Το Ρόταρυ στην Κέρκυρα

Τι είναι το Ρόταρυ και γιατί έχει ενδιαφέρον σε ένα αφιέρωμα για την Κέρκυρα; Μα γιατί κάθε τόπος είναι οι άνθρωποί του. Ιδίως αν πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν «να κάνουν τη διαφορά» κόντρα στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία που η δύσκολη εποχή μας έχει επιβάλλει καθώς ο αγώνας για την επιβίωση δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Με την ευκαιρία του αφιερώματος είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κ. Κώστα Καρβούνη, μέλος του Ροταριανού Ομίλου «Κέρκυρα – Ι. Καποδίστριας».

Κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε θετικά σχόλια για το έργο του Ρόταρυ, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το Ρόταρυ. Τι είναι το Ρόταρυ και τι σημαίνει για την Κέρκυρα;

Το ΡΌΤΑΡΥ είναι ένας Παγκόσμιος ανοικτός σε όλους και δημοκρατικά οργανωμένος Εθελοντικός Οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που τους ενώνουν κοινές αξίες και κυρίως η διάθεση να προσφέρουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες στον τόπο τους αλλά και διεθνώς. Το βασικό κύτταρο του Ρόταρυ είναι ο τοπικός ροταριανός όμιλος. Υπάρχουν σήμερα περίπου 35.000 Ροταριανοί Όμιλοι σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές. Κάθε Όμιλος είναι εντελώς αυτόνομος, με δικό του καταστατικό εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές του κράτους στο οποίο ασκεί τη δραστηριότητά του. Έχει το δικό του Δ.Σ. το οποίο εκλέγεται κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνο για τις δράσεις του Ομίλου. Από εκεί και πέρα, κυρίως για λόγους οργανωτικούς, εκπαιδευτικούς και συντονισμού δράσεων σε υπερτοπικό επίπεδο ένας αριθμός «γειτονικών» ομίλων - συνήθως από 40 έως 75 - συναποτελούν μια Περιφέρεια. Υπάρχουν σήμερα 530 Περιφέρειες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε 2 ροταριανές Περιφέρειες σε ένα σύνολο 125 ροταριανών ομίλων. Το Διεθνές Ρόταρυ διοικείται από 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου ανανεώνονται ανά διετία ενώ ο Πρόεδρος εκλέγεται κάθε χρόνο για μια ετήσια μη ανανεωνόμενη θητεία.

Στην Κέρκυρα το Ρόταρυ έχει μια ιστορία 55 χρόνων. Ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1962 από εξέχοντα μέλη της Κερκυραϊκής κοινωνίας και λειτουργεί έκτοτε αδιαλείπτως. Το 2003 ιδρύθηκε και δεύτερος Ροταριανός Όμιλος, με την επωνυμία «Κέρκυρα-Καποδίστριας». Μέσα σε αυτά τα 55 χρόνια οι ροταριανοί της Κέρκυρας έχουν να επιδείξουν ένα πραγματικά τεράστιο και πολυσχιδές κοινωνικό-κοινωφελές έργο.

Γιατί ορισμένοι κατηγορούν το Ρόταρυ ως μια μυστική ή παραθρησκευτική οργάνωση;

Είναι απορίας άξιον γιατί στη χώρα μας μια αναγνωρισμένη Διεθνής Οργάνωση, που κατέχει μάλιστα έδρα παρατηρητή στον ΟΗΕ και συνεργάζεται ισότιμα με άλλες οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στοχοποιείται με «κατηγορίες» που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι αυτές οι απόψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άγνοια και όχι σε υστερόβουλα κίνητρα. Στο Ρόταρυ δεν ενδιαφέρεται κανείς για τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές, πολιτικές ή άλλες προτιμήσεις ή αναζητήσεις κανενός. Γίνονται δεκτοί όλοι ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική ή άλλη επιλογή. Οι Όμιλοι συνεδριάζουν τακτικά, σε εβδομαδιαία βάση, πάντοτε σε δημόσιο χώρο – συνήθως αίθουσες ξενοδοχείων, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ - και οι πόρτες είναι πάντοτε ανοικτές για οποιονδήποτε συμπολίτη ή επισκέπτη επιθυμεί να περάσει μαζί μας 1-2 ευχάριστες ώρες. Κάθε νέο μέλος είναι αυτομάτως ισότιμο με κάθε άλλο, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις. Κάθε μέλος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει, να παραιτηθεί ή και να ξαναέρθει αν εξέλιπαν οι λόγοι που το οδήγησαν στην επιλογή της εξόδου. Στο Ρόταρυ όλοι είναι σεβαστοί και μέσα από τη διαφορετικότητα προάγεται το κοινό μας ανθρωπιστικό έργο.

Πρόκειται δηλαδή, για μια παγκόσμια οργάνωση, ένα παγκόσμιο ιστό με τοπικά παραρτήματα. Πώς μία Διεθνής οργάνωση προσφέρει υπηρεσίες στον κάθε τόπο;

Το Ρόταρυ ιδρύθηκε το 1905. Είναι το πρώτο διεθνές κοινωνικό και επαγγελματικό δίκτυο που λειτουργεί πολλές δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των σημερινών ηλεκτρονικών Κοινωνικών Δικτύων. Ακριβώς αυτή η διεθνής διάσταση του Ρόταρυ προσφέρει τεράστιες δυνατότητες συνένωσης δυνάμεων για την υλοποίηση κοινωφελών προγραμμάτων σε κάθε κοινότητα, γειτονιά, περιοχή, όπου διαπιστώνεται κάποια ανάγκη. Έτσι μπορεί ένας μικρός τοπικός όμιλος να συνεργαστεί με άλλους από άλλα μέρη της γης εξασφαλίζοντας πόρους και τεχνογνωσία για να υλοποιήσει μια δράση, ένα σημαντικό πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο.

Τα προγράμματα του Δ. Ρόταρυ εστιάζουν σε 6 τομείς δράσης: την προώθηση της Ειρήνης, την καταπολέμηση ασθενειών, την εξασφάλιση καθαρού νερού, την προστασία των μητέρων και των παιδιών, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την υποστήριξη της ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες. Δημοφιλή προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας είναι οι υποτροφίες με ή χωρίς φιλοξενία, η υποστήριξη κέντρων για μεταπτυχιακές σπουδές στη διαμεσολάβηση και την ειρηνική επίλυση κρίσεων, οι ανταλλαγές νέων για γνωριμία με έναν τόπο ή για σπουδές, οι ομάδες ανταλλαγών νέων επαγγελματιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η μικρο-χρηματοδότηση της οικογενειακής επιχειρηματικότητας σε περιοχές του τρίτου κόσμου, η υποστήριξη της εκπαίδευσης και μάλιστα αυτή των κοριτσιών και μια σειρά άλλα ευρείας ή τοπικής εμβέλειας προγράμματα.

Στην Κέρκυρα η ροταριανή προσφορά περιλαμβάνει πληθώρα σημαντικών δράσεων για τις οποίες θα χρειαζόταν πολύς χώρος. Πολύ περιληπτικά αξίζει να αναφερθούν οι ετήσιες υποτροφίες που χορηγεί ο Ρ.Ο. Κέρκυρας σε Κερκυραίους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, οι ετήσιες βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών των Φιλαρμονικών και της Χορωδίας, η σταθερή υποστήριξη κοινωνικών δομών και λειτουργιών όπως το Γηροκομείο, το Ορφανοτροφείο, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Ιατρείο Κέρκυρας, η Αιμοδοσία, το κέντρο Ειδικής Αγωγής «Μέλισσα», το κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολης, οι χορηγίες πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, η δωρεά εξοπλισμού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε φιλαρμονικές, στα Γενικά Αρχεία του κράτους και την Δημόσια Βιβλιοθήκη, ο εξοπλισμός της αίθουσας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου, η χρηματοδότηση κατασκευής παιδικής χαράς, η δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο Νοσοκομείο, η εγκατάσταση αντίστροφης ώσμωσης στο 11ο Δημοτικό Σχολείο για να έχουν τα παιδιά πόσιμο νερό, η στήριξη άλλων εθελοντικών ομάδων και προσπαθειών κ.ο.κ. Κι όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της προσφοράς του Ρόταρυ στην τοπική κοινωνία εδώ και 55 χρόνια. Στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τα Διαπόντια νησιά κι επεξεργαζόμαστε ένα ακόμη σημαντικό πρόγραμμα για την παροχή πόσιμου νερού στα σχολεία της Κέρκυρας.

Μα όλα αυτά τα προγράμματα χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα! Ποιος σας χρηματοδοτεί;

Δεν είναι τα χρήματα το σημαντικό στοιχείο. Μέσα από το Ρόταρυ προσφέρουμε κυρίως τον χρόνο μας, το όποιο ταλέντο μας και τις ικανότητές μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στην οποία ζούμε, συμμετέχοντας ταυτόχρονα όσο μας επιτρέπουν οι μικρές μας δυνάμεις σε διεθνή ανθρωπιστικά προγράμματα. Ακριβώς αυτό είναι που κάνει το Ρόταρυ ξεχωριστό. Πρέπει να ξέρετε ότι σε κάθε γωνιά της γης δεκάδες χιλιάδες προγράμματα υλοποιούνται από ροταριανούς αυτή τη στιγμή που μιλάμε αλλάζοντας προς το καλύτερο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ξεχωρίζει ασφαλώς η μεγάλη εκστρατεία για να εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα από τον πλανήτη. Το Ρόταρυ έχει μόνο φανερούς οικονομικούς πόρους που προέρχονται από τις εθελοντικές εισφορές των μελών και των φίλων του. Είναι η δύναμη των πολλών. Η αξιοπιστία της οργάνωσής μας – μετρημένη βάσει διεθνών προτύπων από επίσημους οίκους αξιολόγησης – την κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες παγκοσμίως ως προς την διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων. Έτσι, είναι πολλές χιλιάδες οι δωρητές και ευεργέτες σε όλο τον κόσμο που συνεισφέρουν τακτικά στα προγράμματα του Ρόταρυ και στον παγκόσμιο κουμπαρά μας, το καμάρι μας, το Ροταριανό Ίδρυμα.

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Το 1917 καθιερώθηκε ένα κοινό ταμείο “με σκοπό να κάνει καλό στον κόσμο”. Όταν το 1928 το κεφάλαιό του ανήλθε στα 5.000 δολάρια, το ταμείο μετονομάστηκε σε Ροταριανό Ίδρυμα και από τότε αποτελεί μία άλλη οντότητα του Διεθνούς Ρόταρυ. Είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, ελάχιστο διοικητικό κόστος και διαχειρίζεται και επενδύει με φειδώ και προσοχή τα αποθεματικά του ώστε με την απόδοση των επενδύσεων να χρηματοδοτούνται εκατοντάδες προγράμματα ετησίως. Σήμερα παγκοσμίως το Ροταριανό Ίδρυμα διαθέτει αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αυτά τα προγράμματα.

Μιλήσατε πριν για την πολιομυελίτιδα. Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 3 δεκαετίες να δούμε κρούσμα της νόσου. Ποια είναι η σημερινή εικόνα παγκοσμίως;

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μάστιγα που αφήνει πίσω της νεκρούς και αναπήρους. Το 1985, έτος κατά το οποίο με πρωτοβουλία του Δ. Ρόταρυ ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία για την εκρίζωσή της, καταγράφονταν από τις επίσημες υπηρεσίας υγείας παγκοσμίως περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα της νόσου ετησίως. Από τότε το Ρόταρυ πρωτοστατεί στον εμβολιασμό όλων των παιδιών του κόσμου συνεργαζόμενο με την Unicef, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κυβερνήσεις κρατών, σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Bill & MelindaGates και προπαντός με την υποστήριξη χιλιάδων εθελοντών. Σήμερα η νόσος έχει περιοριστεί κατά 99,9% - το πρώτο εξάμηνο του 2017 σημειώθηκαν μόλις 6 νέα κρούσματα παγκοσμίως εντοπισμένα σε δυσπρόσιτες και σε εμπόλεμη κατάσταση περιοχές ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Βόρειο Πακιστάν. Μένει μια τελική προσπάθεια για να αποτελέσει τη δεύτερη ασθένεια μετά την ευλογιά που εκλείπει από τον πλανήτη. Στις μέρες μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αναμολύνσεις. Άτομα που μετακινούνται από χώρα σε χώρα μπορεί να μεταδώσουν ξανά τον ιό σε περιοχές απ’ όπου είχε εκλείψει. Και η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μακριά από τις κρίσιμες περιοχές.

Κ. Καρβούνη μια τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια αν θέλετε, για να γίνει κάποιος ροταριανός; Και τι κόστος έχει η συμμετοχή κάποιου στο Ρόταρυ;

Βασική προϋπόθεση είναι να ασκεί ένα οποιοδήποτε αναγνωρισμένο επάγγελμα και να χαίρει εκτίμησης στον κύκλο του. Από εκεί και πέρα μετράει η διάθεση του καθενός να συνεισφέρει με τις ιδέες και τη συμμετοχή του στα προγράμματα και τις δράσεις του ομίλου του. Όσο για το κόστος, στην πραγματικότητα οι υποχρεωτικές συνδρομές δεν ξεπερνούν τα 3-4 € την εβδομάδα, δηλαδή τα 15€ το μήνα. Σε αυτό το κόστος οι περισσότεροι όμιλοι προσθέτουν το κόστος του φαγητού ή του ποτού που συνοδεύει τη συνάντησή τους χωρίς όμως αυτό να είναι γενικός υποχρεωτικός κανόνας. Είναι θέμα κάθε ομίλου να ορίσει τη δική του πολιτική στο θέμα αυτό.

Γενικότερα νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τα μέλη του ροταριανού ομίλου της περιοχής του και να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Διεθνούς Ρόταρυ (www.rotary.org) ή της δικής μας Περιφέρειας της Β. Ελλάδας (http://rotarydistrict2484.org) για να πάρει πληροφορίες και να έχει μια σφαιρική εικόνα του έργου των ροταριανών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros