Επαρχείο της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου: Ομορφιά, γαλάζιο, και άνθρωποι με χαμόγελο!

Συνέντευξη του κ. Γιάννη Θεμέλαρου, Έπαρχου Βορείου Συμπλέγματος Δωδεκανήσου με έδρα την Κάλυμνο, στη Mail

Κύριε Θεμέλαρε, ο θεσμός του Έπαρχου είναι κάτι καινούριο και θα θέλαμε να μας δώσετε το δικό σας στίγμα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό το θεσμό;

Σίγουρα ο θεσμός του Έπαρχου είναι ένα δύσκολο κομμάτι για εμένα προσωπικά, για το λόγο ότι πρώτα απ’ όλα το Επαρχείο της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου έχει στην ομπρέλα του 6 Δήμους, είναι η μεγαλύτερη Επαρχεία στην Ελλάδα.

Έχει περίπου 35.000 κατοίκους στα νησιά Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Αρκιούς και ο θεσμός του Έπαρχου είναι ένα κομμάτι που μετά τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη είναι ο επόμενος άνθρωπος που είναι κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα μαζί με τον πολίτη και φυσικά στις εποχές που ζούμε και περνάμε δεν είναι κάτι εύκολο το να μπορούμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα. Φυσικά, δεν μας έχουν δώσει τις αρμοδιότητες που πρέπει, οι αρμοδιότητες που έχουμε είναι ελάχιστες παρόλο που έχουμε στο Επαρχείο μας όλες τις υπηρεσίες που είναι για τον κόσμο εδώ, φυσικά υποστελεχομένες έως και με καθόλου υπάλληλο με υπηρεσίες που έπρεπε να είχαν χθες υπάλληλο, όχι σήμερα για θέματα υγείας, ασφάλειας του κόσμου, για πολλά και διάφορα θέματα.

Έχετε στην εποπτεία σας από τα πιο όμορφα νησιά. Πόσο όμορφο είναι να ζει κανείς σε τόση ομορφιά;

Για μας που ζούμε εδώ, ξέρουμε που ζούμε, σε ποιο βράχο είμαστε επάνω σε καθημερινή βάση. Προσωπικά εγώ, γιατί γυρνάω όλους τους βράχους του Επαρχείου μου και πρέπει να είμαι κοντά στον κόσμο συνέχεια, μπορώ να πω πως είναι όμορφο να ξυπνάς κάθε πρωί και να μπαίνεις σε ένα σκάφος με απέναντί σου το γαλάζιο της θάλασσας και φυσικά να κυματίζει και η Ελληνική σημαία. Είναι πολύ δύσκολο όμως, κάτω από τα δύο χρώματα να βοηθήσεις και να στηρίξεις τον νησιώτη, τη λεγόμενη νησιωτικότητα, που μέχρι στιγμής εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που προσπαθούσε να σταθεί, που παλεύει μέσα στα κύματα και στις φουρτούνες, κανείς άλλος δεν έχει καταλάβει τι ζούμε και τι περνάμε οι νησιώτες στα νησιά μας.

Κύριε Έπαρχε, ας μιλήσουμε για τα νησιά που είναι στην ευθύνη σας, για τις ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξής τους αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν είναι εύκολο στα νησιά που είναι μακριά από το κεντρικό κράτος και από πολλές υπηρεσίες να λύνεις προβλήματα σε καθημερινή βάση, να μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν, στο επιχειρείν πάντα μιλάμε για τον τόπο και τη ζωή του κάθε νησιού, να δώσεις μια βοήθεια, να τους δώσεις μια ηλιαχτίδα, έναν ήλιο να ανατέλλει και να θέλει να βοηθήσει αυτόν τον επαγγελματία, τον οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με τα νησιά του Επαρχείου μας. Τα νησιά όπως είπατε με την ομορφιά, με τη ζέστη, με το γαλάζιο, με τους ανθρώπους που έχουν ένα χαμόγελο τεράστιο και με μια αγάπη στο συνάνθρωπό και τον φιλοξενούμενο - τουρίστα ιδιαίτερα, να τον βοηθήσουν και να του εξηγήσουν πολλά πράγματα.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για τα νησιά του Επαρχείου σας;

Έχουμε πολλούς βράχους στο Νότιο Αιγαίο και με τον αρχηγό μας, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους, Συμβούλους και Έπαρχους και Αντιπεριφερειάρχες προσπαθούμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα νησιά μας, να δώσουμε πρωτοβουλία στους νέους να ζήσουν στα νησιά μας, γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει ένα μεγάλο φευγιό προς τα έξω, γιατί δεν μπορεί ο νέος να κρατηθεί και να στηριχθεί από την πατρίδα του και πρέπει να πάει σε μια δεύτερη, μακρινή πατρίδα που εκεί θα προσπαθήσει να βγάλει τα προς το ζην και να ζήσει την οικογένειά του. Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους, με πολλούς συνεργάτες, πολλούς φίλους από όλους τους τομείς να ενώνουμε τα νησιά μας σε καθημερινή βάση και να έχουμε μια γενική ενημέρωση. Είναι δύσκολο κομμάτι η σύνδεση γενικά. Μέσα στο καλοκαίρι στους δυο μήνες μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια επαφή κάπως καλύτερα, μια σύνδεση, μπαίνει κάποιο έκτακτο δρομολόγιο, βοηθάει κάποια εταιρεία, όπως εδώ στη δική μας γραμμή του Βορείου συμπλέγματος είναι η εταιρεία του κ. Σπανού με τα Καταμαράν από τη Ρόδο που σε καθημερινή βάση δίνει αγώνα μάχης για να στηρίξει και να ενώσει και όπως κάνει σε καθημερινή βάση και αυτός ο άνθρωπος έχει χαράξει τη ζωή του και έκανε πράξη να ενώσει την πατρίδα του με όλα τα νησιά, που η πατρίδα του κ. Σπανού είναι η Λέρος. Έκανε τις προσπάθειές του και συνεχίζει με 3 μεγάλα σκάφη και είναι κοντά στον πολίτη και τον νησιώτη.

Κύριε Έπαρχε, γνωρίζουμε ότι έχετε δραστηριοποιηθεί δυναμικά και στο κομμάτι της ενημέρωσης για τις ομορφιές και τις τουριστικές δυνατότητες των νησιών σας…

Να προσθέσουμε και κάτι για τον τουρισμό μας που αυτή είναι η ναυαρχίδα και ο προορισμός του νησιού μας και όλες οι δουλειές και ο προορισμός του κάθε νησιώτη που ζει σε ένα βράχο είναι να επεκτείνει και να διαμορφώσει όσο γίνεται πιο σωστά και πολύ, ενημερωτικά από διάφορα φυλλάδια, από εφημερίδες, από site και σε ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει ενημέρωση στον πολίτη για τις ομορφιές μας, να έρθει ο τουρίστας και να μπορεί να περάσει από κάποιο σημείο που θα ξέρει ότι εκεί θα γίνει μια ενημέρωση. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνεται με σοβαρή δουλειά και οργάνωση από το δημοτικό κομμάτι του κάθε νησιού, να γίνεται μια ενημέρωση του που μπορεί να πάει ο κάθε τουρίστας και όχι μόνο ο Δήμος, αλλά όποιος άλλος φορέας μπορεί να βοηθήσει, οι ξενοδόχοι, τα δωμάτια, τα εστιατόρια να είναι κοντά και να έχουν μια επαφή μεταξύ τους, γιατί με το να λέμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε τουριστικά, να αναδείξουμε τις ομορφιές μας, ο Έπαρχος ή η Περιφέρεια δεν μπορεί από μόνη της να προτείνει πράγματα αν δεν έχει στοιχεία κοντά της. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ό,τι έχει σχέση με τον τουρισμό με την ομορφιά, με την ενημέρωση, με τα πάντα. Έχουμε τόσο ωραία πράγματα στα νησιά μας που μπορούμε να δείξουμε που αν τα δει ο κόσμος που ενδιαφέρεται, νομίζω ότι θα είναι ο μόνος προορισμός που θα μπορούν να ασχοληθούν και να έρθουν να κάνουν τις διακοπές τους.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros