Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Θ.Ε.Β) 1957- 2017: 60 χρόνια δυναμικής παρουσίας

Συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ. Αχιλλέα Νταβέλη, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλατε να μας μιλήσετε για το Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Θ.Ε.Β),  αυτόν τον τόσο σημαντικό Σύνδεσμο;

Ναι, βεβαίως. Ο Σ.Θ.Ε.Β. γιόρτασε το 2017 τα 60 του χρόνια από το 1957 που είναι το έτος ίδρυσής του. Είναι ένας Σύνδεσμος ο οποίος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πάνω στον τομέα της βιομηχανίας όπως και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), ο οποίος είναι ο πρωτεργάτης και αποτελεί για όλους τους περιφερειακούς συνδέσμους τον κεντρικό πυλώνα. Σήμερα έχουμε φύγει από το μοντέλο της αμιγούς βιομηχανικής εκπροσώπησης και έχουμε πάει σε μία εκπροσώπηση η οποία είναι γενικότερα επιχειρηματική. Διότι αυτό το οποίο προσμετράμε πάντα είναι η υπεραξία, το κεφάλαιο και οι θέσεις εργασίας που απαρτίζουν την επιχείρηση και όχι μόνο η βιομηχανική δραστηριότητα, αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας τις προηγούμενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες, εγώ τολμώ να πω μεταπολιτευτικά, σταδιακά βρίσκεται σε μία διαρκή αποβιομηχάνιση. Αντιλαμβάνεστε ότι παρότι η ανάγκη για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι ζητούμενο και αποτελεί κλειδί και στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας, ειδικότερα μέσα στα χρόνια της κρίσεως, παρόλα αυτά η αποβιομηχάνιση η οποία καταγράφει στοιχεία ρεκόρ της προηγούμενης δεκαετίας αναγκάζει και τους Συνδέσμους στο πλαίσιο της ευέλικτης εκπροσώπησής τους να έχουν όλες τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ως μέλη τους, διότι κατά βάση οι περιφερειακοί Σύνδεσμοι και ο Σ.Ε.Β. εκπροσωπούν μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθότι οι μικρές επιχειρήσεις εκπροσωπούνται από τα Επιμελητήρια της χώρας. Αυτή αν θέλετε, είναι μία θεσμική και ιστορική ανάγνωση του χάρτου. Είμαστε ένας ενεργός Σύνδεσμος με κοντά στα 300 μέλη μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ο στόχος μας είναι η συνέργεια και η εξωστρέφεια στο κομμάτι της εκπροσώπησης των μελών. Προάγουμε τις συνέργειες μεταξύ των μελών, πιστεύουμε στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας μέσω των συνεργειών.

Θα θέλατε να μας πείτε πως συμβάλλει ο Σ.Θ.Ε.Β στην εξωστρέφεια των θεσσαλικών επιχειρήσεων και στην ανάπτυξή τους;

Καταρχήν προβάλλοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και προάγοντας το προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Παρεμβαίνοντας σε όλες τις αρχές της χώρας και κατά βάση στα Υπουργεία τα οποία εμπλέκονται με την Οικονομία και την Ανάπτυξη αλλά και στα αρμόδια Εργασίας ούτως ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι πάντα στοχευμένες και καίριες σε επίπεδο πρόληψης ή και θεραπείας αρνητικών πτυχών όταν πλήττονται οι θέσεις των μελών του Συνδέσμου και πάντα κινούμαστε με γνώμονα τη λογική. Επίσης διοργανώνουμε σε συνεχή ροή και βάση σεμινάρια για τα μέλη μας και βεβαίως, διοργανώνουμε και ημερίδες και επίσης διαμορφώνουμε και ημερίδες πέρα από το επαγγελματικό και οικονομικό περιεχόμενο και πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου όταν θέλουμε να προαχθούν ζητήματα τα οποία άπτονται της επιχειρηματικότητας. Διότι όπως αντιλαμβάνεστε, πολλά θέματα στη χώρα μας και όχι μόνο, ανάγονται σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, άρα φροντίζουμε να έχουμε διάφορα events ετήσια. Ο Σύνδεσμος διοργανώνει τουλάχιστον έξι με εφτά events πέρα από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του, η οποία από μόνη της είναι το σημαντικότερο γεγονός και το βήμα για να μπορούν να προάγονται προβλήματα, να γίνεται μία εκτίμηση της Οικονομίας και της Ανάπτυξης στην τρέχουσα εκάστοτε περίοδο. Όλα αυτά είναι τα εργαλεία μέσω των οποίων ο Σύνδεσμος προσπαθεί να προασπίζεται τις θέσεις του και να προάγει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των μελών του.

Κύριε Πρόεδρε, οι δράσεις του Συνδέσμου αφορούν και εκθέσεις στο εξωτερικό;

Ναι βέβαια, υπάρχουν αποστολές οι οποίες γίνονται συχνά. Οι μεγαλύτερη αποστολή μας τουλάχιστον στην θητεία τη δική μου, ήταν το  Μάιο του 2016 όπου παραβρεθήκαμε μεταξύ άλλων με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Μάρδα και με διάφορες αποστολές από άλλους Οργανισμούς, όπως είναι οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων, όπως ήταν μέλη του Σ.Ε.Β και τα λοιπά, στη  συνδιάσκεψη του Ο.Α.Σ.Α. το 2016 στο Βερολίνο όπου η στρατηγική για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη των επιχειρήσεων ήταν καθοριστικής σημασίας και βοηθάει και σε εμάς να κατανοούμε καλύτερα πράγματα σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.

Πέραν αυτού όμως ο Σύνδεσμος φέτος για πρώτη χρονιά είχε συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης που ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά με τιμώμενη χώρα την Κίνα, όπου για πρώτη φορά ο Σύνδεσμός μας είχε ένα περίπτερο στον χώρο των Πρεσβειών σε μία προνομιακή θέση και είχαμε μία πολύ εμπεριστατωμένη παρουσία με προώθηση όλων των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον Σύνδεσμο του Νομού μας. Μία πολύ στοχευμένη προώθηση και με πολύ καλή επισκεψιμότητα. Και βεβαίως εννοείται ότι προωθούμε αποστολές σε ομάδες ή μεμονωμένα, είτε αμιγώς επιχειρηματικές είτε αποστολές οι οποίες συνδυάζονται με διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες σε σχέση με την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της χώρας. Βέβαια εδώ το ζητούμενο είναι ότι τέτοιου είδους δεδομένα δεν υπάρχουν στο  βαθμό που θα έπρεπε, δηλαδή η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία θα πρέπει να αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Θα πρέπει το δίκτυο των Πρεσβειών μας και κυρίως των εμπορικών τμημάτων τους, να διαρθρωθεί πολύ καλύτερα και να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Καθώς επίσης κατά την άποψή μας, αυτές είναι θέσεις τις οποίες τις δημοσιοποιούμε συχνά πυκνά, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε καλύτερα την παρουσία Ευρωβουλευτών μας ανεξαρτήτως κόμματος και του που πρόσκεινται πολιτικά, με σκοπό το lobbying το επιχειρηματικό στις Βρυξέλες να προωθείται καλύτερα και να μην υφιστάμεθα τα τετελεσμένα τα οποία τα υφιστάμεθα σχεδόν πάντα από τις μεγάλες χώρες του Βορρά αλλά και γενικότερα, το επιχειρηματικό και οικονομικό lobbying είναι χαμηλό. Οι εμπορικοί ακόλουθοι των Πρεσβειών μας δεν λειτουργούν, σας λέω δύο πολύ βασικά αναπτυξιακά εργαλεία, σε επίπεδο εξωστρέφειας τα οποία είναι σε εμβρυακό επίπεδο. Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ το έχω συζητήσει με πάρα πολλούς βουλευτές πολλών κομμάτων, είχα την τύχη να μιλήσω και με την κυρία Ξαφά και με τον κύριο Ανδρουλάκη και με την κυρία Καϊλή και με αρκετούς Ευρωβουλευτές και με τον κύριο Κύρτσο. Είναι μια πάγια θέση μας ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ζύμωση σε επίπεδο προώθησης θέσεων ελληνικών συμφερόντων όταν αυτά τα νομοσχέδια της Ευρωβουλής είναι πρώιμα και όχι όταν ψηφίζονται και οι ευρωβουλευτές μας έρχονται κατόπιν και μας κάνουν παράθεση αποτελεσμάτων. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα για εμάς, άρα θα πρέπει να προλαμβάνουμε και να μην θεραπεύουμε.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την επιχειρηματικότητα αλλά και τις βιομηχανίες στη Θεσσαλία; Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Η κατάσταση είναι η εξής. Όπως γνωρίζετε με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις όπου στη Θεσσαλία υπάρχει η πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα του πρωτογενούς τομέα στο κομμάτι το αγροδιατροφικό. Αντιλαμβάνεστε ότι μία χώρα η οποία έχει φτάσει στο απόλυτο επίπεδο διατάραξης του εμπορικού της ισοζυγίου, δηλαδή μία χώρα η οποία θα έπρεπε να έχει ισχυρή αγροδιατροφική βάση και να είναι αυτάρκης βασίζεται σε μία αναλογία η οποία είναι απολύτως ασύμφορη για το ισοζύγιό της, δηλαδή τα προϊόντα τα οποία εισάγουμε είναι πολλαπλάσια από τα προϊόντα τα οποία παράγονται και δημιουργούν αυτάρκεια για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών.

Παρόλα αυτά οι εξαγωγές τα τελευταία δύο – τρία χρόνια μέσα στην κρίση παρουσιάζουν μία τάση αυξητική το οποίο αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Πολλές επιχειρήσεις εξαγωγικές από μόνες τους δίνουν μια τεράστια μάχη με επιτυχία στο να προβάλλουν και να εξάγουν με επιτυχία τα προϊόντα τους στο εξωτερικό διαμορφώνοντας από μόνες τους τις αγορές παρότι το περιβάλλον δεν είναι ισότιμα ανταγωνιστικό. Διότι, όταν ο Ευρωπαίος ανταγωνιστής σου έχει πολύ χαμηλότερο κόστος ενεργειακό και όταν και το φορολογικό κόστος του είναι χαμηλότερο αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά είναι μειονέκτημα. Εν τούτοις η προσπάθεια των Ελλήνων εξαγωγέων είναι τεράστια για αυτό το λόγο και εμείς φέτος, το 2017 το Μάιο με τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μεταξύ άλλων στον τομέα του έχει το εξαγωγικό κομμάτι, τον κύριο Κατρούγκαλο, είχαμε κάνει μια ημερίδα πάρα πολύ στοχευμένη στο επίπεδο των δυνατοτήτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας. Δώσαμε και εκεί τις θέσεις μας, τις οποίες προηγουμένως σας περιέγραψα, ότι για να γίνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται συγκεκριμένες μειώσεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος και σε ό,τι αφορά το παράλογο φορολογικό κόστος, όπου η φορολογία δεν είναι μόνο οι άμεσοι φόροι είναι και οι έμμεσοι φόροι. Ήδη το ισοζύγιο μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων κινείται υπέρ των έμμεσων. Δηλαδή φτάνουμε σε μία κατάσταση όπου μπορεί να διαφαίνεται στους πολίτες βέβαια, ότι ακόμη και αυτοί οι οποίοι είναι χαμηλοεισοδηματίες και σε επίπεδο άμεσης φορολογίας δεν πλήττονται, πλήττονται όμως με τους έμμεσους φόρους γιατί όταν αυξάνεται η φορολογία σε όλα τα βασικά είδη, άρα δεν υπάρχει πλέον πολίτης σε αυτή τη χώρα που φορολογικά να μην πλήττεται και να μην είναι το κόστος δυσβάσταχτο. Πέραν αυτού όμως, μια και συζητούμε για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αυτές χρειάζονται κίνητρα φορολογικά, χρειάζονται κίνητρα σε ό,τι αφορά την μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο είναι παράλογο και δυσβάσταχτο μέσα από το εγκληματικό μονοπώλιο της Δ.Ε.Η., η οποία είναι μια κατάσταση τελείως ασύμφορη και αφόρητη για τους Έλληνες επιχειρηματίες και να ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία τα οποία προανέφερα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το lobbying των Βρυξελών, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το ρόλο των Πρεσβειών και των εμπορικών τμημάτων τους που είναι ανενεργές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, αυτό είναι κάτι καταγεγραμμένο και δεν το αρνείται κανείς. Αυτές είναι οι θέσεις μας.

Συνεπώς στο ερώτημα σας για τις δυνατότητες της θεσσαλικής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας έχω να σας παραθέσω δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας ο πυλώνας είναι ο βιομηχανικός – μεταποιητικός ο οποίος σε κάποιους τομείς όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας και όπως είναι ο τομέας των μετάλλων. Ας πούμε υπάρχει γύρω από το κομμάτι της παραγωγής και της μεταποίησης του Αλουμινίου στη Θεσσαλία με επώνυμες επιχειρήσεις μία πάρα πολύ ισχυρή βάση. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στο κομμάτι των μετάλλων όπως επίσης στο κομμάτι το διατροφικό υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις εξαγωγικές που δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και με επώνυμα τοπικά προϊόντα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι το οποίο θα πρέπει να σας αναφέρω είναι το κομμάτι των υπηρεσιών. Στη Θεσσαλία και δη στη Λάρισα υπάρχει μία πολύ σημαντική ανάπτυξη υπηρεσιών, υπάρχει ένα πολύ δυνατό κομμάτι ιδίως στη Λάρισα σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας διότι έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες και σημαντικές επιχειρήσεις του χώρου της υγείας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σημαντικό κεφάλαιο επενδεδυμένο το οποίο δημιουργεί μια ανεκμετάλλευτη εξωστρέφεια. Δηλαδή πέρα από τον κλασσικό τουρισμό, ένα σημαντικό κομμάτι εξέλιξης του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος είναι ο ιατρικός τουρισμός , το medicaltourism. Στην Ελλάδα δυστυχώς, ενώ ο τουρισμός μας μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα και να δώσει περαιτέρω ώθηση σε μία τεράστια βιομηχανία που λέγεται τουριστική βιομηχανία μέσα από ενναλακτικές μορφές όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός, ο θρησκευτικός και ο θεματικός τουρισμός. Εντούτοις το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν εξελίσσεται συγκεκριμένα υπάρχουν οι υπουργικές αποφάσεις γύρω από τη θέσπιση και την καθιέρωση του ιατρικού τουρισμού. Όλο αυτό καθιστά το τουριστικό προϊόν αυτή τη στιγμή νομοθετικά άκυρο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι facilitators οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν για να μεταφέρουν τουρίστες υγείας ή ανθρώπους που έχουν ανάγκη από παροχή υπηρεσιών υγείας και φιλοξενία ενδεχομένως παράλληλα τουριστικά στη χώρα μας, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν όταν δεν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να έχει και ανάλογες διεθνείς πιστοποιήσεις όπως θα όφειλε. Είχε υπογραφεί το 2014 από τους συναρμόδιους τότε Υπουργούς, τον Γεωργιάδη και τον Κεφαλογιάννη, το πλαίσιο περί ιατρικού τουρισμού το οποίο όμως για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται άλλες έξι συναρμόδιες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δεν υπογράφηκαν ποτέ. Είναι μια τεράστια συζήτηση. Παρόλα αυτά επειδή η Λάρισα έχει μια τεράστια παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήταν η πόλη και του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού. Εγώ τολμώ να σας πω ότι αυτή η παράδοση συνεχίζεται έχοντας αναπτύξει για το μέγεθος της πόλεως εξαιρετικές υπηρεσίες υγείας σε συνάρτηση και με τις δημόσιες δομές γιατί υπάρχει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά υπάρχει και η Ιατρική Σχολή με ακαδημαϊκή κοινότητα σημαίνουσα και με σημαντική παρουσία εντός και εκτός, και στο εξωτερικό. Όλα αυτά καθιστούν τη Λάρισα σαν μία πόλη με ιατρικό παρόν και μέλλον. Και αντιλαμβάνεστε ότι το όραμά μας είναι μεταξύ άλλων σε επίπεδο υπηρεσιών, γιατί για τις υπηρεσίες μιλούμε, να κινήσουμε και να αναπτύξουμε και το όραμα του ιατρικού τουρισμού. Η πόλη βρίσκεται συγκοινωνιακά και κομβικά σε μία πρωτεύουσα θέση διότι είναι στην καρδιά της Ελλάδος και αποτελεί έναν σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο σε όλα τα επίπεδα. Μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και αεροπορικές συνδέσεις πλέον μέσω του αεροδρομίου της Αγχιάλου επί του παρόντος με πτύσεις charter αλλά στην πορεία πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση και εξέλιξη. Αυτά είναι τα δεδομένα αλλά επίσης και πολλές άλλες υπηρεσίες παρέχονται στην περιοχή σε όλο το φάσμα και της εστίασης πέραν της υγείας και στο κομμάτι το χρηματοπιστωτικό και στο κομμάτι το ασφαλιστικό τηρουμένων των αναλογιών και του μεγέθους της πόλης της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας της Θεσσαλίας. Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό, τολμώ να πω, και αξιοζήλευτο επίπεδο.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»