Κερκυραϊκή Ζυθοποιία - «Corfu Beer Festival»: Μοναδικό γεγονός για την Ελλάδα

Του κ. Σπύρου Καλούδη, Προέδρου Δικτύου Παραγωγών «Η Κέρκυρα Παράγει» και Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Κέρκυρας

Κύριε Πρόεδρε, είναι εντυπωσιακό ότι σε ένα από τα πλέον τουριστικά νησιά έχετε επιτύχει να δημιουργήσετε έναν εξίσου επιτυχημένο θεσμό, τον θεσμό «Η Κέρκυρα Παράγει» και να επιβάλλετε τα Κερκυραϊκά προϊόντα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Σίγουρα είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια. Ο στόχος μας στην κυριολεξία ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές προς όφελος των τοπικών προϊόντων, τοπικά προϊόντα όμως που έχουν μια αξία ποιοτική, που είναι ιδιαίτερα, πολλά έρχονται μέσα από την ιστορία μας, πολλά είναι καινοτόμα προϊόντα, ανατρεπτικά θα έλεγε κανείς, και αυτό το «κατακτήσαμε τον κόσμο» δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν έχουμε ένα εκατομμύριο και παραπάνω επισκέπτες που σίγουρα δεν αγοράζουν μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά αγοράζουν τοπική εμπειρία.

Αυτό λοιπόν είμαστε εμείς για να τους δώσουμε, περισσότερη τοπική εμπειρία με αρώματα, χρώματα, γεύσεις του τόπου μας. Αυτό κάνει το «Η Κέρκυρα Παράγει» και αυτό θεωρώ κάνουμε όλοι οι μικροί ποιοτικοί παραγωγοί της χώρας και αυτό πρέπει να κάνουμε κατά κράτος. Ο στόχος μας εξαρχής ήταν να περάσουν τα δικά μας προϊόντα μέσα στην τουριστική αλυσίδα μέσω των εστιατορίων και των ξενοδοχείων, των mini markets και όπου αλλού επισκέπτεται ο επισκέπτης, ο φιλοξενούμενος του τόπου μας να μπορεί να τα απολαύσει, να τα γευτεί. Απευθυνόμαστε φυσικά, πάντα στους ψαγμένους καταναλωτές και όχι στους μαζικοποιημένους καταναλωτές, κυρίως με γαστρονομικές βλέψεις θα έλεγε κανείς, και θεωρώ ότι πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Πιστεύετε ότι τα Κερκυραϊκά προϊόντα έχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες και αν ναι, για ποιες κατηγορίες προϊόντων μιλάμε και σε ποιες αγορές;

Καταρχάς, παρακολουθούμε πως εξελίσσονται οι μικρές εταιρείες όλο αυτό το διάστημα, βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους πλέον με επιστημονική κατάρτιση να ασχολούνται με την τοπική παραγωγή και γνωρίζοντας πολύ καλά πλέον τους κανόνες της αγοράς, σέβονται τους κανόνες της αγοράς κι αυτό είναι ελπίδα. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και να κάνουμε πρεσβευτές του καλού τοπικού προϊόντος τους επισκέπτες μας. Εν τω μεταξύ όλο αυτό είναι και εξαγωγή αλλά χωρίς το logistics κόστος θα έλεγε κανείς. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι κάποια προϊόντα θα αρχίσουν οι ίδιοι να τα ζητούν στην αγορά τους. Ήδη βλέπουμε τα email που έχουμε ως Κερκυραϊκή Ζυθοποιεία για τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό και ήδη κάνουμε και κάποιες συμφωνίες ώστε να υπάρχει το προϊόν μας έξω. Το προϊόν δεν πήγε από μόνο του έξω, δεν πήγε σε εκθέσεις, δοκιμάστηκε στον τόπο παραγωγής του ή δοκιμάστηκε στο ζυθοποιείο που είναι επισκέψιμος χώρος, να ξέρετε ότι και τα περισσότερα μέλη του «Η Κέρκυρα Παράγει» έχουν επισκέψιμες μονάδες παραγωγής που είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να δει πως παράγεται ένα τοπικό προϊόν, τι προδιαγραφές έχει. Πρόκειται κυρίως για πιστοποιημένες εταιρείες με ISO, με ευγενικούς και φιλόξενους οικοδεσπότες όπως αρμόζει στην ιστορία μας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, να φιλέψουμε λοιπόν τον επισκέπτη τα αγαθά που παράγει αυτός ο τόπος και να δείξουμε την ιστορία μας, τη φιλοξενία μας και να αγκαλιάζουμε αυτούς τους ανθρώπους που επέλεξαν να έρθουν στον τόπο μας.

Ας μιλήσουμε τώρα και για το πολύ δημοφιλές πλέον Φεστιβάλ Μπύρας. Να πούμε ότι η διοργάνωση πέρυσι, ήταν πολύ πετυχημένη και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ η φετινή σπάει κάθε ρεκόρ.

Κάθε χρόνο ανεβάζουμε τον πήχη και λίγο ψηλότερα, δεν ξέρω τελικά ποια χρονιά θα περάσουμε από κάτω αλλά είμαστε μια καλή ομάδα που καταφέρνουμε και ξεπερνάμε τον πήχη κάθε φορά. Η ομάδα μας στηρίζεται στην εθελοντική δράση και αυτή συνέχεια μεγαλώνει. Είναι άνθρωποι που αγαπούν το νησί μας, τον τόπο μας και η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε ένα γεγονός στην καρδιά του Φθινοπώρου, εκεί που πονάει ο τουρισμός ώστε να λειτουργήσουμε όπως το κερασάκι στην τούρτα σε αυτόν που θέλει να επιλέξει έναν προορισμό εκείνο το διάστημα. Το Φθινόπωρο λοιπόν δίνουμε μια δυνατότητα επιλογής στον επισκέπτη πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, πέρα από τη γαστρονομία, πέρα από την ιστορία, ένα τέτοιο πολιτιστικό και γαστρονομικό γεγονός, είναι και πάρα πολύ ωραία η ιστορία του γιατί και κάθε χρόνο γίνεται μια συνάντηση ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς, κάθε χρόνο καλούμε και έναν άλλο πολιτισμό. Φοράμε λοιπόν και οι δυο πολιτισμοί τα καλά μας, συναντιόμαστε για 5 ημέρες, πίνουμε τις μπύρες και των δυο πολιτισμών, δοκιμάζουμε τη γαστρονομία, τους χορούς, τα τραγούδια αλλά συγχρόνως συναντιόμαστε και μικροί επιχειρηματίες με ίδιες ανησυχίες μιας και είμαστε κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ τις δυο χώρες και συζητάμε για προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, για δικτυώσεις που μπορεί να κάνουμε με αυτές τις χώρες, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Το Φεστιβάλ όμως, δεν είναι μόνο διασκέδαση, είναι και γνώση γι’ αυτό και διοργανώνουμε ημερίδες, υψηλού επιπέδου θα έλεγε κανείς. Το 2017 θα οργανώσουμε μια ημερίδα με πολύτιμους φιλοξενούμενους και πασίγνωστους στον Ελληνικό και όχι μόνο χώρο, θα τους ανακοινώσουμε αργότερα, θα τους δείτε στο πρόγραμμα με σχέση πάντα την τοπική και κυρίως τη Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη που έχει, πως η παραδοσιακή μας κουζίνα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για εξειδικευμένο καταναλωτικό κοινό και πως μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε όλο το φάσμα διαχείρισης που είναι και το ζητούμενο για να δημιουργήσουμε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον τόπο μας. Μέσα από αυτές τις ενέργειες με τα προϊόντα, τη γαστρονομία μας, αγκαλιάζουμε λοιπόν, τους φιλοξενούμενους με τις γεύσεις του τόπου μας.

Είναι ένα μοναδικό γεγονός, από την άλλη με πολύ χαμηλού κόστους διασκέδαση γιατί ενώ θα διαπιστώσετε ότι έρχονται πάρα πολύ μεγάλα Ελληνικά συγκροτήματα όσον αφορά το πολιτιστικό κομμάτι και τη διασκέδαση, δεν υπάρχει εισιτήριο στον επισκέπτη, η είσοδος είναι ελεύθερη. Για το σκοπό αυτό, δηλαδή για να μπορεί να λειτουργήσει το Φεστιβάλ, έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που ο σκοπός της είναι να αναδείξει τον πολιτισμό μας, τα προϊόντα μας, τη γαστρονομία μας.

Το Φεστιβάλ είναι λοιπόν μια πάρα πολύ ωραία ιστορία, βασίζεται στους εθελοντές και κυρίως βασίζεται στους χορηγούς που πολλοί μικροί και μεγάλοι χορηγοί, τοπικοί αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας αγκαλιάζουν πλέον αυτό το γεγονός και δίνουν ώθηση προς τα πάνω, γι ‘αυτό λοιπόν αισιοδοξούμε ότι το 2017 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2016 και κάθε χρόνο θα είναι δυνατότερο και να μπορεί να προσελκύει περισσότερο κόσμο. Φέτος, είναι χορηγός επικοινωνίας θα έλεγε κανείς και η trivago, που έχει μια πάρα πολύ μεγάλη δύναμη στο εξωτερικό, στόχος μας είναι να φέρνουμε και να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο, τουλάχιστον από τις Ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν πτήσεις εκείνο το διάστημα αλλά φυσικά να δώσουμε χαρά στους φίλους μας επισκέπτες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, από την Ελλάδα που έρχονται κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ μας, να περάσουν ξέγνοιαστες μέρες με μια μικρή απόδραση από 2, 3 ή 5 μέρες ανάλογα πόσο θα επιλέξει κανείς στην καρδιά του Φθινοπώρου που και τότε το νησί μας είναι πανέμορφο και φιλόξενο όπως πάντα.

Είναι τόσα πολλά πράγματα το Φεστιβάλ Μπύρας τελικά που αν δείτε φωτογραφίες με χιλιάδες χαμογελαστούς ανθρώπους που έχουν διασκεδάσει κι έχουν γευτεί μοναδικές εμπειρίες θα καταλάβετε. Πραγματικά, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, έχουμε αποκτήσει ήδη πολύ δυνατό fan club στο Φεστιβάλ και συνεχίζουμε. Επίσης, το Φεστιβάλ έχει κι έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό γιατί δεν γίνεται σε κανένα αστικό κέντρο, γίνεται στο Βορειοδυτικότερο άκρο εδώ του νησιού, στον Αρίλλα, στο χωριό της μπύρας, με 400 κατοίκους, πολύ φιλόξενους και τους περισσότερους θα τους δείτε εθελοντές σε αυτή τη δράση. Αλλά δεν είναι μόνο το χωριό μας, είναι όλη η Κέρκυρα που έχει αγκαλιάσει αυτό το γεγονός γι’ αυτό και θα δείτε στους χορηγούς μας ότι οι περισσότεροι είναι ξενοδοχειακές μονάδες στο κομμάτι της φιλοξενίας ή είναι μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις του νησιού που προβάλουν και τα προϊόντα τους μέσα από αυτό. Πάντα φτιάχνουμε και μια έκθεση με τοπικά προϊόντα και φέρνουμε face to face τον παραγωγό με τον καταναλωτή ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει απευθείας κάποια ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα από τον παραγωγό, να τον ρωτήσει πως γίνεται η παραγωγή, να δει τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα πολύτιμα και ιδιαίτερα προϊόντα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη φέρνουμε και μοναδικούς δημιουργούς γαστρονομίας, 8 από τα καλύτερα εστιατόρια και όχι μόνο θα βρίσκονται φέτος μέσα στο Φεστιβάλ να παράγουν γαστρονομικές προτάσεις από την Ελλάδα αλλά και από την Τσεχία, την φιλοξενούμενη χώρα.

Να σας πω ακόμη ότι το 2017 η φιλοξενούμενη χώρα είναι η Τσεχία, με ιστορία μπύρας. Φιλοξενούμε 4 ζυθοποιεία που θα έρθουν για να παράγουν τις μπύρες τους για το σκοπό αυτό στο ζυθοποιείο μας και όχι μόνο, συγκροτήματα από την Τσεχία, μουσικά και χορευτικά που θα εναλλάσσονται με τα Ελληνικά συγκροτήματα που θα είναι πολλά, παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα, ροκ, λαϊκή μουσική και θα προσπαθήσουμε το μεγαλύτερο φάσμα της Ελληνικής και διεθνής μουσικής να μπορέσουμε να το καλύψουμε αυτό το πενθήμερο Φεστιβάλ.

Ξέρετε έχουμε αποκτήσει πολλούς φίλους και από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη, εκείνες τις μέρες τα ξενοδοχεία τουλάχιστον της Βορειοδυτικής Κέρκυρας και όχι μόνο δίνουν ειδικές προσφορές για όποιον έρχεται για το Φεστιβάλ ώστε με πάρα πολύ χαμηλές τιμές μπορεί να απολαύσει κανείς αυτό το πενθήμερο γεγονός και όπως είπαμε πάλι, η είσοδος είναι ελεύθερη, πράγμα πολύ σημαντικό γιατί ένα τέτοιο γεγονός με τόσο μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών και να έχει ελεύθερη είσοδο δε νομίζω να υπάρχει δεύτερο στην Ελληνική επικράτεια.

Όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ Μπύρας είναι διαθέσιμες στη σελίδα «Corfu Beer Festival» στο Facebook καθώς και στο site μας www.corfubeer-festival.com το οποίο ανανεώνεται συνεχώς. Στην trivago μπορεί να βρει κανείς άπειρα δωμάτια στην περιοχή εκείνη την εποχή και σε πολύ χαμηλές προσφορές αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εννοείται να απευθυνθούν και στους τοπικούς πράκτορες.

Είναι μια πρόσκληση λοιπόν χαράς, εμπειρίας αλλά και γνώσης στο χωριό της μπύρας στη μοναδική Κέρκυρα, τον Αρίλλα για μια μοναδική εμπειρία στην καρδιά του Φθινοπώρου.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι στο «Corfu Beer Festival» προσφέρουν τη χαρά στους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάζουν κάθε μέρα, γιατί όλοι οι χορηγοί όπως και η Κερκυραϊκή Ζυθοποιεία, στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης που συμβάλουν μέσα σε αυτό το γεγονός ώστε να μπορεί να μην υπάρχει εισιτήριο άρα ελεύθερη πρόσβαση για όλο τον κόσμο. Μοναδικό γεγονός για την Ελλάδα γιατί όπου και να δείτε αυτά τα ονόματα θα πληρώσετε πολύ μεγάλα εισιτήρια.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros