Ποιότητα στο φαγητό με σεβασμό στην παράδοση

Συνέντευξη του κ. Δημήτρη Κορδάμπαλου, Προέδρου του Σωματείου Ιδιοκτητών Μπαρ - Καφέ Μπαρ - Εστιατορίων - Φαστ Φουντ - Κέντρων Διασκέδασης Καρπάθου, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, η Κάρπαθος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος της εστίασης και της αναψυχής στο νησί;

Νομίζω υπάρχει μια καλυτέρευση όσον αφορά την ποιότητα του φαγητού, τα εστιατόρια έχουν αναπτυχθεί αρκετά, έχουν ξεφύγει λίγο από την ιδέα του τουριστικού θα έλεγα εστιατορίου και προσπαθούν να έχουν καλύτερη ποιότητα φαγητού.

Όσον αφορά το θέμα αναψυχής νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα νησιά στο οποίο θα μπορούσε να έρθει μια οικογένεια, ένα ζευγάρι για να περάσει καλά γιατί ας πούμε δεν έχει φασαρία το βράδυ, δεν έχει μεθυσμένους όπως κάποια άλλα νησιά. Επίσης, η Κάρπαθος έχει καταπληκτικές παραλίες που μπορώ να πω ότι είναι περίπου 50-60 και είναι όλες γαλάζιες, πάρα πολύ καθαρές και βλέπεις ακόμη και την πέτρα.

Η Κάρπαθος πράγματι, έχει υπέροχο φυσικό τοπίο, διάσημα παραδοσιακά χωριά, υπέροχες βουνοκορφές. Θα θέλατε να μας μιλήσετε όμως και για τη νυχτερινή ζωή στο νησί;

Νυχτερινή ζωή δε θα μπορούσα να πω ότι έχει αρκετή, υπάρχουν μέσα στην πόλη 2-3 μπαράκια στα οποία μπορεί κανείς να διασκεδάσει και υπάρχουν και άλλα δύο εκτός Πηγαδίων που ξεκινούν μετά τη μια η ώρα και που εκεί χρειάζεσαι να έχεις αυτοκίνητο για να πας. Πιο πολύ υπάρχει ζωή για οικογενειάρχες, ζευγάρια και όχι για κόσμο που ψάχνει να βρει διασκέδαση μέχρι το πρωί. Υπάρχει κι ένα θέμα ας πούμε, όσον αφορά την αστυνομία, κρατούν τα ωράρια, δεν αφήνουν τα μπαρ να δουλέψουν πιο πολύ από τις 2 το βράδυ.

Έχουμε ακούσει πολλά και για τη γαστρονομία του νησιού. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτή;

Όπως είπα και προηγουμένως έχουν ξεφύγει λίγο γενικότερα όλα τα μαγαζιά εστίασης από το τουριστικό κομμάτι και έχουν πάει λίγο προς το παραδοσιακό φαγητό, προσέχουν την ποιότητα, ενώ κάποια εστιατόρια έχουν κρατήσει το πώς έφτιαχναν παλιά οι γυναίκες για παράδειγμα τα ντολμαδάκια. Εδώ έχουμε επίσης και τις μακαρούνες που είναι μια παραδοσιακή πάστα - ζυμάρι που μπορεί κανείς να βρει σε κάποια μαγαζιά. Γενικά, προσπαθούν να κρατήσουν τη γαστρονομία και την ποιότητα.

Ποια πιάτα πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε ο επισκέπτης στο νησί;

Το βασικότερο είναι όπως σας είπα οι μακαρούνες που τις κάνουν χειροποίητα στην Όλυμπο, υπάρχουν οι γυναίκες που κάθονται, δουλεύουν και γυρίζουν με το χέρι μια μια τις μακαρούνες. Επίσης υπάρχουν τα γεμιστά κολοκυθοπούλια, τα οποία δεν ξέρω αν υπάρχουν κάπου αλλού, αλλά εδώ θα τα βρείτε σε εστιατόρια, σε αυτά που κρατούν την παράδοση. Βγάζουμε επίσης, ένα τυρί, το μανούρι, γιατί υπάρχει στο νησί κόσμος που ασχολείται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την τυροκομεία και ο καθένας μπορεί να παράγει το τυρί αυτό και να το δώσει στα εστιατόρια. Μετά, μπορούμε να πάμε στις χορτόπιτες οι οποίες είναι χόρτο με λίγο ρυζάκι, γίνονται στην Όλυμπο κι έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, το γεμιστό αρνί που το κάνουν με πλιγούρι και συνήθως γίνεται σε γάμους, αυτό γίνεται βέβαια και στην Κρήτη, δεν ξέρω πώς ακριβώς αλλά εμείς εδώ πάντως το κάνουμε καταπληκτικά. Μετά πάμε στα Καρπάθικα κουλούρια, στον Καρπάθικο μπακλαβά που μοιάζει με το ξεροτήγανο αλλά έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και υφή όταν τον φας, πάμε στα πουγκιά ή στα μυζηθροπίτια, στα ξυλοκούλουρα που και αυτά τα κάνουν σε γάμους και έρχονται και οι τουρίστες και μας ζητάνε πριν φύγουνε. Υπάρχει, τέλος, βέβαια και το μέλι όπου υπάρχει μια αύξηση εδώ στην Κάρπαθο και ασχολούνται αρκετοί με αυτό.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Weekend

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros