Λήμνος: Απλόχερη φιλοξενία

Συνέντευξη του κ. Χρυσόστομου Ψάρρα, Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, η Λήμνος είναι ένα νησί με συγκλονιστικά τοπία, υπέροχες παραλίες και φυσική ομορφιά. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νησί σας;

Το νησί της Λήμνου καταρχήν είναι ένα τόπος που μπορεί ο επισκέπτης να βρει ό,τι ζητήσει, από φανταστικές παραλίες, οι παραλίες μας είναι σχεδόν όλες με ψιλή άμμο και ζεστά νερά, από νυχτερινή ζωή, από πολύ ωραία αγορά και στη Μύρινα που είναι η πρωτεύουσα και σε όλα τα χωριά υπάρχουν καταστήματα.

Υπάρχουν καφενεδάκια, υπάρχουν ταβερνούλες, άλλα με παραδοσιακό στυλ και άλλα με πιο μοντέρνο, οπότε ο επισκέπτης μπορεί να βρει και τις ήρεμες διακοπές, τις οικογενειακές, τις ήσυχες, αλλά μπορεί να βρει και την πιο έντονη ζωή το βράδυ σε κάποια σημεία του νησιού.

Έχετε δηλώσει ότι φέτος η Λήμνος βουλιάζει από κόσμο. Πού οφείλεται αυτή η μεγάλη άνοδος στην τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια;

Τα 2-3 τελευταία χρόνια γίνονται οργανωμένες και στοχευμένες προσπάθειες από τη Λήμνο για την προσέλκυση των τουριστών, κυρίως προς τα Βαλκάνια, έχουμε πάει σε Εκθέσεις όπως της Βουλγαρίας, της Σερβίας, υπάρχουν επαφές με τη Ρωσία, με την Ουκρανία και, εκτός των άλλων, υπάρχει και πολύ στοχευμένη προβολή στη Βόρειο Ελλάδα που από εκεί έχουμε ένα πολύ μεγάλο ρεύμα τουριστών. Τελευταία, έχουμε στοχευμένες κινήσεις και στην Αθήνα και στη Νότιο Ελλάδα που έχουν αρχίσει και αποδίδουν, δηλαδή φέτος, όντως έχουμε πάρα πολύ κόσμο και τον έχουμε και πιο νωρίς, δηλαδή φαίνεται ότι η τουριστική περίοδος επεκτείνεται τόσο πριν όσο και μετά.

Πρόσφατα η Μύρινα υποδέχτηκε ως ενδιάμεσος σταθμός το διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα «Regatta Φιλίας 2017». Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Αυτή η ιδέα ήταν από τους διοργανωτές, γιατί τα προηγούμενα χρόνια η Λήμνος ήταν ενδιάμεσος σταθμός στη «Regatta Αιγαίου» με πολύ σωστή οργάνωση και τα πληρώματα αλλά και οι επισκέπτες που έρχονταν είχαν μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι και από το τοπίο και από τον κόσμο του νησιού. Οπότε φέτος είχαμε μια επαφή, μόνοι τους μας βρήκαν οι «Regatta Φιλίας» και ήθελαν να βάλουν τη Λήμνο ως ενδιάμεσο σταθμό. Αυτό έγινε, έμειναν και αυτοί οι άνθρωποι κατενθουσιασμένοι, εξυπηρετήθηκαν σε ό,τι ζήτησαν και με χαρά έμαθα πριν λίγες μέρες ότι θα το φέρουν και του χρόνου, που σημαίνει ότι και τους άρεσε το νησί και ο κόσμος αλλά είχαν και την οργάνωση και την εξυπηρέτηση που ήθελαν.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την εμπορικότητα και την επιχειρηματικότητα του νησιού;

Η εμπορικότητα και η επιχειρηματικότητα στο νησί είναι βασικά σε τρεις άξονες. Είναι καταρχήν στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα, η Λήμνος έχει ένα πάρα πολύ καλό και έφορο έδαφος το οποίο δίνει προϊόντα που είναι πραγματικά πάρα πολύ ποιοτικά. Η Λήμνος ήταν και στην αρχαιότητα και συνεχίζει να είναι ο σιτοβολώνας του Αιγαίου, δηλαδή έχει ποικιλίες σκληρού σιταριού που βγάζουν τέλεια ποιότητα σε αλεύρι, το γνωστό Μαυραγάνι ή το Λημνιό, είναι πολύ καλές ποικιλίες. Από εκεί και πέρα η μεταποίηση στο νησί είναι ακόμα σε μικρό επίπεδο, σε οικογενειακό επίπεδο θα μπορούσα να πω, οπότε έχουμε προϊόν που είναι πραγματικά πολύ ποιοτικό. Τα βασικά προϊόντα λοιπόν, είναι το τυρί, το κρασί μας που είναι γνωστό παντού, τα ζυμαρικά, το μέλι που είναι πάρα πολύ καλό και έχει πάρει βραβεία στην Αγγλία, γίνονται ενέργειας στη συσκευασία σύκων και πολλά άλλα προϊόντα. Ακόμα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναβίωσης των σπόρων που είχε η Λήμνος σε μια ειδική ποικιλία φασολιού που λέγεται ασπρομάτικο, όπως επίσης και στον Άφκο Λήμνου όπου έχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα και είναι όχι μόνο ενθαρρυντικά αλλά και πάρα πολύ ποιοτικά που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό μέλλον και σε αυτά. Από εκεί και πέρα έχουμε και εμπορική κίνηση στα καταστήματα που στη Λήμνο μπορεί ο επισκέπτης και ο ντόπιος να βρει τα πάντα, με ενημερωμένα σε προϊόντα καταστήματα, με πολύ πρόθυμους ανθρώπους να εξυπηρετήσουν και πάρα πολύ καλές τιμές και τέλος, είναι ο τουριστικός τομέας που εκεί γίνονται πολλά και μεγάλα βήματα τόσο στην εστίαση όσο και στη φιλοξενία του τουρίστα. Αυτό που φαίνεται ότι θα γίνει από εδώ και πέρα είναι ότι θα γίνουν κάποια μεγάλα ξενοδοχεία, έχουμε ήδη 2-3 τα οποία είναι πολύ μεγάλα πεντάστερα, αλλά φαίνεται ότι θα γίνουν και άλλα και θα συνεχιστεί και η ανοικοδόμηση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που τα έχουμε όντως, πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη τώρα τελευταία.

Κύριε Πρόεδρε, ο επισκέπτης που θέλει να έρθει στη Λήμνο, θα βρει δωμάτιο; Πόσο νωρίτερα πρέπει να κλείσει;

Φέτος είμαστε σε μια περίεργη φάση, δεν είναι όπως παλιότερα που ήταν λίγο πιο απλά τα πράγματα. Φέτος είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πληρότητα γύρω στο 90% - 100% ακόμα και τον Ιούλιο που παλιότερα δε συνέβαινε αυτό. Τον Αύγουστο είμαστε στο 100%. Καλά είναι να υπάρχει ένας προγραμματισμός από εκεί, να έχουν κλείσει τα δωμάτια ούτως ώστε να μην έρθουν και πραγματικά δεν εξυπηρετηθούν, δε θα το θέλαμε σε καμία περίπτωση. Εκτός των άλλων υπάρχει μια υπηρεσία της εταιρείας που ασχολείται με τον τουρισμό, η οποία εταιρεία αυτή έχει κάνει τα 3 τελευταία χρόνια αυτά τα βήματα, στην οποία ο επισκέπτης ή ο τουρίστας μπορεί να απευθυνθεί με το τηλέφωνο και να ενημερωθεί, να ρωτήσει αν έχει δωμάτια, να ενημερωθεί που υπάρχουν και να επικοινωνήσει ο ίδιος πλέον με τα καταλύματα. Το τηλέφωνο αυτό είναι το 225 402 2155 και η εταιρεία λέγεται «Λήμνος Τουριστική - ΑΜΚΕ» και μπορεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία και είναι καλό να συμβουλεύεται ο επισκέπτης πριν ξεκινήσει για να μην ταλαιπωρηθεί.

Η Λήμνος όμως, δεν είναι μόνο ένας καλοκαιρινός προορισμός…

Αυτό που θα ήθελα να σημειωθεί είναι ότι η Λήμνος δεν είναι μόνο για το Καλοκαίρι. Φαίνεται να αρέσει πάρα πολύ και το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο, περιμένουμε κόσμο όσο μπορούν και παραπέρα, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει και προς τα εκεί η τουριστική περίοδος και ίσως, η Λήμνος είναι πιο όμορφη κατά τον Σεπτέμβριο και πιο ήσυχη για αυτούς που θέλουν κάτι αντίστοιχο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλο τον κόσμο που επισκέπτεται το νησί από όπου κι αν είναι, είτε είναι από τη Βόρειο, ή τη Νότιο Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό. Αυτό που θέλουμε είναι να γευτούν Λήμνο και να νιώσουν τη φιλοξενία που τους δίνουμε απλόχερα.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros