Λέρος: Ένα νησί που σε μαγεύει με την ομορφιά του

Συνέντευξη του κ. Ιωάννη Σιφουνιού, Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λέρου, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, η Λέρος είναι ένας αυθεντικός προορισμός με ξεχωριστή ομορφιά και κρυστάλλινες παραλίες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νησί σας;

Έχω μαγευτεί κι εγώ, γι’ αυτό και ζω 40 χρόνια εδώ και δεν θέλω να φύγω. Πιστεύω ότι ο επισκέπτης που έρχεται από τις μεγάλες πόλεις μαγεύεται. Είναι ένα νησί με πάρα πολλούς κόλπους, μεγάλα φυσικά λιμάνια, αρκετό πράσινο για νησί και μια πολύ καλή δόμηση.

Έχει φιλόξενους κατοίκους, πολύ καλό φαγητό και το λέω μέσα από την ιδιότητά που έχω, υπηρέτησα 3 χρόνια την Aegean Cuisine με παροχές αυθεντικού φαγητού, θα βρείτε παραδοσιακές συνταγές σε όλα τα εστιατόρια και το νησί μας ξεχωρίζει γι’ αυτό, όπως ξεχωρίζει και για τις ιδιαιτερότητες που έχει στον τουρισμό, δηλαδή το νησί μας είναι ένας πολύ ωραίος προορισμός για καταδυτικό τουρισμό, έχει πολλά ναυάγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αυτοδύτες αναψυχής θα βρουν έναν πολύ καλό προορισμό, να κάνουν διακοπές και το χόμπι τους παράλληλα. Επίσης, έχει ιστορικές διαδρομές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το νησί χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς σαν βάση ανεφοδιασμού και όλα τα βουνά έχουν υποδομές με πυροβολαρχίες, με υπόγειες στοές και οι άνθρωποι που τα αναζητούν αυτά θα βρουν πολύ ενδιαφέρον, θα περπατήσουν και θα ανακαλύψουν μια άλλη Λέρο, που δε φαίνεται ας πούμε, από το λιμάνι.

Θα θέλατε να μας πείτε πώς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση φέτος; Είστε ευχαριστημένος;

Οι γνώσεις και πληροφορίες που έχω από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, γιατί είμαι στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, λένε ότι γενικότερα ο τουρισμός φέτος πάει πολύ καλά στην Ελλάδα. Η Λέρος ποτέ δεν ήταν ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικό νησί, ποτέ δεν είχε μαζικό τουρισμό, μας επιλέγουν λίγοι και καλοί, αυτοί που θέλουν να κάνουν ήσυχες διακοπές. Όλες οι κλίνες μας είναι 3.000, έχουμε πληρότητα αλλά το πρόβλημά μας είναι ότι είναι μικρή η διάρκεια της τουριστικής σεζόν, δηλαδή θα θέλαμε να αναπτυχθεί και πριν τον Ιούλιο και μετά τον Αύγουστο κι αυτό επιδιώκουμε και εκεί έχουν στραφεί όλες μας οι προσπάθειες.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την εμπορικότητα και την επιχειρηματικότητα της Λέρου;

Παρόλο που είναι ένα μικρό νησί, η Λέρος έχει πάρα πολλά καταστήματα, δεν της λείπει τίποτα, δηλαδή, δε χρειάζεται κανείς να ταξιδέψει για να βρει κάτι, έχει απ’ όλα. Πιθανώς θα έλεγα ότι έχει περισσότερα από ό,τι χρειάζεται. Αν με ρωτάτε τώρα για την κίνηση στα μαγαζιά, υπάρχει ένα πρόβλημα σε κάποια είδη όπως είναι η ένδυση, η υπόδηση, τα είδη πολυτελείας, απλώς έχουν μια κάμψη, νομίζω στα τρόφιμα παραμένει το ίδιο, τα παιδικά δουλεύουν. Κρίση, ναι, υπάρχει, όχι όμως μεγάλη στο νησί, νομίζω πάρα πολλοί συνάδελφοι με αξιοπρέπεια την ξεπερνούν, στέκονται στα πόδια τους και το παλεύουν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λέρου ιδρύθηκε το 1988 με μόλις 30 μέλη. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου Λέρου σήμερα;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λέρου σήμερα έχει 180 μέλη, έχει δικά του γραφεία, συνεδριακό κέντρο, κάνει κάθε χρόνο σεμινάρια ΛΑΕΚ όπου εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεών μας που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, κάνει προγράμματα voucher για του άνεργους του νησιού που πηγαίνουν εξάμηνα απασχόλησης στις επιχειρήσεις μας. Έχουμε ένα οργανωμένο γραφείο με υπάλληλο που εξυπηρετεί τα μέλη μας. Σήμερα δε χρειάζεται ο έμπορος να φύγει από το μαγαζί του για να βγάλει κάποια χαρτιά για να τακτοποιήσει κάποιες υποθέσεις, αρκεί ένα τηλεφώνημα στο γραφείο και αναλαμβάνει υπάλληλός μας να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του και να στείλει χαρτιά στο λογιστήριο. Ένα παράδειγμα δηλαδή, είναι ότι αν κάποιος θέλει να συμμετέχει σε διαγωνισμό του Δημοσίου και χρειάζεται ένα χαρτί από την Εφορία ή από το Επιμελητήριο ότι δεν χρωστάει ή από το ΙΚΑ, με ένα τηλέφωνο στο γραφείο μας, αναλαμβάνει υπάλληλός μας να τα εκδώσει και να τα στείλει ηλεκτρονικά στο λογιστή του. Άρα, ο συνάδελφος δεν βγαίνει από το μαγαζί του καθόλου και δεν πληρώνει τίποτα για αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης, όλοι οι διαγωνισμοί του Δημοσίου που γίνονται στο νησί είτε από το στρατό, είτε από το Κρατικό Θεραπευτήριο, είτε από τα σχολεία, είτε από το Δήμο, φτάνουν στο γραφείο μας κι εμείς το διοχετεύουμε εκείνη τη στιγμή ηλεκτρονικά σε όλα τα μέλη μας, άρα, η πληροφορία διαχέεται την ίδια στιγμή σε όλους και όλοι έχουν τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον μαζί κατά του HIV

  

 

 

Forbes: Κάιλι Τζένερ, η νεότερη δισεκατομμυριούχος