Η Φθιώτιδα είναι τόπος χαρισματικός

Συνέντευξη του κ. Αλέξανδρου Διαμαντάρα, Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, η Φθιώτιδα είναι μια πολύ όμορφη περιοχή η οποία έχει ανάπτυξη, αγροτικά προϊόντα και βιομηχανική παραγωγή. Μιλήστε μας για τις μεγάλες δυνατότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική της περιοχής.

Η Φθιώτιδα θεωρούμε ότι είναι τόπος χαρισματικός για τον οποίο η φύση φρόντισε να του δώσει απλόχερα όλες τις δυνατότητες και τις δυναμικές που απαιτούνται, ώστε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ο τόπος, το περιβάλλον, οι φυσικοί πόροι και ο πρωτογενής τομέας μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Οι μικροί επιχειρηματίες πρέπει να προβάλλουν ως κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την ιδιαιτερότητα των προϊόντων που παράγουν. Η ενίσχυση και ανάπτυξη του τοπικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, η προώθηση της τοπικής ταυτότητας, αποτελούν τη βάση της αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή μας.

Εμείς σαν διοίκηση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία της περιοχής, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών να αντιμετωπίσουμε τις διαθρωτικές αδυναμίες της τοπικής οικονομίας. Τα γαλακτοκομικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα, η ελιά και το ελαιόλαδο, προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, καθώς και οι εναλλακτικές καλλιεργητικές δυνατότητες, αποτελούν σημεία αναφοράς της περιοχής μας. Όσον αφορά τον τουρισμό, η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, με στόχο την διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, η διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης στον γεωγραφικό χώρο και η άμβλυνση της εποχικότητας, θεωρούνται ως άμεσες αναπτυξιακές προτεραιότητες. Τέλος, επιβάλλεται η υιοθέτηση δράσεων για αναπτυσσόμενους και ειδικούς -(ορεινές περιοχές)- τουριστικούς προορισμούς με την ταυτόχρονη διασύνδεσή τους με προορισμούς ιαματικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, που αν μη τι άλλο η Φθιώτιδα θεωρείται προικισμένη σε αυτούς τους τομείς.

Κύριε Διαμαντάρα, μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά τη γενική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του νομού;

Η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται καθημερινά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οφείλονται στην αρνητική οικονομική συγκυρία καθώς και στις αγκυλώσεις της εκάστοτε Κεντρικής Διοίκησης που δεν βοηθά τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις να βρουν το κατάλληλο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης διαχέονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και προσβάλλουν μαζικά στρώματα και ομάδες του πληθυσμού. Είναι προφανές ότι οι νέοι δέχονται την ισχυρότερη πίεση, όπως και οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαιτέρως όσοι ζουν και εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι αυτοί που πρώτοι δέχθηκαν τις συνέπειες της ύφεσης, πλήρωσαν και πληρώνουν το τίμημα της ανεργίας. Οι περισσότεροι είναι θύματα των άπειρων λουκέτων στους εμπορικούς δρόμους των ελληνικών μεγαλουπόλεων και στις πολλές βιοτεχνικές ζώνες. Αυτός ο κύκλος του εργατικού δυναμικού έχει δεχθεί και τη μεγαλύτερη πίεση από την κρίση και οδηγείται στην φτωχοποίηση καθώς συνήθως δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, ούτε περιουσία, π.χ. στην ύπαιθρο, ικανή να προσφέρει εισόδημα.

Η ύφεση επίσης έχει πλήξει σημαντικά τον ευρύ κύκλο του εμπορίου και αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή τη βάση του κοινωνικού στρώματος που συγκροτούσε τη λεγόμενη μεσαία τάξη. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, όλος ο κύκλος της οικοδομής, έμποροι ρούχων, ποτών, αυτοκινήτων και γενικώς πάσης φύσεως εμπορευόμενοι δέχθηκαν και δέχονται τις συνέπειες της μεγάλης και μακράς ύφεσης που περιορίζει δραστηριότητες συνδεδεμένες με την κατανάλωση των λεγόμενων διαρκών αγαθών και των υπηρεσιών.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις ενέργειες που υλοποιείτε για την προβολή του Νομού σας αλλά και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας;

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας στα πλαίσια εξωτερίκευσης των διαδικασιών του υιοθετεί ανοικτές διαδικασίες με τη συμμετοχή όλων των επιχειρηματιών – μελών του, με κύριο στόχο να υπάρχει πληροφόρηση για τα πεπραγμένα και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαδικασίες ενημέρωσης. Μέσα από τη σύγχρονη και λειτουργική ψηφιακή πύλη που διαθέτει παρέχεται άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Επιπλέον, έχουμε προβεί στη δημιουργία Γραφείου Στήριξης επιχειρήσεων – υποψήφιων επενδυτών. Σκοπός της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και υποψήφιων επενδυτών για χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς, για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησής του και από κοινού να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το ζήτημα της εξειδίκευσης, κατάρτισης και ενημέρωσης των μελών μας είναι στην επιχειρησιακή μας ατζέντα. Μέσα από στοχευμένες ημερίδες, εκδηλώσεις, συνέδρια και σεμινάρια, είμαστε δίπλα στον επιχειρηματία και τον υποψήφιο επενδυτή παρέχοντας ουσιαστική και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Ακόμη, σε συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας, σχεδιάζουμε και συντάσσουμε προτάσεις για την κατάρτιση του Αναπτυξιακού πλάνου της Περιφέρειάς μας και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε διαβούλευση που αφορά την τοπική μας οικονομία και κοινωνία. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκθεσιακής μας πολιτικής & των δράσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, υποστηρίζουμε τις δυναμικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς μας τομέα, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού επιδοτώντας μέρος της συμμετοχής τους. Κύριο μέλημά μας είναι τα τοπικά μας προϊόντα, να γίνουν ευρύτερα γνωστά, να βγουν δυναμικά στο εξωγενές περιβάλλον και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»