Το παραγόμενο προϊόν της βιομηχανίας της Στερεάς Ελλάδας αντιπροσωπεύει το 2,5-3% του ΑΕΠ της χώρας

Συνέντευξη του κ. Νίκου Κουδούνη, Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλατε να μας πείτε πόσο πραγματικά η βιομηχανία της Στερεάς Ελλάδας συμβάλλει στην εθνική οικονομία, ποιο είναι δηλαδή, το κομμάτι του ΑΕΠ που της αναλογεί.

Συμβάλλει κατά 2,5-3% στο ΑΕΠ. Το παραγόμενο προϊόν της βιομηχανίας της Στερεάς Ελλάδας αντιπροσωπεύει το 2,5-3% του ΑΕΠ της χώρας. Ειδικότερα στην περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου, για την προοπτική και την εξέλιξη της οποίας θα σας πω μετά αν με ρωτήσετε, πραγματοποιείται το 15% των εξαγωγών της ευρύτερης περιοχής Οινόφυτα-Σχηματάρι.

Θα θέλατε να εντρυφήσουμε λίγο σε αυτά τα σχέδια και να μας πείτε αυτό το 2,5-3% του ΑΕΠ πώς μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι πολύ καλύτερο;

Είναι το ίδιο ζήτημα που απασχολεί και όλη τη χώρα βέβαια. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας είναι εκ των πρότερων στόχων που πρέπει να τεθούν μέσα στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. Ο Αρχιμήδης έλεγε «Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω», δώσε μου κάπου να πατήσω και θα κινήσω τη γη. Εμείς κοιτάμε τώρα στο πλαίσιο των περιφερειακών πρωτοβουλιών και δυνατοτήτων που έχουμε, να ιδρύσουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο στα Οινόφυτα, ένα πάρκο εξυγίανσης.

Θα θέλατε να μας πείτε σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίησή του;

Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, ένα φάκελο χωροθέτησης της ευρύτερης περιοχής όπου, αφού ολοκληρωθούν και τα έργα υποδομής που είναι το βασικό ζητούμενο για μία βιομηχανική περιοχή, θα δοθεί η δυνατότητα και σε νέες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν. Και εκεί θα γίνουν άπειρες συνέργειες. Δηλαδή, οι υπάρχουσες βιομηχανίες θα τραβήξουν και πολλές άλλες γιατί θα φροντίσουμε να αποτελεί κίνητρο η εγκατάσταση νέων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό το πάρκο κατά την κρίση σας μπορεί να συμβάλει σε μια αλματώδη ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, της Στερεάς Ελλάδας;

Το πιστεύω απόλυτα και είναι και το όραμά μου, μιας κι εγώ είμαι των βιομηχανιών της περιοχής. Στο δια ταύτα, οι υπάρχουσες βιομηχανίες θα λειτουργούν μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής. Δηλαδή θα έχουν τα δίκτυα ύδρευσης που τώρα δεν έχουν, δίκτυα ομβρίων, κεντρικό βιολογικό καθαρισμό και θα προβάλλονται προς τα έξω σαν εγκατεστημένες σε μια θεσμοθετημένη βιομηχανική περιοχή, η οποία ως τέτοια θα προσελκύσει νέες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν εκεί. Αυτές οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν νέο πλούτο, νέα παραγωγή και θα αλλάξουν οι σχέσεις αριθμητή - παρονομαστή. Δηλαδή, το ποσοστό του 2,5% που λέμε μπορεί μέχρι το 2021 να διπλασιαστεί, μέσα στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Μιλάμε για ντόπιες επιχειρήσεις ή υπάρχει και ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές;

Το ενδιαφέρον θα προκύψει, δε μπορεί να μην προκύψει. Δεν έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων γιατί δεν έχουμε να τους υποδείξουμε πού να εγκατασταθούν. Είμαστε σε εκτός σχεδίου περιοχή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αναπτύσσονται άτυπες βιομηχανικές περιοχές πλέον κι ούτε πρέπει να δημιουργούνται.

Θα μπορούσατε ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας να μας αναφέρετε τις ατμομηχανές, το ποια είναι η λοκομοτίβα σας στη συγκεκριμένη περιοχή;

Στην περιοχή είχαμε 384 επιχειρήσεις εν δράση, εν ζωή και στη διάρκεια της κρίσης χάθηκαν 100 για διάφορους λόγους, άλλες έφυγαν, άλλες έπαψαν να λειτουργούν λόγω ακριβώς του περιορισμένου κύκλου εργασιών που προέκυψε από την κρίση. Έχουν μείνει 200+ επιχειρήσεις, από τις οποίες έχουμε 15 περίπου μέταλλα βιομηχανίας, μεταλλουργίες, εταιρείες επεξεργασίας χάρτου, χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες πλαστικών, τα εναπομείναντα βαφεία κι εν πάση περιπτώσει όλη τη γκάμα του τομέα παραγωγής.

Αυτά τα δύσκολα χρόνια είχαμε νέες επενδύσεις, είχαμε καινούριες επιχειρήσεις;

Ναι, κατά κύριο λόγο από τις έχουσες εξαγωγικό προφίλ και τις προ κρίσεως. Οι μεγάλες μεταλλουργίες, ας πούμε, που είναι εγκατεστημένες εκεί πολλαπλασίασαν και τον τζίρο τους και τις εξαγωγές τους.

Τούτη την ώρα ανοίγονται κατά την άποψή σας, κύριε Πρόεδρε, και όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα αλλά και γενικότερα για τη χώρα νέες ευκαιρίες; Γιατί εκ των πραγμάτων μιλάμε θεσμικά και είστε ένας θεσμικός παράγοντας της Ελλάδας.

Ό,τι κάνει το κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν έχει καμία θεσμική στήριξη από την Πολιτεία μέχρι σήμερα. Δεν έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό κλίμα κι από εκεί πρέπει ίσως πρώτα να ξεκινήσουμε. Δεν είναι πεπεισμένες οι επιχειρήσεις ότι η Πολιτεία φροντίζει παρά τις διακηρύξεις, θέλει δουλειά ακόμα αν πειστεί η βιομηχανία ότι έχουμε μπει σε μια κανονικότητα.

Αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ; Μπορούν να βοηθήσουν όλα αυτά την επιχειρηματικότητα και την βιομηχανία στη χώρα;

Βεβαίως, μπορούν να βοηθήσουν και βοηθιούνται, πρώτα όμως πρέπει να διασφαλιστεί η βούληση και η βούληση έρχεται από το πολιτικό κλίμα και τη σταθερότητα. Έχουμε ακόμα τα capital controls, μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε καθεστώς περιορισμών κίνησης κεφαλαίου. Αυτό είναι σημαντικό, υπάρχει σήμερα χρηματοδότηση στη μικρή ή στη μεσαία επιχείρηση ή στη μεγάλη ακόμα; Μόνο στις εξαγωγικές, που επειδή έχουν χρήμα που έρχεται απέξω έχουν μια χρηματοοικονομική ευχέρεια.

Άρα όπως το περιγράφετε, το μέλλον της χώρας είναι το εξαγωγικό εμπόριο; Είναι ενδεχομένως τα logistics;

Φυσικά, τα logistics είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και διακινούν πράγματι τα εμπορεύματα αλλά δεν έχουν το εύρος παραγωγής πλούτου όσο έχει η βιομηχανία. Εκεί που πρέπει να δώσουμε βάρος είναι στη βιομηχανία. Η χώρα αποβιομηχανίστηκε και δεν το έχουμε καταγράψει στο μυαλό μας. Η χώρα είχε 12% συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ κι έχει καταλήξει να είναι 8,5-9%.

Υπάρχουν προοπτικές να ξαναφτάσουμε και να ξεπεράσουμε το 12% και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Έχουμε ιδρύσει τώρα την Ελληνική Παραγωγή, ένα όργανο το οποίο έχει μοναδικό, θα έλεγα, σκοπό να προωθήσει την ιδέα της ανάπτυξης της βιομηχανίας. Η βιομηχανία στη χώρα πρέπει να φτάσει το 15%, όσο και ο κοινοτικός μέσος όρος. Όταν έχουμε κοινοτικό μέσο όρο 15% συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, σημαίνει ότι έχουμε και 30 και 35% σε ακραίες περιπτώσεις. Στη Γερμανία είναι 30% συν η συμβολή της βιομηχανίας, γιατί να μην πάμε κι εμείς; Άρα, δεν είναι μόνο η βαριά βιομηχανία ή ο τουρισμός, πράγματι συμβάλλει και διαμορφώνει το ΑΕΠ, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι και μια εποχιακή απασχόληση. Αν φτάσουμε τον τουρισμό να είναι 12 μήνες το χρόνο, θα έχουμε πραγματική συμβολή του τουρισμού και θα πρέπει να είναι στόχος. Από εκεί και ύστερα, οι αμοιβές δεν είναι αυτές που δίνει η βιομηχανία. Η βιομηχανία απασχολεί ακριβό στελεχιακό δυναμικό, δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν έχει στελέχη που έχουν όχι μόνο παιδεία αλλά και εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενό τους. Ο κόσμος που δουλεύει στη βιομηχανία έχει όλο το χρόνο εισόδημα και καλό εισόδημα.

Θα θέλαμε να μας δώσετε το όραμα του Προέδρου, που ήδη το θίξατε, για την συνέχεια με έμφαση στη βιομηχανία της Στερεάς Ελλάδας. Τι ζητάει ο Πρόεδρος και πώς βλέπει την εξέλιξη των πραγμάτων στον τομέα του;

Ο Πρόεδρος έχει να κάνει μια δουλειά, να δημιουργήσει τις συνθήκες εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων βιομηχανιών κι ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα το κάνει αργά αλλά σταθερά. Είμαστε στη φάση να οριοθετήσουμε το επιχειρηματικό πάρκο κι αμέσως μετά θα καταθέσουμε φάκελο έγκρισης ανάπτυξης του επιχειρηματικού πάρκου. Έχουμε μια τετραμερή συμφωνία αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χάρη στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, κύριου Μπακογιάννη. Ο Σύνδεσμος είναι ο δεύτερος πυλώνας, ο τρίτος είναι ο Δήμος και ο τέταρτος είναι ο επενδυτής, αν και θα έπρεπε επειδή έχει τα χρήματα να τον βάζουμε πρώτο. Επομένως, έχουμε ένα πολύ ισχυρό σχήμα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις βιομηχανικής ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στη βιομηχανική περιοχή του Σχηματαρίου γιατί μην ξεχνάτε ότι και τώρα αυτή η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση παράγει το 85% του προϊόντος ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Έχει συγκεντρωμένη τη βιομηχανία στο πολύ μεγάλο ποσοστό της από την περιφέρεια.

Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας του επιχειρηματικού πάρκου;

Έχουμε να κάνουμε έργο και μάλιστα έργο κατασκευαστικό. Πρώτο έργο θα είναι ο βιολογικός καθαρισμός όλης της περιοχής. Για να μην τα πολυλογώ, πιστεύω σε μια τετραετία - πενταετία θα έχουν ολοκληρωθεί όλα.

Στο επίπεδο της απασχόλησης, πόσο θα συμβάλλει, μπορεί να υπολογιστεί ή είναι δύσκολο;

Δε θα ήθελα να κάνω υποθέσεις, αλλά θα συμβάλλει στο βαθμό που εμείς θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων. Είτε μετακινούμενες από άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, είτε νέες επενδύσεις από το εξωτερικό είτε προσελκύοντας επενδυτές από το εσωτερικό.

Κι αυτό που είπατε, οι συνέργειες, είναι ίσως το μέλλον της χώρας διότι πρέπει να δούμε πως μπορούμε συνεργατικά πλέον να πετύχουμε τους στόχους μας. Νομίζω ότι οι συνέργειες είναι η πεμπτουσία μιας πετυχημένης επιχείρησης.

Υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής, υποθέτω ότι έχει εκτιμηθεί σωστά, είναι το 1 προς 3, εγκαθίσταται ένας και δημιουργεί άλλες τρεις, δηλαδή η περιφερειακή δραστηριότητα από μια βιομηχανία είναι τριπλάσια της ίδιας της βιομηχανίας, αν θυμάμαι καλά τον πολλαπλασιαστή. Αυτό δίνει και μια απάντηση, καταλαβαίνετε ότι κάθε νέα επένδυση θα δώσει και θέσεις εργασίας και δεν είναι μόνο το ποσοτικό των θέσεων εργασίας αλλά και το ποιοτικό. Πρέπει να πάμε στην τεχνολογία, σε προωθημένες μορφές βιομηχανίας. Αυτό είναι μια αλυσίδα αξίας, όπου ο ένας κρίκος φέρνει κι έναν δεύτερο κι έναν τρίτο και υπάρχει κι αυτός ο λεγόμενος πολλαπλασιαστής.

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλατε να μας πείτε ποιές βιομηχανίες χρειαζόμαστε στην Ελλάδα; είναι Ποιό είναι το ζητούμενο για την Ελληνική βιομηχανία; Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε;

Σε όλες, όχι μόνο τις τεχνολογικές που είναι το ζητούμενο. Όταν λέμε τεχνολογίες δεν είναι μια λέξη ή μια έννοια άνευ ουσίας, τεχνολογία και εφαρμοσμένη τεχνολογία στη βιομηχανία σημαίνει παραγωγικότητα. Παραγωγικότητα σημαίνει εξοικονόμηση πόρων και όχι μόνο και πολλαπλασιαστή στα κέρδη. Ας μην ενοχοποιούμε τα κέρδη, θέλουμε κέρδη, θέλουμε παραγωγή πλούτου, δεν γίνεται αλλιώς, τα έσοδα του κράτους θα πολλαπλασιαστούν απείρως με την παραγωγή του πλούτου και τη φορολογία του σε λογικά ποσοστά. Δεν πρέπει να διαμορφώνονται τα έσοδα του κράτους με τη λογική του ποσοστού, δηλαδή βάζω ένα υψηλό ποσοστό και παίρνω έσοδα, θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, τουτέστιν η παραγωγή πλούτου. Να μεγαλώσει η πίτα. Ακόμα και στο σπίτι μας αυτό κάνουμε, κοιτάμε να κάνουμε μια ορθολογική πολιτική στα έσοδα, στην τσέπη μας, στις δαπάνες μας. Γιατί στο σπίτι μας το κοιτάμε πολύ προσεκτικά και στο κράτος δεν μπορούμε να το κάνουμε; Αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα