Λέρος: Ένα νησί υπέροχο με σπάνιες ομορφιές

Συνέντευξη του Δημάρχου Λέρου, κ. Μιχάλη Κόλια, στη Mail

Κύριε Δήμαρχε, η Λέρος είναι ένα πάρα πολύ όμορφο νησί με γραφικά χωριά, υπέροχο φυσικό τοπίο και κρυστάλλινες παραλίες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νησί σας;

Βεβαίως, και εκτός από αυτά που είπατε, που είναι πραγματικότητα, είναι ένα νησί με υπέροχη φιλοξενία, με ζεστασιά από τον κόσμο και ένα νησί για όλες τις απαιτήσεις. Οι κάτοικοι της Λέρου δείχνουν καθημερινά το σεβασμό προς τον άνθρωπο, την αγάπη, έχουμε φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και τα προηγούμενα χρόνια αλλά κυρίως την τελευταία διετία και όχι μόνο.

Γενικά, στη διάρκεια των χρόνων, έχουμε δείξει την αγάπη και προς το συνάνθρωπο αλλά και προς τον τόπο και τη φιλοξενία σε όλους όσους έρχονται στο νησί μας. Ένα νησί εύκολα προσβάσιμο, με 3 αεροπορικές πτήσεις την ημέρα από και προς την Αθήνα, με πλοίο 5 φορές την εβδομάδα από Πειραιά προς Λέρο και αντίστροφα, αλλά ταυτόχρονα ένα νησί που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επισκεφτούν και τα γειτονικά νησιά με ημερόπλοια αλλά και μικρά ακατοίκητα νησιά για να απολαύσουν το μπάνιο τους, όπως μπορούν να απολαύσουν και τον ήλιο αλλά και τη θάλασσα στις υπέροχες παραλίες που έχουμε, τα καταλύματα τα οποία είναι φτηνά και ποιοτικά, όπως επίσης να απολαύσουν και τις υπέροχες γεύσεις, λιχουδιές και την υπέροχη κουζίνα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό όμως, που διακρίνει τη Λέρο είναι τα μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που υπάρχουν στην ξηρά αλλά και εντός θαλάσσης, ναυάγια προσβάσιμα για αυτούς που θέλουν και αγαπούν την κατάδυση αλλά και για αυτούς που αγαπούν τον περιπατητικό τουρισμό. Υπάρχουν διαδρομές πολύ ωραίες που μπορούν να επισκεφτούν τα μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι σπάνια στη χώρα μας και στη Λέρο άφθονα, όπως επίσης το υπέροχο Πολεμικό Μουσείο που έχουμε, το Τούνελ της Μερικιάς με σπάνια εκθέματα, το Κάστρο μας που διατηρείται σε άριστη κατάσταση όπως επίσης, και το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Κάστρου μας γιατί μέσα στο Κάστρο είναι και η Παναγία του Κάστρου, το Λαογραφικό μας Μουσείο και πάρα πολλά άλλα υπέροχα σημεία που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης.

Αλλά και η κατάδυση στη Λέρο όπως είπατε είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Τι μπορεί να περιμένει ο επισκέπτης;

Είναι πραγματικά ανεπανάληπτη η εμπειρία γιατί ο επισκέπτης θα επισκεφτεί ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα δει πράγματα που δε μπορεί σε άλλα νησιά και εκτός Ελλάδας να δει. Ήδη, γίνεται προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή ούτως ώστε να διαφημιστεί ο καταδυτικός τουρισμός και να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον από επισκέπτες. Αλλά εκτός του καταδυτικού τουρισμού, επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που κάποιος δεν μπορεί να τα συναντήσει αλλού.

Μάλιστα τον Αύγουστο στη Λέρο γίνονται πολύ σημαντικά πανηγύρια αλλά και φεστιβάλ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτά;

Τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις γενικά του Δήμου μας είναι άφθονες, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες αλλά και σε εμάς τους ίδιους να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Παράλληλα, αναδεικνύουμε και διατηρούμε τα ήθη, τις παραδόσεις μας και τον πολιτισμό μας. Είναι πάρα πολλές οι εκδηλώσεις, ο Λέρικος γάμος, η αναπαράσταση του Αλωνάρη, η γιορτή του Ψαρά, η γιορτή των Aποδήμων, το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονα, είναι τόσες πολλές οι εκδηλώσεις που πραγματικά, οι επισκέπτες μένουν έκπληκτοι γιατί προσφέρουμε και κρασί και λιχουδιές και πραγματικά γλεντάμε όλοι μαζί, χορεύουμε για να ξεχαστούμε λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματά μας.

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλατε να μας πείτε ποιο είναι το πλάνο σας για τη Λέρο για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Έχουμε βάλει τις βάσεις για να φτάσει η Λέρος πραγματικά εκεί που της αξίζει, η Λέρος η οποία είχε αδικηθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου φιλοξένησε ψυχασθενείς, φιλοξένησε κρατούμενους, φιλοξένησε μετανάστες τελευταία, παιδιά οικογενειών αριστερών πεποιθήσεων, αυτό όμως όχι γιατί δεν είναι ωραίο νησί ή ένα νησί εξορίας, είναι ένα νησί υπέροχο με σπάνιες ομορφιές όμως, διατηρεί ακόμα τα κτήρια της Ιταλικής κατοχής και γι’ αυτό κάποιοι το επέλεξαν για να φιλοξενούν όλους αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς καταφέραμε και έχουμε ξεπεράσει όλη αυτή την άσχημη εικόνα που είχε η Λέρος χωρίς πραγματικά να το αξίζει. Η Λέρος ήδη έχει ενταχθεί στον προορισμό όλων των τουριστών πάσης φύσεως, από όλες τις χώρες και παράλληλα έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές ούτως ώστε να έρχονται και σκάφη. Ο θαλάσσιος τουρισμός έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ την τελευταία πενταετία, υπάρχουν λιμενικές υποδομές, έχουμε λειτουργήσει τον διαβατηριακό έλεγχο εδώ και 4 χρόνια περίπου με αποτέλεσμα να έρχονται χιλιάδες επισκέπτες από τα απέναντι γειτονικά Τούρκικα παράλια και ο στόχος μας είναι η επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κύριο Κουρουμπλή αλλά και τον Υφυπουργό κύριο Σαντορινιό που με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τον Διοικητή της ΥΠΑ, τον Υπουργό Μεταφορών που βοηθούν έτσι ώστε να επεκταθεί ο αεροδιάδρομος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απογειώνονται και να προσγειώνονται αεροσκάφη 72-76 θέσεων. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι γιατί θα δίνεται η δυνατότητα και σε εμάς τους ίδιους τους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες, με φθηνότερο εισιτήριο αλλά με μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη να ερχόμαστε και να αναχωρούμε από το νησί. Στόχος μας είναι ο ποιοτικός τουρισμός, η ήπια ανάπτυξη του νησιού, είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και δε θέλουμε μαζικό τουρισμό που θα αλλοιώσει την ποιότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Έχουμε καταφέρει, με τη λειτουργία του διαβατηριακού ελέγχου, να έχουμε επεκτείνει την τουριστική σεζόν σε 3 με 4 μήνες περίπου και στόχος μας είναι να την επιμηκύνουμε ακόμα περισσότερο.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros