Η Ικαρία είναι ένα πανέμορφο νησί

Συνέντευξη του κ. Γιάννη Τσαντίρη, Προέδρου του Αθλητικού Σωματείου «Διαγόρας Ραχών Ικαρίας», στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, η Ικαρία είναι ένα πάρα πολύ όμορφο νησί με ιστορία, πολιτισμό αλλά και φυσική ομορφιά. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νησί σας;

Η Ικαρία είναι ένα πανέμορφο νησί, παρθένο ακόμα όσον αφορά τα φυσικά του τοπία, η φυσική του ομορφιά δεν έχει παραβιαστεί. Η Βόρεια Ικαρία, δηλαδή η Βόρεια πλευρά περισσότερο έχει πολλά πανέμορφα δάση, πολλά νερά, οι θάλασσες γύρω γύρω καθαρές, μεγάλες παραλίες, έχει μια πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα.

Όλα αυτά βέβαια, πρέπει κανείς να επισκεφτεί το νησί για να τα ζήσει, να τα δει από κοντά. Επίσης, στη Βόρεια πλευρά υπάρχουν δυο μεγάλες παραλίες, το Λιβάδι και η Μεσακτή, όπου σε κάποια σημεία το δάσος φτάνει μέχρι και την παραλία. Έχουμε έναν παλιό οικισμό από τους αρχαιότερους της Ικαρίας που είναι ο Νας και αυτός με παραλία και γενικότερα η Βόρεια πλευρά είναι το τουριστικό μέρος του νησιού που έρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες.

Η Ικαρία είναι μια περιοχή με τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής ανά τον κόσμο. Ποιο είναι το μυστικό σας, οι ιαματικές πηγές, η γαστρονομία, οι άνθρωποι;

Είναι όλα μαζί. Είναι ο τρόπος που ζούμε, τα αγνά προϊόντα που καταναλώνουμε τα οποία τα περισσότερα είναι δικά μας, από τους κήπους μας, από τα αμπέλια. Πολλές έρευνες λένε ότι παίζει ρόλο και ο Ελληνικός καφές, γενικά εγώ πιστεύω πως εκτός του ότι είναι ο τρόπος ζωής είναι ότι ζούμε και εδώ, στο συγκεκριμένο μέρος.

Τα Ικαριώτικα πανηγύρια είναι φημισμένα όπως και ο Ικαριώτικος χορός. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτά;

Είναι μια παράδοση που κρατάει αρκετά χρόνια. Κάθε χωριό όταν γιορτάζει ο Άγιος της εκκλησίας του διοργανώνει ένα πανηγύρι και συνήθως, τα περισσότερα γίνονται στην αυλή της εκκλησίας. Το μενού είναι κατσικάκι άγριο, «ρασκό», που το λέμε εδώ στην Ικαρία, σαλάτα, κρασί πολύ καλής ποιότητας και ό,τι άλλο θέλει η κάθε επιτροπή που συντονίζει το πανηγύρι. Βέβαια δε λείπει η διασκέδαση και η καλή διάθεση που είναι το καλύτερο.

Εδώ στην Ικαρία είναι και ο Κάμπος, ένας αρχαίος οικισμός που παλιά λεγόταν ότι ήταν του Διόνυσου αν κι εγώ έχω ακούσει κι άλλες ιστορίες που έλεγαν ότι ολόκληρη η Ικαρία ήταν το νησί του Διόνυσου.

Είστε Πρόεδρος στον Διαγόρα Ικαρίας και μάλιστα φέτος κατακτήσατε την άνοδο στην Β’ Εθνική Κατηγορία. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα αγωνιστική χρονιά;

Ο Διαγόρας είναι ένα Αθλητικό Σωματείο που έχει ιδρυθεί από το 1933, έχει τμήμα αντρικού ποδοσφαίρου, τμήμα γυναικείου Ποδοσφαίρου, έχουμε τις Ακαδημίες μας και για τις γυναίκες και για τους άνδρες, έχει τμήμα Μπάσκετ και απασχολεί σχεδόν το 80% των παιδιών εδώ στην τοπική κοινωνία, στις Ράχες. Τα κορίτσια πέρυσι κατάφεραν μια πολύ καλή διάκριση, ανέβηκαν κατηγορία, από τη Γ’ Εθνική στη Β’, τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί πραγματικά το ήθελαν, απέδειξαν ότι έχουν μεγάλη ψυχή και το πάλεψαν μέχρι που το κατάφεραν. Αυτό ξαναλέω αξίζει πολλά συγχαρητήρια γιατί η προσπάθεια αυτή γίνεται σε υποδομές που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις έχουν μείνει λίγο πίσω, τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες, πιστεύουμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν τελειώσει. Η τοπική κοινωνία μας στηρίζει πάντα οικονομικά, κάθε φορά που το ζητάμε καθώς δεν έχουμε ακόμα χορηγούς, οι μεγαλύτεροι χορηγοί είναι οι κάτοικοι των Ραχών και των γύρω χωριών και όλοι οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται γύρω από τις Ράχες, ακόμα και στην Αθήνα, ώστε να καλύψουμε κι εμείς τις οικονομικές ανάγκες. Εγώ έτυχε και ήμουν Πρόεδρος αυτή την περίοδο και είμαι πολύ περήφανος και τους εύχομαι κάθε επιτυχία, όπως και στα άλλα τμήματα.

Κύριε Πρόεδρε, τι θα λέγατε σε όσους θέλουν να έρθουν και να γνωρίσουν από κοντά την Ικαρία;  

Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να μας δει από κοντά, ώστε όλα αυτά που ακούγονται και λέγονται για την Ικαρία να τα βιώσουν και εκείνοι, να δουν από κοντά πώς περνάμε, τί κάνουμε, τόσο το Καλοκαίρι, όσο και το Χειμώνα. Αν και λίγο δύσκολος, ο Χειμώνας είναι πολύ καλός εδώ για εμάς.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros