Ο Ναυτικός Όμιλος Λέρου δυναμικά πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

Συνέντευξη του κ. Κώστα Κουβά, Γραμματέα του Ναυτικού Ομίλου Λέρου, στη Mail

Η Λέρος είναι ένα υπέροχο νησί με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό που δε το έχει αγγίξει ο μαζικός τουρισμός. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νησί σας;

Είναι ένας προορισμός στα Βόρεια Δωδεκάνησα σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στη μέση δύο διεθνών αεροδρομίων και τα αναφέρω γιατί η ανάπτυξη των μικρών τουλάχιστον νησιών περνάει μέσα από αυτά, αφού ο επισκέπτης επισκέπτεται ένα από αυτά τα νησιά που έχουν διεθνή αεροδρόμια και καταλήγει μετά από μια μικρή Οδύσσεια με σκάφη στο τελικό προορισμό.

Εμείς συνδεόμαστε 5 φορές την εβδομάδα με το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, όπου αυτό μας συνδέει με τους επισκέπτες της ενδοχώρας και συνδεόμαστε καθημερινά με το Ελευθέριος Βενιζέλος με 2 έως και 3 πτήσεις την ημέρα κατά τη διάρκεια Ιουλίου και Αυγούστου, άρα υπάρχει μια ευκολία στην πρόσβαση από Αττική είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς και μια ενδοδωδεκανησιακή καλή γραμμή για να μας συνδέει με τη Σάμο και την Κω που υπάρχουν τα διεθνή αεροδρόμια.

Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού είναι περιορισμένη σε σχέση με τους μεγάλους προορισμούς, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting γιατί η γεωμορφία του νησιού είναι τέτοια, όπου το νησί έχει μεγάλους κόλπους και μπορεί να φιλοξενήσει και να γίνει αγκυροβόλι όλων αυτών των τουριστικών σκαφών. Έχουν αναπτυχθεί οι επιχειρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν τις ανάγκες των σκαφών, 3 μαρίνες και ένα παραδοσιακό καρνάγιο παρέχουν τεχνικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημα τους παρουσιαστεί αλλά και διαμονή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οπότε στο νησί μπορεί να μαζεύονται κατά τη χειμερινή περίοδο περισσότερα από 1000 έως 1200 σκάφη κι αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο επισκεπτών οι οποίοι έρχονται και για να συντηρήσουν και για να ετοιμάσουν τα σκάφη τους ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τις διακοπές τους. Αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε εκτόνωση της αγοράς σε πάρα πολλά επαγγέλματα, έχει πάρει το δρόμο του. Η προσπάθεια που γίνεται από το Ναυτικό Όμιλο του νησιού, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αυτή, στο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιστιοπλόους δημιουργώντας διάφορους ναυταθλητικούς αγώνες, ρεγγάτες, οπότε το μέσο προβολής, κατά κύριο λόγο ξεκίνησε από το Ναυτικό Όμιλο και μετά δημιουργήθηκαν οι επιχειρήσεις οι οποίες το πήραν και αυτές και το προβάλουν στο εξωτερικό. Έχουμε λοιπόν, αυτή την ιδιαίτερη ομάδα επισκεπτών και ταυτόχρονα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να αναπτύξουμε το νησί και να το αναδείξουμε ως τουριστικό προορισμό, ως καταδυτικό τουριστικό προορισμό κι αυτό γιατί η ιστορία του έχει αφήσει πάρα πολλά μνημεία της νεότερης ιστορίας στον υποθαλάσσιο χώρο του. Αυτό γιατί η Λέρος ήταν η βάση των Ιταλών από τον Α’ έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τότε οχυρώθηκε πάρα πολύ καλά. Η επιλογή ήταν τέτοια μέσα από την ιδιαίτερη γεωμορφία του νησιού, αυτούς τους προστατευμένους κόλπους. Η οχύρωση ήταν τέτοια που στην προσπάθειά τους οι Γερμανοί να καταλάβουν το νησί προέκυψε μια μάχη 52 ημερών, όπου σε αυτή προέκυψαν οι πτώσεις και οι βυθίσεις όλων αυτών των πλοίων και αεροπλάνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο βυθό. Εμείς ως αυτοδύτες τα επισκεπτόμαστε παρέχοντας συνοδεία σε επισκέπτες αυτοδύτες συγκεκριμένου οικονομικού επιπέδου, δηλαδή επισκέπτες οι οποίοι έχουν μια αρκετά καλή οικονομική επιφάνεια ώστε να μπορέσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους να δαπανήσουν και για το χόμπι τους, την ψυχαγωγία τους, οπότε αυτό το αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο.

Επίσης, η γαστρονομία της Λέρου είναι ξεχωριστή. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτή;

Η προσπάθεια που γίνεται από τους συναδέλφους επιχειρηματίες είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι αξιόλογη, οι επισκέπτες μένουν πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τις γεύσεις τις οποίες δοκιμάζουν, από την ποιότητα των εδεσμάτων και από τις τιμές, δηλαδή ο συνδυασμός είναι πάρα πολύ καλός και δελεαστικός και ευχάριστος για τον οποιονδήποτε μας έχει επισκεφτεί. Είναι απειροελάχιστα τα παράπονα, πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν, γιατί κάποιοι είναι και ιδιαίτεροι άνθρωποι και επομένως μπορεί να το βγάζουν με τη μορφή του παραπόνου. Υπάρχουν πάρα πολύ καλής ποιότητας φαγητά, πολύ ωραία μαγαζιά, το τραπέζι και η καρέκλα είναι δίπλα στο κύμα συνοδευόμενα από εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες.

Και να μην ξεχνάμε όμως, ότι η Λέρος έχει και νυχτερινή ζωή που όμως, είναι συμβατή με την γενικότερη ατμόσφαιρα του νησιού….

Η Λέρος έχει τη δική της νυχτερινή ζωή, μπορείς να διασκεδάσεις, υπάρχουν καταστήματα με ορχήστρες, με παραδοσιακή μουσική, με ελαφρολαϊκή αλλά και τα clubs τα οποία μπορούν να ψυχαγωγήσουν τους νέους. Είναι αρκετά ελεγχόμενη η κατάσταση, καταφέραμε να προσελκύσουμε κατά κύριο λόγο οικογένειες που και οι γονείς περνούν ήρεμα και ευχάριστα τις διακοπές τους στο νησί αλλά και τα παιδιά τους μπορούν να ψυχαγωγηθούν επισκεπτόμενα χώρους ψυχαγωγίας χωρίς τον ξέφρενο, τον απρόσωπο χαρακτήρα. Είναι μια κατάσταση προσαρμοσμένη απόλυτα σε αυτές τις ήρεμες και ευχάριστες διακοπές.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros