Άγιος Νικόλαος: ένας τόπος με πολλή ιστορία, πολλή ομορφιά και πολύ ωραίους ανθρώπους!

Συνέντευξη του Δημάρχου Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβού, στη Mail

Κύριε Δήμαρχε, ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας μαγευτικός τόπος με ιστορία και πολιτισμό. Θα θέλατε να μας ξεναγήσετε στον τόπο σας;

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου σήμερα αποτελείται από 3 δημοτικά διαμερίσματα, το Δήμο Αγίου Νικολάου, το Δήμο Νεαπόλεως και το Δήμο Βραχασίου.

Γενικά, το Μεραμπέλο, όπως ήταν παλιά γνωστό, σήμερα αποτελείται από έναν ενιαίο Δήμο, το Δήμο Αγίου Νικολάου, ένας τόπος ο οποίος έχει πολλή ιστορία, πολλή ομορφιά και πολύ ωραίους ανθρώπους. Γι’ αυτό η περιοχή μας αποτελούσε, πρώτα ο Άγιος Νικόλαος και στη συνέχεια η Ελούντα η οποία πήρε κάποια στιγμή τα σκήπτρα από τον Άγιο Νικόλαο, τη ναυαρχίδα του τουρισμού για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, εξακολουθεί ακόμη σήμερα η περιοχή μας να έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση VIP κλεινών σε όλη την Ελλάδα μια και η περιοχή αποφάσισε κάποια στιγμή, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 να ασχοληθεί με τον ποιοτικό και όχι με τον μαζικό τουρισμό, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή με πολύ μικρή κλίμακα παραλιών, δεν έχουμε τις τεράστιες, εκτεταμένες παραλίες που ενδεχομένως θα βρούμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά μικρούς μαγευτικούς κόλπους. Έτσι είδαμε ότι θα έπρεπε να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι του τουρισμού που μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα με τον χώρο που έχουμε, τις εξαιρετικές ομορφιές μας.

Να μην ξεχάσω να πω ότι ο Άγιος Νικόλαος, βρισκόμενος στον κόλπο του Μεραμβέλου έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς, το ότι βρίσκεται μέσα σε κόλπο, προστατευμένος ουσιαστικά από καιρούς, δεν είναι στο ανοιχτό Κρητικό ή Λιβυκό Πέλαγος όπως είναι όλη η υπόλοιπη Βόρεια ή Νότια Κρήτη και έτσι έχει τη δυνατότητα να έχει και παραλίες όπως είπα, για να κολυμπήσει κανείς ανεξαρτήτως καιρού αλλά κυρίως επειδή είναι μέσα στον κόλπο του Μεραμβέλου έχουμε μικρότερα βάθη, άρα πιο ζεστό νερό και το πιο σημαντικό είναι ότι όταν κολυμπάει κανείς, βλέπει απέναντί του τα βουνά που σημαίνει ότι έχει την αίσθηση ότι κολυμπάει σε μια πολύ μεγάλη πισίνα που αυτό το πράγμα του δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας περισσότερο από το να κολυμπάει κανείς σε μια τελείως ανοιχτή θάλασσα που απέναντί από το σημείο που κολυμπάς δε βλέπεις τίποτα παρά μόνο υγρό στοιχείο.

Έχει ένα εξαιρετικό κλίμα, με πολύ λίγη υγρασία και αυτό αποτέλεσε και στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 εμμέσως σαν ιατρικός τουρισμός, είναι πάρα πολλές οι οικογένειες αλλοδαπών οι οποίες έχουν έρθει και έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή για λόγους υγείας από Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που σας είπα πριν.

Εκτός όμως από αυτές τις φυσικές ομορφιές τις οποίες ανέφερα, θα πρέπει να πούμε ότι ο τόπος μας, το Μεραμπέλο και ειδικά το πάνω Μεραμπέλο, αναφέρομαι στη Νεάπολη και το Βραχάσι, είναι ένας ιδιαίτερα ιστορικός τόπος αφού η Νεάπολη αποτέλεσε το πρώτο διοικητικό κέντρο του παλιού Νομού Λασιθίου και της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, περίπου το 1903, πριν ο Άγιος Νικόλαος δεχτεί τις διοικητικές υπηρεσίες και αποτελέσει την πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου. Ένας τόπος με πολλούς αγώνες, με την Κρητική Επανάσταση αλλά και σε όλη του τη διαδρομή έχει σοβαρά ιστορικά στοιχεία στα σπλάχνα του. Να πούμε για παράδειγμα κάποιες από τις Μινωικές πολιτείες, η Δρήδος στην περιοχή της Νεάπολης, η Αρχαία Ολούς στην Ελούντα, η Λατώ προς Καμάρα στην Κριτσά και στον Άγιο Νικόλαο και η Ίστρον στην περιοχή του Καλού Χωριού. Να πούμε εδώ ότι η Αρχαία Λατώ ήταν η γενέτειρα του ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Νεάρχου, που έκανε τον περίπλου που ακολουθούσε τον μεγάλο στρατηλάτη στην προσπάθειά του εξελληνισμού και εξευγενισμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους λαούς της Ανατολής.

Έτσι λοιπόν, ένας άνθρωπος ο οποίος θα μας επισκεφτεί δε θα έχει μόνο να δει τη φυσική μας ομορφιά που πλέον δεν είναι μόνο οι παραλίες μας αλλά είναι και η ενδοχώρα με περιοχές που υπάρχει νερό και πράσινο ή περιοχές ξερικές, όπως είναι το πάνω Μεραμπέλο με την εξαιρετική επεξεργασία πέτρας. Έχουμε και κομμάτι που ενδιαφέρει τους ανθρώπους για τους οποίους η θρησκεία αποτελεί προτεραιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το πάνω Μεραμπέλο εξαιτίας των πολλών μοναστηριών που υπήρχαν παλιότερα είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Κρήτης.

Έτσι λοιπόν, κάποιος ο οποίος θα μας επισκεφτεί θα έχει τη δυνατότητα εκτός των άλλων να γευτεί πάρα πολλά όμορφα γεύματα από την Κρητική κουζίνα, τις μυζηθρόπιτες, τα σκιουφιχτά μακαρόνια, το ωραίο τυρί, μέλι, εξαιρετικό κρασί και βέβαια λάδι, όπως το περίφημο λάδι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς που έχει πάρει πάρα πολλά διεθνή βραβεία εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητάς του.

Νομίζω λοιπόν, ότι σε όλα αυτά αν προσθέσουμε τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο που υπάρχει, πλήρη επάρκεια νερού την περίοδο του Καλοκαιριού που στην Κρήτη και τα νησιά συνολικά είναι ένα ζητούμενο, αν προσθέσουμε στα φυσικά και στα τεχνητά μας και την διάσταση του ανθρώπου μιας και ο Μεραμπελιώτης ξέρει να αναγνωρίζει και να προσφέρει τη φιλοξενία του απλόχερα, νομίζω όποιος έρθει στην περιοχή μας θα μπορέσει να απολαύσει όλα αυτά τα πράγματα, και φύση και πολιτισμό και γεύση.

Ένα από τα πιο αγαπημένα σίριαλ και βιβλία είναι «Το Νησί» που γυρίστηκε στη Σπιναλόγκα, η οποία μαθαίνουμε ότι πλέον είναι επισκέψιμη. Τι συμβαίνει σήμερα στη Σπιναλόγκα;

Η Σπιναλόγκα είναι ένα από τα σημεία τα οποία αποτελούν ένα ιδιαίτερο στοιχείο για το Δήμο Αγίου Νικολάου γι’ αυτό και ο Δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο να ενταχθεί η νησίδα της Σπιναλόγκα στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO διότι εκτός από την ιστορική της σημασία λόγω της Ενετοκρατίας, λόγω της Τούρκικης περιόδου στην περιοχή μας, έχει αυτό το στοιχείο το οποίο την κάνει μοναδική, ξεχωριστή και της δίνει μια άλλη διάσταση δίνοντάς της τη δεύτερη θέση σε επισκεψιμότητα σε όλη την Κρήτη μετά την Κνωσσό και τέταρτη σε όλη την Ελλάδα από άποψη αριθμού επισκεπτών, ενώ πολύ πρόσφατα η διεθνής τουριστική πλατφόρμα TripAdvisor τον καθόρισε σαν το δεύτερο σε ενδιαφέρον τόπο μετά την Ακρόπολη. Αυτό το στοιχείο λοιπόν, είναι η τελευταία περίοδος ζωής της από το 1903 μέχρι το 1957 όταν αυτή η βραχονησίδα, η οχυρωμένη από τους Ενετούς και χρησιμοποιημένη από τους Τούρκους χρησιμοποιήθηκε από την Κρήτη στην αρχή και από το Ελληνικό κράτος στη συνέχεια σαν χώρος εγκλεισμού των αρσενικών λεπρών σε πρώτη φάση του νησιού αλλά στη συνέχεια και της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτός ο προορισμός που ήταν ένας προορισμός τέλους, όποιος μεταφερόταν εκεί ήξερε ότι εκεί τελείωνε η ζωή του, δεν είχε τη δυνατότητα να μετακινηθεί, ήταν ένας χώρος ο οποίος δημιούργησε μια ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή διότι το νησί έζησε τον ανθρώπινο πόνο σε όλη την έκταση. Μέσα από αυτό θα έλεγα ότι κέρδισε και κάποια πράγματα διότι γνωρίζοντας τον ανθρώπινο πόνο κανείς γίνεται καλύτερος και αυτό το στοιχείο είναι εκείνο που δημιούργησε την επισκεψιμότητα στη Σπιναλόγκα, η οποία ήταν μεγάλη και πριν την εξαιρετική τηλεοπτική σειρά του Κρητικού Θεόδωρου Παπαδουλάκη, γιατί οι περισσότεροι κύριοι επισκέπτες σε ποσοστό πάνω από 75% είναι αλλοδαποί, που σημαίνει ότι οι ξένοι ήξεραν τη σημασία και την αξία ή την ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου γι’ αυτό και η μεγάλη επισκεψιμότητα. Έχουμε 350.000 – 400.000 επισκέπτες ετησίως και από αυτούς την καλοκαιρινή περίοδο στο peak της περιόδου του Αυγούστου φτάνουν και τα 3.500 άτομα την ημέρα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι είναι ένας ενδιαφέρων τόπος για πολλούς λόγους και για την προϊστορία του γιατί υπάρχουν ευρήματα και της Μινωικής περιόδου ή γενικότερα της προϊστορικής περιόδου και στη συνέχεια λόγω των μοναδικών οχυρώσεων των Ενετών. Μάλιστα είχε αποδειχθεί από μια συντοπίτισσά μας, η μοναδικότητα των κατασκευών που έγιναν από τους περιώνυμους Ενετούς στρατιωτικούς μηχανικούς που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν με μοναδικό τρόπο και ιδιαίτερες κατασκευές το έντονο ανάγλυφο του νησιού ούτως ώστε να προστατεύεται το φυσικό λιμάνι του κόλπου της Ελούντας που αποτελούσε πάντα στοιχείο ενδιαφέροντος αφού ακριβώς την περίοδο πριν τη μετατροπή του σε χώρο εγκλεισμού των λεπρών, η Σπιναλόγκα ήταν ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου με έντονη κινητικότητα.

Κύριε Δήμαρχε θα θέλατε να μας πείτε πώς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση φέτος; Είστε ευχαριστημένος;

Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά εξελίσσεται εξαιρετικά από άποψη αριθμού τουριστών. Είναι δεδομένο, ήταν φανερό ότι και λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας φέτος θα δεχόταν ένα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών. Εξελίσσεται λοιπόν πάρα πολύ καλά από άποψη αριθμού, τα ξενοδοχεία είναι πλήρη και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και όλα τα τουριστικά καταλύματα είναι σχεδόν 100% κλεισμένα. Υπάρχει βέβαια, ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη ακόμα και των VIP τουριστών που έχουμε στην περιοχή, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η οικονομική κρίση επηρεάζει το παγκόσμιο στερέωμα, η παγκοσμιοποίηση δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, άρα οι Ευρωπαίοι που είναι ο κύριος όγκος των επισκεπτών μας ζουν κι εκείνοι τον περιορισμό της δυνατότητας διάθεσης χρημάτων. Έρχονται για να κάνουν τουρισμό, για να ξεκουραστούν, ενδεχομένως για να φάνε αλλά όχι όπως παλιά που έρχονταν και έκαναν και αγορές ή γυρνώντας πίσω είχαν δώρα για τους φίλους και τους γνωστούς. Αυτά πλέον έχουν περιοριστεί και είναι ένα ζήτημα το οποίο νομίζω πρέπει να αρχίσουμε να το βάζουμε καλά στο μυαλό μας, ότι το τουριστικό προϊόν συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις οικονομικές συνθήκες που θα εμφανίζονται. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος της χρονιάς, η οποία φαίνεται να περνάει και στις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου από τις προκρατήσεις που υπάρχουν, φαίνεται ότι θα είναι τελικά μια καλή χρονιά, ίσως επειδή όσα ακούστηκαν περιμέναμε μάλλον ότι τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά, ίσως το πολύ καλά μερικές φορές να μας φαίνεται λίγο. Εμείς σαν Δήμος και σαν περιοχή είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του τουρισμού τη φετινή χρονιά.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμά σας για τον Άγιο Νικόλαο;

Ο στόχος μας σαν Δημοτική Αρχή είναι ο Άγιος Νικόλαος αφενός μεν να αποτελέσει ξανά τη ναυαρχίδα του τουριστικού προϊόντος στη χώρα ταυτόχρονα με την παροχή στους μόνιμους κατοίκους καλύτερης ποιότητας ζωής αποβλέποντας στο να διαμορφώσουμε στο παλιό κέντρο περιοχές που δε θα υπάρχει κυκλοφορία οχημάτων. Λόγω του ανάγλυφου του Αγίου Νικολάου με τις πολλές ανηφοριές και κατηφοριές και σκάλες, είναι γεγονός ότι χρειάζεται εκεί η κίνηση κάποιου είδους οχημάτων, είτε θα είναι μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε θα είναι ιδιωτικά, αλλά θέλουμε να περιορίσουμε τις κυκλοφορίες κυρίως στο κέντρο της πόλης, να δώσουμε τη δυνατότητα στους φίλους μας επισκέπτες να την περιδιαβούν με τα πόδια και να την απολαύσουν και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια σειρά από γεγονότα που να δίνουν το ενδιαφέρον στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν σοβαρές εκδηλώσεις όλη τη χρονιά αλλά και εκείνη την περίοδο του Καλοκαιριού που δεν αναφερόμαστε μόνο στους αλλοδαπούς τουρίστες αλλά και στους Αγιονικολιώτες που ζουν σε άλλες περιοχές εκτός του Αγίου Νικολάου, όπως στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη να έρθουν και να επισκεφτούν τη γενέτειρά τους. Εκδηλώσεις όπως είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα Cliff Diving που έγινε στο τέλος του προηγούμενου μήνα με αρχές αυτού του μήνα που διανύουμε, το πρωτάθλημα της ιστιοσανίδας με κουπί, το πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινού δρόμου, το πανελλήνιο πρωτάθλημα beach volley που είναι αυτό το σαββατοκύριακο στον Άγιο Νικόλαο αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις μνήμης για τον μεγάλο συντοπίτη μας Νίκο Κούνδουρο αλλά και άλλου είδους εκδηλώσεις. Πιθανότατα του χρόνου υπάρχει σκέψη να γνωρίσουμε την κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής μια και υπάρχουν προτάσεις, συνολικά νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια να αναδείξουμε τον τόπο μας σαν ένα σημείο ζωντανό με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους επισκέπτες του.

H HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρίγκιπας Χάρι και Έλτον Τζον μαζί κατά του HIV

  

 

 

Forbes: Κάιλι Τζένερ, η νεότερη δισεκατομμυριούχος