδή υπάρχει μια φυσική ανοιχτή αγορά. Το εμπορικό μας κέντρο είναι πανέμορφο οπότε σαν αγορά δεν υστερούμε σε τίποτα. Τώρα, όσον αφορά την ανάπτυξη, εμείς βασιζόμαστε στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Η Βέροια και η Ημαθία γενικότερα είχε έναν κάμπο πολύ εύφορο οπότε εκεί εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, να έρθει η ανάπτυξη από τον πρωτογενή τομέα.

Σε ποιους τομείς ακριβώς έχετε επενδύσει;

Στον πρωτογενή τομέα και στις εξαγωγές των φρούτων, των λαχανικών, αυτό τον καιρό είναι η εξαγωγή. Παλαιότερα ήταν και η μεταποίηση των οπωροκηπευτικών, αλλά τώρα έχουν μείνει πολύ λίγα διαλογητήρια.

Φαίνεται όμως ότι το κομμάτι της μεταποίησης, όχι μόνο για τη Βέροια αλλά ευρύτερα στην Ελλάδα έχει μέλλον.

Βέβαια, πιστεύω ότι έχει μέλλον γι’ αυτό και επιμένω στον πρωτογενή τομέα.

Πέρα από την φυσική ομορφιά και την πληρότητα στην οποία αναφερθήκατε, ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα όπου το εμπορικό κέντρο της Βέροιας θα γινόταν Mall, το OpenMall που περιλαμβάνει ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει; Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική για εσάς;

Ναι και περιμένουν πως και πώς να ομορφύνει η αγορά μας περισσότερο.

Αποτελεί έναν εμπορικό κόμβο η Βέροια για τις γύρω περιοχές;

Βεβαίως, γιατί η Βέροια είναι στην καρδιά της Μακεδονίας και γύρω γύρω υπάρχουν νομοί που περνούν από τη Βέροια, δηλαδή δεν είμαστε ένα άκρο της Ελλάδας.

Από το τουριστικό στοιχείο, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, είστε ικανοποιημένη;

Ναι, αλλά θα μπορούσε να πάει και καλύτερα. Δεν υπάρχουν πολλές κλίνες στον νομό για να διανυκτερεύσει ο τουρίστας με αποτέλεσμα να φεύγει από τη Βέροια. Επίσης, ο επισκέπτης χρειάζεται και περισσότερο χρόνο, οι ώρες που αφιερώνει είναι λίγες. Θα πρέπει να μπορεί να μείνει, να τον κρατάμε τον επισκέπτη στην πόλη μας.

Κυρίως από τη Βαλκανική επισκέπτονται τη Βέροια; Από ποιες άλλες χώρες;

Από ό,τι βλέπουμε, έρχονται πολλοί Ρώσοι γιατί έχουμε και πολλές εκκλησίες που τις επισκέπτονται, πάρα πολλοί Εβραίοι γιατί έχουμε τη μοναδική Συναγωγή στην Ελλάδα που δεν κάηκε από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά αποσπασματικά βλέπουμε Αυστριακούς, Γερμανούς, γενικότερα Βορειοευρωπαίους θα έλεγα.

Κυρία Πρόεδρε, πώς φαντάζεστε το μέλλον της περιοχής σας σε 10, 15 και 20 χρόνια;

Το φαντάζομαι πολύ καλύτερο από το σημερινό, οραματίζομαι δηλαδή μια Βέροια όπως την είχα γνωρίσει πριν 30-35 χρόνια.

Υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία; Βλέπετε σιγά σιγά και οι πολίτες και η εμπορικότητα και η επιχειρηματικότητα να ανεβαίνουν στην περιοχή; Υπάρχουν κινήσεις που εκπέμπουν μια αισιοδοξία;

Ναι, ανοίγουν κάποια καινούρια καταστήματα, οπότε βλέπουμε μια ανάπτυξη στο δικό μου κομμάτι, στον εμπορικό κόσμο. Άρα, για να έρθει ένας ξένος επενδυτής από μια άλλη πόλη και να επενδύσει εδώ, κάτι θα ξέρει. Τα καταστήματα είναι ένδυσης – υπόδησης, πέρα από του υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύχθηκαν μέσα στην κρίση.

Όταν έρθω στη Βέροια και μου κάνετε το τραπέζι, ποιο θα ήταν το ιδανικό μενού για εσάς; Το θέμα του γαστρονομικού τουρισμού είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο η χώρα μας επειδή έχει τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις, θα δώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και ίσως και η Βέροια να μπορέσει να συμβάλλει και να έχει συμμετοχή.

Εγώ θα σας πρότεινα μοσχαρίσιο κρέας, διότι έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα σφαγεία των Βαλκανίων, πολλούς εκτροφείς μοσχαριών και πολύ καλό κρέας. Θα σας έκανα, λοιπόν, ένα τραπέζι με ένα ωραιότατο φιλέτο μοσχάρι με φυσικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον τόπο μας, γιατί ο Άη Γιώργης έξω από τη Βέροια έχει ένα μεγάλο ποσοστό στην πράσινη πιπεριά, μπορεί και το 90% να έρχεται από εκεί, κάνουν και τη γιορτή της πιπεριάς. Ακόμη, έχουμε πολλά αποστακτήρια με καλό κόκκινο κρασί και στο τέλος θα σας κερνούσα και ένα ρεβανί από τη Βέροια. Θα σας πήγαινα στην Παναγία τη Σουμελά και στη Βεργίνα, που είναι ψηλά σε επισκέπτες μετά την Ακρόπολη και την Τήνο.

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια παράμετρος του τουρισμού που μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα μας, γι’ αυτό η Βέροια θα μπορούσε να είναι ένα κέντρο εμπορικό, επιχειρηματικό, τουριστικό και θρησκευτικό.

Η Βέροια έχει τεράστιες προοπτικές, είναι σε κομβικό σημείο και εύκολα προσβάσιμη, είναι η βασίλισσα του Βορρά. Έχουμε παραδοσιακές συνοικίες, τη Μπαρμπούτα, την Κυριώτισσα, έχουμε το εμπορικό κέντρο, το οποίο έχει επίσης πολύ παλιά μαγαζιά, η Βέροια έχει κρατήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Χτισμένη μεν χωρίς σχέδιο γιατί είναι παλιά αλλά είναι εύκολη πόλη.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»