Επιμελητήριο Δράμας: «Έχουμε προτάξει την καινοτομία, την έρευνα και την επιτάχυνση ιδεών»

Συνέντευξη του κ. Στέφανου Γεωργιάδη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας

Κύριε Πρόεδρε, η Δράμα είναι μια πολύ όμορφη περιοχή η οποία έχει ανάπτυξη, αγροτικά προϊόντα και βιομηχανική παραγωγή. Μιλήστε μας για τις μεγάλες δυνατότητες και τη δυναμική της περιοχής.

Η Δράμα, χρόνια τώρα, έχει μια καλή βιομηχανική παραγωγή όσον αφορά πρωτίστως την εξόρυξη μαρμάρου και τα λατομεία. Είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ελλάδα και πλέον οι εταιρείες μας είναι πρώτες στον παγκόσμιο χάρτη.

Όσον αφορά την αγροδιατροφή, η Δράμα ξεχωρίζει για τα κρασιά, τον οίνο αλλά και γενικότερα για την κτηνοτροφία της, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα πολύ καλής ποιότητας αξιοποιήσιμα αγροτικά προϊόντα όπως είναι τα ρόδια, διάφορα οπωροκηπευτικά από τα θερμοκήπια τα οποία κάνουμε και εξαγωγές. Ακόμη, έχουμε και την αξιοποίηση του ξύλου, του δασικού μας πλούτου που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

Η εμπορικότητα της περιοχής όσον αφορά τα βιομηχανικά και τα αγροτικά προϊόντα δεν κατευθύνεται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά είναι κυρίως προσανατολισμένη στο εξωτερικό;

Οι επιχειρήσεις μαρμάρου είναι κυρίως στην εξωτερική αγορά, η εσωτερική αγορά έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας. Το μάρμαρο είναι το κυρίαρχο στοιχείο, ενώ τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα διατίθενται στο εσωτερικό. Αυτά που ξεχωρίζουν στις εξαγωγές είναι ο οίνος και θερμοκηπιακές παραγωγές, κυρίως αυτά.

Στη Δράμα συναντάμε από τα πιο πολυβραβευμένα προϊόντα στην Ελλάδα. Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το μυστικό της επιτυχίας σας;

Τα κρασιά μας έχουν βραβευτεί στους πιο μεγάλους διαγωνισμούς και ειδικά σε σκληρούς διαγωνισμούς όπου συμμετέχουν χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες. Η ποιότητα του κρασιού, πέρα από την τέχνη που έχουν οι παραγωγοί μας, ξεχωρίζει από το έδαφος. Το έδαφος της Δράμας δίνει όλα τα χρώματα και τα αρώματα. Επομένως, ο οινικός μας πλούτος προέρχεται από το κλίμα, το έδαφος και από το μεράκι των ανθρώπων που παράγουν το κρασί, γι’ αυτό και βραβεύονται. Από εκεί και πέρα έχουμε βραβεία και στα αλλαντικά, τώρα τελευταία έχουμε πάρει σε τουλάχιστον τρία προϊόντα αλλαντικών μεγάλα βραβεία, τα Γκραν Πρι στις Βρυξέλλες καθώς επίσης έχουμε και βραβεύσεις άλλων προϊόντων διατροφής όπου είναι κυρίως αναγνωρισμένα για την περιοχή προέλευσης.

Κύριε Πρόεδρε, το Επιμελητήριο Δράμας είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο δραστήρια Επιμελητήρια της Ελλάδας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την ιστορία του Επιμελητηρίου;

Το Επιμελητήριο της Δράμας κλείνει εκατό και πλέον χρόνια. Έχει ιδρυθεί μαζί με τα πρώτα Επιμελητήρια στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Το Επιμελητήριο κρατάει παράδοση στις επιχειρήσεις της μεταποίησης του εμπορίου και τις υπηρεσίες των τεχνιτών.

Ιστορικά το Επιμελητήριο έχει να δείξει πολύ μεγάλο έργο και βοήθεια προς το Ελληνικό κράτος και τις κυβερνήσεις. Να πω ιστορικά ότι στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και σε άλλους πολέμους, το Επιμελητήριο βοήθησε μέσα από τις επιχειρήσεις του, τον Ελληνικό στρατό και για αυτό έχει βραβευτεί. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι το Επιμελητήριο απαρτίζουν κυρίως οι πρόσφυγες μετανάστες των πατρίδων που γύρισαν και ήταν όλοι τεχνίτες και δημιούργησαν τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι το κύτταρο του Επιμελητηρίου. Οι Διοικήσεις δε, που είχε το Επιμελητήριο όλα αυτά το εκατό χρόνια που πέρασαν, ήταν άνθρωποι αυτοδημιούργητοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Επομένως και η κρίση που περνάμε σήμερα μπορεί να μας τρομάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω των ειδικών συνθηκών, αλλά η Δράμα είναι μια περιοχή που έχει υποστεί πάρα πολλά στο βάθος του χρόνου και αντέξαμε και συνεχίζουμε να αντέχουμε και δημιουργούμε διότι αυτός ο επιχειρηματικός κόσμος, κυρίως πρόσφυγες, μαζί με το ντόπιο στοιχείο μπόρεσαν και δημιούργησαν ανάπτυξη. Αυτή είναι η ιστορία του Επιμελητηρίου μας, εκατό και πλέον χρόνια παρουσίας, σύμβουλοι κυβερνήσεων σε δύσκολες εποχές αλλά και ταυτόχρονα βοηθοί και αρωγοί του κράτους διότι ο επιχειρηματικός κόσμος του κράτους πάντα ήταν αρωγός αλλά δυστυχώς, δεν αντιμετωπιζόταν σωστά από τις πολιτικές.

Θα θέλατε να μας πείτε ποιες είναι οι δράσεις που υιοθετεί το Επιμελητήριο σήμερα έτσι ώστε να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη της περιοχής;

Έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση. Πέρα από την κλασική υποστήριξη ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και γενικότερα τις κλασικές μεθόδους παροχής μιας υπηρεσίας στα μέλη μας, αυτό που εμείς έχουμε προτάξει τα τελευταία χρόνια είναι η καινοτομία, η έρευνα, η επιτάχυνση ιδεών κι αυτό το πράγμα είναι στόχος μας, διότι δημιουργούμε έτσι μια ώσμωση μεταξύ νέων ανθρώπων, νέων developers, νέων επιστημόνων με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις μας.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν επιχειρήσεις που έχουν καινοτόμες ιδέες, καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και προϊόντων. Όλα αυτά είναι η επόμενη μέρα. Όποιος δεν το αντιληφθεί δυστυχώς, δημιουργεί προβλήματα. Καλές είναι οι εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουμε, βεβαίως, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα από τις παρεμβάσεις μας στα διάφορα προβλήματα στα υπουργεία, βεβαίως πρέπει να έχουμε και μια υποστήριξη μέσα από τις ενημερωτικές δυνατότητες που έχουμε, τις ημερίδες αλλά το πιο σημαντικό από όλα, είναι να δώσουμε τη διαφορετικότητα και αυτή η διαφορετικότητα έρχεται μέσα από την δομή την οποία δημιουργούμε για την επιτάχυνση των ιδεών, της καινοτομίας και της έρευνας, όπως τα start up που θα φιλοξενούμε μέσα στο Επιμελητήριο. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι αξιοποιούμε έτσι και το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας που είμαστε εταίροι και γι’ αυτό μπορούμε και υλοποιούμε τέτοια έργα αλλά είμαστε και το πρώτο Επιμελητήριο σε απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και δεν περιαυτολογούμε, είναι μια διαχρονική πραγματικότητα που μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμαστε αυτοτελείς, να μην έχουμε οικονομικές ανάγκες, όπως έχουν άλλα Επιμελητήρια που πηγάζουν αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργούμε έσοδα για το Επιμελητήριο και ζητάμε το σεβασμό της Πολιτείας στην αυτοτέλεια των φορέων μας, γιατί είναι όργανα αναπτυξιακά και όχι όργανα συνδικαλιστικά. Όσοι θέλησαν να τα μετατρέψουν σε όργανα συνδικαλιστικά, διαχρονικά έχουν αποτύχει.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros