Η Λάρισα της εξωστρέφειας και του δυναμισμού μπορεί να γίνει ο πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης στη χώρα

Συνέντευξη του κ. Απόστολου Καλογιάννη, Δημάρχου Λάρισας στη MAIL

Κύριε Δήμαρχε, η Λάρισα είναι μια μεγάλη υπερσύγχρονη πόλη που διαθέτει φυσική ομορφιά αλλά είναι και μια πόλη πλούσια σε ιστορία. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την πόλη σας;

Η Λάρισα, ήταν, είναι και συνεχίζει να είναι μια πόλη μεσαίου μεγέθους, με κεντροβαρή θέση και χαρακτήρα μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και στην καρδιά της θεσσαλικού κάμπου. Η πόλη διασχίζεται από τον Πηνειό και έχει ιστορία 8.000 χρόνων. Διαχρονικά, η Λάρισα ήταν και είναι «ανοικτή» πόλη, τόσο γεωμορφολογικά όσο και κοινωνικά.

Σήμερα, η Λάρισα, όπως και όλη η χώρα βιώνει τις επιπτώσεις της μακρόχρονης κρίσης. Ωστόσο ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η Λάρισα παραμένει μια ζωντανή πόλη, με δυναμισμό. 

Θα θέλατε να μας πείτε που θα ξεναγούσατε τον επισκέπτη στην πόλη σας; Στον Πηνειό, στον Άγιο Αχίλλειο;

Η Λάρισα, όπως προανέφερα έχει ιδιαίτερα πλούσια ιστορία. Αίσθηση αυτής της ιστορίας μπορεί να διαπιστώσει κάθε επισκέπτης στην πόλη περπατώντας απλά σε περιοχές του κέντρου.

Όλοι οι Λαρισαίοι είμαστε περήφανοι για το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο. Το μεγαλειώδες αυτό Θέατρο, κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. Έως το 1985 ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου καλυπτόταν από τις σύγχρονες οικοδομές. Εκείνη τη εποχή ξεκίνησε ουσιαστικά η προσπάθεια της πόλης για τη αποκάλυψη και την αναστύλωσή του. Σήμερα το Θέατρο είναι επισκέψιμο και ελπίζουμε ότι τα επόμενα δυο τρία χρόνια θα καταστεί και λειτουργικό ώστε να μπορεί να φιλοξενεί παραστάσεις με τη συμμετοχή 2.000 θεατών.

Σημειώστε πως το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι το μοναδικό Αρχαίο Θέατρο στην περιοχή των Βαλκανίων, που είναι στον αστικό ιστό. Στο λόφο του Φρουρίου, υπάρχει το Μπεζεστένι (η παλιά Οθωμανική αγορά), αλλά και η Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου.

Επίσης, η ιδιαίτερα πλούσια ιστορία της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής ξετυλίγεται μέσα από τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας, ένα σύγχρονο Μουσείο που αποτελεί στολίδι για την πόλη μας.

Στη Λάρισα, λειτουργεί επίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη πινακοθήκη της χώρας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, με την μόνιμη έκθεση να περιλαμβάνει πίνακες από τη συλλογή του αείμνηστου γιατρού Γιώργου Κατσίγρα. Εξαιρετικό είναι και Λαογραφικό Μουσείο «Γιώργος & Λένα Γουργιώτη».

Κύριε Δήμαρχε, το Αλκαζάρ το γνωρίζουμε όλοι. Τώρα μαθαίνουμε ότι στο Αλκαζάρ ετοιμάζεται ένα ακόμα μεγαλύτερο γεγονός, το Χριστουγεννιάτικο πάρκο με ακτινοβολία σε όλη την Ελλάδα αλλά και, γιατί όχι, σε όλη την Ευρώπη. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Φέτος, ο Δήμος Λαρισαίων, με τις δικές τους δυνάμεις, οργανώνει ένα θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο, που το ονοματίσαμε «Πάρκο των Ευχών».

Το Πάρκο θα διαμορφωθεί στο Αλκαζάρ, σε μια έκταση 64 στρεμμάτων, ενώ θα λειτουργήσει από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2018 .

Στον υπέροχο αυτό χώρο θα λειτουργήσουν 19 διαφορετικοί θεματικοί χώροι: η Οικογένεια Χιονανθρώπων, η Παραμυθοχώρα, η Μανιταροχώρα, το Ταχυδρομείο, μία Μικρή και μία Μεγάλη Σκηνή, το Εργαστήρι Ξωτικών, Καρουζέλ, το Τρένο του Βόρειου Πόλου, Vintage Χριστούγεννα, το Παιχνιδόκουτο, το Τρενάκι, το Σπίτι του Αη- Βασίλη, το Σινέ Ξωτικών, το Ζαχαρόσπιτο, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά, το Fun Park και η Λίμνη των Χριστουγέννων, όπου θα δημιουργηθεί ένα Παγοδρόμιο, μέσα στη τεχνητή λίμνη του πάρκου.

Κάνουμε μια προσπάθεια που απευθύνεται πρωτίστως στους δημότες της Λάρισας και τους κατοίκους του Νομού. Βεβαίως, είμαστε βέβαιοι, ότι το Πάρκο μας θα το επισκεφθούν και επισκέπτες από πολλές περιοχές της χώρας.

Θέλω να τονίσω ότι το Αλκαζάρ και το Πάρκο των Ευχών, βρίσκεται πολύ κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Όπως ξέρετε η Λάρισα διαθέτει το πιο μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων και μια δυναμική εμπορική αγορά. Επίσης, η πόλη μας είναι γνωστή για τις υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες, μπάρ και κέντρα διασκέδασης. Νομίζω ότι το «Πάρκο των Ευχών», σε συνδυασμό με την όμορφη εμπορική αγορά και το ζωντανό κέντρο της πόλης, αποτελεί μια ιδανική πρόταση για όσους θελήσουν να βρεθούν στη πόλη μας, για λίγες ημέρες, την περίοδο των γιορτών. 

Μιας και είμαστε στο κλίμα των γιορτών θα θέλατε μας μιλήσετε για το εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων φέτος;

Πέρα από το Πάρκο των Ευχών, στις 6 Δεκεμβρίου, στη Κεντρική Πλατεία της πόλης, θα γίνει η εκδήλωση για το άναμμα των φώτων του Χριστουγεννιάτικου δένδρου, ενώ η αλλαγή του χρόνου θα γίνει στο Φρούριο, στην πλατεία Αριστείδη Λαμπρούλη.

Βεβαίως, το επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρίσκεται στο Πάρκο των Ευχών, όπου θα πραγματοποιηθούν πάρα πολλές εκδηλώσεις για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. 

Η Λάρισα είναι μια σπουδαία πόλη, και αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Η δημοτική μας αρχή, συμπλήρωσε τρία χρόνια θητείας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την πρώτη ημέρα θέσαμε στους βασικούς στόχους. Θέλουμε να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε σταδιακά τη Λάρισα της επόμενης 15ετίας. Θέλουμε η πόλη μας να κάνει ένα σημαντικό άλμα. Η Λάρισα μπορεί να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη μεσαίου μεγέθους και ο πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης στη χώρα.

Έχουμε ήδη εκπονήσει το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα που προβλέπει την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της θητείας μας. Τα περισσότερα από αυτά υλοποιούνται και άλλα ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Πολλά έργα υλοποιούνται μέσω του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, επέκταση των ποδηλατοδρόμων, αναπλάσεις κ.α.

Βασικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε σύντομα το Αρχαίο Θέατρο να μπορέσει να φιλοξενήσει παραστάσεις, ενώ ξεκινούν και τα έργα ολοκλήρωσης του Προσκηνίου Πολιτισμού, του δικού μας Μεγάρου Πολιτισμού.

Επενδύουμε ιδιαίτερα στον πολιτισμό και είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να αναδείξει τη Λάρισα.

Επίσης, προσπαθούμε να θέσουμε τη Λάρισα σε τροχιά εξωστρέφειας, με τη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων που στοχεύουν στην προβολή της πόλης αλλά και στην στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνω αυτό που πιστεύω βαθύτατα: η Λάρισα της εξωστρέφειας και του δυναμισμού μπορεί να γίνει ο πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης στη χώρα.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»