Ζάκυνθος: Αυθεντικότητα μοναδική και απαράμιλλη ομορφιά

Συνέντευξη του κ. Αντώνιου Νικολουδάκη, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ζακύνθου, στη Mail

Κύριε Αντιπρόεδρε, η Ζάκυνθος ή αλλιώς το Φιόρο του Λεβάντε είναι ένα πανέμορφο νησί, πλούσιο σε ιστορία και πολιτισμό αλλά και με ένα ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο και υπέροχες παραλίες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νησί σας;

Η Ζάκυνθος από αιώνες φέρνει έναν πολιτισμό ο οποίος υπήρξε πάντοτε ένα αμάλγαμα από την Ανατολή και από τη Δύση, βαθιά επηρεασμένη από την Ενετική παρουσία στο νησί για αιώνες, συνδύασε τόσο την κουλτούρα της Ορθόδοξης Ανατολής όσο και τη Δυτικότροπη Βενετσιάνικη κουλτούρα κι αυτό φαίνεται πολύ έντονα τόσο στη μουσική της όσο και στην τέχνη της, που είναι ιδιαίτερη η τέχνη της Επτανησιακής Σχολής.

Η Ζάκυνθος είναι η πατρίδα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού αλλά και του Κάλβου. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα νησί που έχει προσφέρει πάρα πολλά στον πολιτισμό. Μιλήστε μας για τους ανθρώπους της Ζακύνθου.

Αλήθεια, οι Ζακυνθινοί είναι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους αλέγροι, εύθυμοι, χαρούμενοι και θετικοί. Πάνω απ’ όλα, οι Ζακυνθινοί είναι άνθρωποι φιλόξενοι, τόσο για τους συμπατριώτες τους όσο και για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται πλέον τις τελευταίες δεκαετίες πάρα πολύ έντονα και ολοένα και περισσότερο στο νησί μας. Είναι χαρά μας να δίνουμε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας, ένα κομμάτι από την κουλτούρα των Επτανήσων και από τον Επτανησιακό πολιτισμό και πάνω από όλα τη Ζακυνθινή και βασικά Ελληνική φιλοξενία σε κάθε επισκέπτη που θα έρθει στο νησί μας και να μοιραζόμαστε τις ομορφιές του νησιού, τις φυσικές και τις πολιτιστικές.

Ας μιλήσουμε για τις πολύ διάσημες κρυστάλλινες παραλίες της Ζακύνθου όπως το Ναυάγιο που είναι γνωστό στα πέρατα της γης.

Το νησί μας έχει πανέμορφες αμμουδερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για οικογένειες, για μικρά παιδιά αλλά και για αυτούς που θέλουν να ξεκουραστούν. Δεν έχει κύμα, η παραμονή είναι πολύ ευχάριστη και ταυτόχρονα έχει και πανέμορφες γαλάζιες παραλίες, ιδιαίτερα οι δυτικές ακτές με πραγματικά τιρκουάζ νερά ανεπανάληπτης ομορφιάς. Ενδεικτική είναι η διάσημη πλέον παραλία του Ναυαγίου που είναι ίσως αυτή τη στιγμή το κορυφαίο φωτογραφημένο φυσικό αξιοθέατο της Ελλάδας και το οποίο διαφημίζει ολόκληρη τη χώρα μας πέρα από τη Ζάκυνθο στα πέρατα της γης.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για τη Ζάκυνθο;

Η Ζάκυνθος κατόρθωσε παρά την τεράστια αύξηση του τουρισμού να κρατήσει πάρα πολύ έντονα τον τοπικό της χαρακτήρα. Είναι από εκείνα τα νησιά της Ελλάδας που έχουν διατηρήσει τις αγροτικές τους καλλιέργειες, θα επισκεφτεί κανείς το νησί και θα δει παντού ελαιώνες, πολλές φορές εκατοντάδων ετών, θα δει αμπέλια, θα δει σταφίδες και καλλιέργειες διότι οι ντόπιοι έχουν αγαπήσει τη γη και δεν έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειες για χάρη του τουρισμού. Έτσι λοιπόν έχουμε την τύχη να μπορούμε να συνδυάζουμε αυτές τις δυο δραστηριότητες και να συμπληρώνουμε το εισόδημα. Νομίζω πως ο τουρισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του εισοδήματος στον τόπο αυτό και θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει λοιπόν σε συνεργασία η τοπική αυτοδιοίκηση και οι επιχειρηματίες να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα της Ζακύνθου προς τα έξω, την αυθεντικότητα του νησιού που είναι μοναδική και την απαράμιλλη ομορφιά του. Να προβάλουμε το νησί ως έναν προορισμό ο οποίος θα είναι γοητευτικός για κάθε είδους επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει την πραγματική Ελλάδα, που θέλει να γνωρίσει τοπική γαστρονομία, που θέλει να έχει εμπειρίες της φύσης και μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας όπως είναι αυτές που προσφέρουν οι άνθρωποι του νησιού αυτού.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη γαστρονομία του νησιού;

Είναι αλήθεια ότι η τοπική γαστρονομία έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τοπικά υλικά, η γαστρονομία των Επτανήσων πάντα ήταν διαφορετική από της υπόλοιπης Ελλάδας. Εδώ θα βρει κανείς πιάτα όπως είναι το περίφημο Ζακυνθινό κοκκινιστό κουνέλι, οι μελιτζάνες σκορδοστούμπι, η σούπα αυγολέμονο, θα βρει κανείς χαρακτηριστικά προϊόντα όπως είναι το μεγάλο νεροκρέμμυδο ή η μαύρη σταφίδα η οποία εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Έχουμε επίσης την τύχη στη Ζάκυνθο τα τελευταία χρόνια η οινοποιεία να έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, να έχουμε πέντε διαφορετικούς εξαιρετικής ποιότητας οινοποιούς που μπορούν και αυτή τη στιγμή συνδυάζουν τοπικές ποικιλίες και δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην τοπική οινική παράδοση. Όλα αυτά σε συνδυασμό, νομίζω ότι δίνουν αυτή την αυθεντικότητα που ζητά ο επισκέπτης και την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού με τον καλύτερο τρόπο.

Κύριε Αντιπρόεδρε, φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από τη μετακομιδή του σεπτού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου από τις Στροφάδες στο νησί των ποιητών και φέτος θα παρευρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κύριος Χρυσόστομος και Αθηνών, κύριος Ιερώνυμος καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Παυλόπουλος. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό το σπουδαίο γεγονός;

Πράγματι, ο Άγιος Διονύσιος είναι προστάτης του νησιού μας και οι Ζακυνθινοί έχουν μια ιδιαίτερη σχέση εγγύτητας με τον Άγιο τους. Είναι τιμή για το νησί που φέτος σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση μας επισκέπτονται οι ηγέτες της Ορθοδοξίας διεθνώς και πανελληνίως αλλά και η πολιτική κορυφή της χώρας δίνοντας ιδιαίτερο ειδικό βάρος στο νησί μας και κάνοντας την εικόνα την εικόνα του νησιού να ενισχύεται ακόμα περισσότερο σε όλη την Ελλάδα.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Οδηγός εγγραφής στον οικογενειακό γιατρό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόσο κοστίζει το μέλλον του κόσμου;