Ρέθυμνο: μια πόλη για όλους τους ανθρώπους

Συνέντευξη του Δημάρχου Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη, στη Mail

Κύριε Δήμαρχε, το Ρέθυμνο είναι ένας υπέροχος αυθεντικός προορισμός με φυσική ομορφιά και ιστορία. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τον τόπο σας και τις ιδιαίτερες ομορφιές του;

Το Ρέθυμνο, όπως και όλη η Ελλάδα, είναι ένας τόπος που προσφέρεται για τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο και για όλα τα ενδιαφέροντα. Είναι ένας τόπος που έχει ιστορία, φύση, εξαιρετικές παραλίες, πάρα πολλά μνημεία ιστορικών περιόδων.

Έχουμε την τύχη από πέρυσι να έχουμε και ένα εξαιρετικό μουσείο, αυτό της Ελεύθερνας και θεωρώ ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε έρθει στον τόπο μας να νιώσει την επιθυμία της επιστροφής. Πέρα από αυτό, οι άνθρωποι έχουν μέσα στην ιδιοσυγκρασία τους τη φιλοξενία, το ιερό αυτό αίσθημα που έχουμε όλοι οι Έλληνες, αλλά κι εδώ στην Κρήτη ιδιαίτερα ανεπτυγμένο με αποτέλεσμα πραγματικά να παρουσιάζεται το φαινόμενο των επαναλαμβανομένων επισκεπτών. Έτσι, κάθε χρόνο εμείς στο Ρέθυμνο βραβεύουμε τους «repeaters» όπως ονομάζουμε τους επισκέπτες μας, οι οποίοι έχουν έρθει 20 και 30 και 40 φορές τα τελευταία χρόνια. Το Ρέθυμνο είναι ο τόπος που επιστρέφεις και όχι μόνο που πηγαίνεις.

Πώς θα ξεναγούσατε τον επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά; Τι θα του προτείνατε ότι πρέπει να επισκεφθεί οπωσδήποτε στο Ρέθυμνο;

Καταρχήν, να νιώσει τον παλμό της Παλιάς Πόλης. Θα την περιηγηθεί και θα δει ένα ιστορικό κέντρο, το οποίο έχει διασωθεί, είναι Βενετσιάνικη πόλη με πάρα πολύ καλά στοιχεία, έχουν υπογειοποιηθεί όλα τα δίκτυα, οπότε δεν υπάρχει η ασχήμια των καλωδίων. Οι περισσότερες ιδιοκτησίες, για να μην πω σχεδόν όλες, έχουν ανακαινισθεί, υπάρχει έντονο επιχειρείν. Μπορεί κανείς να γευτεί το ιστορικό κέντρο από το πρωί μέχρι το επόμενο πρωί γιατί συνδυάζει ψυχαγωγία, διασκέδαση, μνημεία, διάφορους επισκέψιμους τόπους και εκεί έχει μεταφερθεί προσωρινά και η έκθεση του αρχαιολογικού μας μουσείου μέχρις ότου να αξιωθούμε να δημιουργήσουμε το καινούριο μας μουσείο, είναι η Φορτέτζα, ένα εξαιρετικό κάστρο με ωραία κτήρια τα οποία έχουν ανακαινιστεί και που από εκεί δεσπόζει της Παλιάς Πόλης και γενικά από εκεί μπορεί να δει κανείς από τη Γραμβούσα μέχρι τη Σκαλέτα και να αγναντέψει το Κρητικό Πέλαγος, τη Παλιά Πόλη, τον Ψηλορείτη, τα Λευκά Όρη και γενικά να νιώσει πραγματικά ότι είναι κυρίαρχος της φύσης από ψηλά.

Είστε ένας πολύ δραστήριος Δήμος. Θέλετε να μας πείτε τι μας έχετε ετοιμάσει για φέτος το Καλοκαίρι;

Όλο το καλοκαίρι υπάρχουν πλούσιες εκδηλώσεις. Εκτός του ότι δραστηριοποιούνται πάρα πολύ πολιτιστικοί σύλλογοι που ο καθένας τους κάνει από ένα η δύο σημαντικά γεγονότα και αναβίωση εθίμων στις μικρές κοινωνίες των χωριών. Στην πόλη υπάρχει κάθε Ιούλιο η γιορτή της Κρητικής Διατροφής που κρατάει μια εβδομάδα. Είναι μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη γιορτή όπου προωθούνται τα κρητικά προϊόντα και εννοώ τα τυποποιημένα, που έχουν ταυτότητα και ποιότητα. Συνδυάζεται και η γνώση με διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια από διάφορους εξειδικευμένους επιστήμονες που έχουν σχέση με τη γεύση, με την παρασκευή φαγητών, ποτών, παιδικό παραμύθι, κουκλοθέατρο και φυσικά μια πλειάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών και από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα που κάθε βράδυ δημιουργούν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα, η οποία είναι περίπου μετά το πέρας των πανελληνίων εξετάσεων για να μην παρενοχλούμε και τους μαθητές μας και κλείνουμε περίπου την περίοδο με το περίφημο πλέον Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, το οποίο επιμελείται ο διακεκριμένος Έλληνας μουσικός, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος είναι ο γενικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής αυτή την περίοδο και εύχομαι να είναι για πολλά χρόνια και φτιάχνουν μια καταπληκτική σύνθεση θεατρικών και μουσικών δρώμενων που έχουν αναφορά την Αναγέννηση, τη λογοτεχνία και τη μουσική της Αναγέννησης και φυσικά, τη σπουδαία θεατρική θεματογραφία που έχει παραχθεί εκείνη την περίοδο.

Κύριε Δήμαρχε, είστε ευχαριστημένος από την τουριστική περίοδο φέτος;

Ποσοτικά δε θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα αλλά ποιοτικά νομίζω ότι πρέπει συνολικά να αναβαθμίσουμε το προϊόν. Ενδεχομένως δε χρειαζόμαστε τόσους πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι επιβαρύνουν και οικιστικά και περιβαντολλογικά τον τόπο μας. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να φέρουμε και καλύτερης ποιότητας, με μεγαλύτερη καταναλωτική διάθεση και δύναμη, με περισσότερη διάχυση και στις πόλεις αλλά και στην Ενδοχώρα και να αναπτυχθούν και οι διάφοροι τομείς του λεγόμενου θεματικού τουρισμού. Έχουμε πάρα πολλά θέματα που μπορούμε να αναπτύξουμε. Οποιοσδήποτε έχει ο,τιδήποτε εξειδικευμένο και ενδιαφέρον, μπορεί να βρει το αντίκρισμά του επισκεπτόμενος την περιοχή μας, από τον εκκλησιαστικό τουρισμό μέχρι τον φυσιολατρικό, μέχρι τον βοτανικό τουρισμό για να μην πάμε στον κλασικό τουρισμό της αναψυχής, της περιήγησης και των ταξιδιών.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για το Ρέθυμνο;

Το όραμά μας είναι το Ρέθυμνο να παραμείνει μια φιλόξενη και αγαπητή περιοχή και για τους επισκέπτες μας και για τους ντόπιους, να γίνεται μια υγιείς συνύπαρξη, ανταλλαγή εμπειριών και κουλτούρας μεταξύ όλων των λαών που έρχονται στην περιοχή μας, να φεύγουν πάντα με το αίσθημα ότι πήγαν κάπου που άξιζε τον κόπο και δεν έχασαν τον καιρό τους, άρα πρέπει να επιστρέψουν και θα ‘θελα το Ρέθυμνο να είναι όχι μόνο μια γεωγραφική κουκίδα αλλά μια πόλη και ένας τόπος αναφοράς για την ποιότητα των κατοίκων, την άρτια λειτουργία της πόλης που έχει ιδιαίτερα εξαιρετικά στοιχεία βιώσιμης κινητικότητας με ιδιαίτερη φροντίδα και για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που εξελίσσεται σιγά σιγά σε μια πόλη για όλους τους ανθρώπους.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros