Όλοι μαζί μπορούμε να στηρίξουμε τη Λαμιώτικη αγορά

Συνέντευξη του κ. Ιωάννη Βλαχογιάννη, Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, η Λαμία είναι μια πόλη σημαντική που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, έχει δυναμική και στον αγροτικό τομέα αλλά και το βιομηχανικό τομέα και τα πάει πολύ καλά και στις εξαγωγές. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Καταρχάς η Λαμία είναι μια πολύ φιλόξενη πόλη, πέρα από την ανάπτυξη που γνωρίζει, όπως είπατε κι εσείς. Γεωπολιτικά είναι σε μια θέση την οποία θα ζήλευαν πάρα πολλές πόλεις. Είμαστε ακριβώς στο κέντρο της Ηπειρωτικής χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε προσβάσιμοι από παντού, και από Βορά και από Νότο.

Όσον αφορά το γεγονός που αναφέρατε στην αρχή της συζήτησης που έχει να κάνει με την ανάπτυξη, όντως η Λαμία έχει μια πάρα πολύ δυνατή βιομηχανική ζώνη, η οποία εμπλουτίζεται καθημερινά με καινούριες επιχειρήσεις που έρχονται εδώ, δυστυχώς όμως, έχουμε μπει κι εμείς στον κυκεώνα αυτής της οικονομικής ύφεσης που υπάρχει. Θεωρώ πάντως, ότι είναι εφικτό η πόλη να γλιτώσει τα χειρότερα και να γνωρίσει μέρες ανάπτυξης όπως και παλιότερα, μιας και οι θέσεις εργασίας οι οποίες προσφέρονται από τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ, είναι ικανές να καλύψουν μεγάλο μέρος της οικονομικής χασούρας, όπως λέμε εμείς, από τη φορολογική λαίλαπα που έχει κατακρεουργήσει τους περισσότερους Έλληνες.

Όσον αφορά το γεγονός της επισκεψιμότητας στην πόλη, να τονίσω ότι η περιοχή μας έχει να αναδείξει πάρα πολλά πράγματα για κάποιον ο οποίος θα περνούσε απέξω ή για κάποιον ο οποίος θα διάλεγε την περιοχή μας για να περάσει εδώ ένα σαββατοκύριακο, ή κάποιες μέρες ξεγνοιασιάς, μιας και όλοι το έχουμε ανάγκη. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείς να βρεις πράγματα αρχαιολογικής αξίας μιας και έχουμε αρκετά Μουσεία, θα αναφέρω δειγματοληπτικά το Μουσείο της Ακρολαμίας που κατοικοεδρεύει μέσα στο χώρο του Παλιού Κάστρου και το Μουσείο των Θερμοπυλών που έχει να αναδείξει μια πάρα πολύ μεγάλη ιστορία παγκοσμίου βεληνεκούς. Πέρα από αυτά, υπάρχει πλήθος ιαματικών πηγών, θα αναφέρω τις σημαντικές πηγές λουτρών, των Θερμοπυλών, των Καμένων Βούρλων, όπως επίσης και πολλά Ιστορικά Μνημεία που έχουν να κάνουν με χώρους οι οποίοι είναι γνωστοί παγκοσμίως. Υπάρχει ο χώρος των Θερμοπυλών που αναφέραμε και πριν με τον Λεωνίδα, ο οποίος είναι πόλος έλξης για πολλούς περαστικούς, υπάρχει η Αλαμάνα με τον Αθανάσιο Διάκο, που έγινε η γνωστή μάχη, υπάρχει ο Γοργοπόταμος με τη γέφυρα που καθυστέρησε τους Ναζί την περίοδο του πολέμου με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αδράξουν την ευκαιρία και να κερδίσουν τον πόλεμο. Υπάρχουν παραθαλάσσια θέρετρα πάρα πολύ κοντά στην πόλη μας, τα οποία είναι πολύ εύκολο μέσα σε ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά να επισκεφτεί ένας περαστικός, ο οποίος αν κατεβαίνει προς Αθήνα μπορεί εύκολα να σταματήσει στα Καμένα Βούρλα ή στον Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ αν ανεβαίνει προς Θεσσαλονίκη μπορεί να περάσει από την Αγία Μαρίνα, από τη Στυλίδα, από τις Ράχες, από τον Καραβόμυλο, από το Αχλάδι, περιοχές οι οποίες θα του δώσουν επιλογές τέτοιες που δε θα τις βρει εύκολα αλλού.

Ταυτόχρονα μέσα η πόλη είναι πολύ ωραία στημένη και όσον αφορά το θέμα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και όσον αφορά την πολυτέλεια που μπορεί κάποιος να έχει με τα τέσσερα πάρκινγκ που κατοικοεδρεύουν μέσα στο κέντρο της πόλης, μεγάλα, ιδιωτικά και δύο δημοτικά. Έχουμε παραδοσιακά σοκάκια που μπορεί κανείς να γευτεί τοπικούς μεζέδες, τα ψητοπωλεία μας είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα κι έχουμε και πολλές οικοτεχνίες που φτιάχνουν γλυκά, κουραμπιέδες και άλλα πράγματα που άπτονται σαν σουβενίρ των επισκεπτών.

Θα θέλατε να μας πείτε πως κινείται η αγορά στη Λαμία; Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπορική κίνηση;

Η εμπορική κίνηση όπως και στις περισσότερες πόλεις της χώρας μας είναι πεσμένη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αγορά αυτή καθαυτή ή με την οργάνωση της αγοράς αλλά περισσότερο έχει να κάνει με το μη σωστό έλεγχο της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών που σαν αποτέλεσμα έχει να μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση. Αυτό λοιπόν, έφερε λιγότερη κίνηση στα μαγαζιά, έφερε περισσότερα άδεια ταμεία και δυστυχώς, αρκετά λουκέτα.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τον Εμπορικό Σύλλογο Λαμίας, για την ιστορία του, για τις δράσεις που έχετε υλοποιήσει αλλά και για τις δράσεις που είναι στο πρόγραμμά σας;

Καταρχάς είναι τιμή για μένα που μου γίνεται αυτή η ερώτηση και μεγαλύτερη τιμή που μπορώ και μιλάω από τη θέση του Προέδρου. Εκπροσωπώ λοιπόν ένα Σύλλογο οποίος έχει ιστορία 104 ετών. Είναι ένας Σύλλογος που στην πορεία του έχει συνδράμει και κοινωνικά, μιας και υπήρξε περίοδος κατά την οποία μετά τον Πόλεμο, ο Σύλλογος βοήθησε πολλές άπορες οικογένειες, δηλαδή έμποροι της πόλης μας οι οποίοι ήταν εύποροι βοήθησαν πολλές άπορες οικογένειες να μπορέσουν να σταθούν όρθιες. Στην πορεία έβγαλε άτομα τα οποία είχαμε την πολυτέλεια να γίνουν Νομαρχιακοί ή Δημοτικοί Σύμβουλοι και από τη θέση εκείνη να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγοράς της πόλης μας. Είναι όμως και σε θέση να κάνει κι άλλες δράσεις, όπως έχει καθιερώσει δύο αγώνες δρόμου, που γίνονται προς τιμήν παλαιών εμπόρων και Προέδρων, έχει δημιουργήσει τη δική του Τράπεζα Αίματος, έχει συνδράμει μηνιαίως στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας προκειμένου άποροι άνθρωποι να μπορούν να παίρνουν πράγματα τα οποία έχουν ανάγκη για την καθημερινότητά τους και για τα προς το ζην τους και γενικώς, είναι ένας Σύλλογος τον οποίο δεν αφήνουν αδιάφορο τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και «σπρώχνει» σε λύσεις οι οποίες σίγουρα θα είναι για το κοινό καλό. Λειτουργούμε χωρίς υστεροβουλία και προσπαθούμε να λειτουργούμε με βάση την απαίτηση του συνόλου. Είμαστε λοιπόν, από αυτούς που πιστεύουν ότι όλοι μαζί μπορούμε και να στηρίξουμε τη Λαμιώτικη αγορά και να προωθήσουμε και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των τοπικών καταστημάτων και να δώσουμε λύσεις οι οποίες μπορεί να μην σώζουν τη χώρα, αλλά σίγουρα σώζουν μια πόλη.

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για τη Λαμία;

Η Λαμία, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι με βάση τον Καλλικράτη, είναι πλέον ένας διευρυμένος Δήμος. Θα μπορούσε κάλλιστα οι καινούριοι, οι νεόφερτοι μέσα σε αυτό τον διευρυμένο Δήμο να αξιοποιηθούν περισσότερο, μιλάω για τις περιοχές που προσαρτηθήκαν στην πόλη μας, και σίγουρα αυτό να βοηθήσει προς τον τομέα να δημιουργηθεί ένα τουριστικό πακέτο που να φέρει ξένο κόσμο. Μια πόλη ανθεί, όχι όταν ανακυκλώνει τα ίδια της τα χρήματα, αλλά όταν μπαίνουν μέσα στην πόλη «ξένα» χρήματα. Αυτό όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Όσον αφορά την ομορφιά της πόλης, όλοι σίγουρα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις θα θέλαμε μια πόλη πιο πράσινη, με περισσότερους χώρους άθλησης και με περιοχές τέτοιες οι οποίες να αναδεικνύουν το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών. Όλες οι μεγαλουπόλεις στερούνται πραγμάτων τέτοιων. Έτσι είναι και η δική μας πόλη.

Οι τουρίστες που έρχονται στην πόλη της Λαμίας είναι κυρίως Έλληνες ή από χώρες του εξωτερικού;

Είναι εσωτερικός τουρισμός που έχει να κάνει με τα Μοναστήρια της περιοχής μας, την οροσειρά της Οίτης η οποία είναι φοβερή και όσον αφορά το κομμάτι κυνηγιού και όσον αφορά το κομμάτι περπατήματος από περιηγητικούς Συλλόγους κτλ. και όσον αφορά το κομμάτι όπως σας είπα, που έχει να κάνει με τον θρησκευτικό τουρισμό.

Τώρα μάλιστα είναι και η γιορτή του Πολιούχου στις 18 Οκτωβρίου αλλά και η μεγάλη επέτειος για την απελευθέρωση της Λαμίας…

Ναι, είναι μια μέρα κατά την οποία η πόλη μας γιορτάζει αυτό για το οποίο πάλεψαν όλοι οι Έλληνες, την απελευθέρωσή της. Είναι μια μέρα κατά την οποία τα καταστήματα παραμένουν κλειστά μετά από προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου και απόφαση που είχε παρθεί το 1982 από τον τότε Νομάρχη, δεν υπήρχαν Περιφέρειες ακόμα, και το προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί πράγματα για τα οποία κάποιοι πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους θα πρέπει να τυχαίνουν ανάλογης τιμής.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»