Λήμνος: Η πιο αγαπημένη από όλες τις στεριές!

Συνέντευξη του κ. Δημήτρη Μαρινάκη, Δημάρχου Λήμνου στη Mail.

Κύριε Δήμαρχε, η Λήμνος είναι ένας υπέροχος αυθεντικός προορισμός με φυσική ομορφιά. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη Λήμνο και τις ιδιαίτερες ομορφιές της;

Η Λήμνος διαθέτει πανέμορφο φυσικό τοπίο με ποικιλομορφία και πολλές θετικές εκπλήξεις για όποιον την επισκέπτεται. Ένα βασικό στοιχείο που την καθιστά αγαπημένο προορισμό είναι οι περισσότερες από 100 πανέμορφες προσβάσιμες παραλίες – πολλές απο τις οποίες αμμώδεις-, οι οποίες επιτρέπουν στον επισκέπτη να απολαύσει την επαφή με το υγρό στοιχείο σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του.

Ο φυσικός πλούτος της Λήμνου περιλαμβάνει ακόμη περιοχές οι οποίες έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό των επισκεπτών μας, όπως οι περίφημες πλέον αμμοθίνες στην περιοχή του Γοματίου, το αμμοθινικό μέτωπο στα Καμίνια, η περιοχή του Φαλακρού με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, οι υγρότοποί της με την πλούσια πανίδα, όπως τα φλαμίνγκο, τα οποία προσελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η αλυκή και πολλά άλλα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να έρθει σε επαφή με την πανέμορφη φύση της Λήμνου.

Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου στο οποίο αναφέρεται ο Όμηρος έχει και τεράστια ιστορία και πολιτισμό. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την ιστορία της Λήμνου;

Η Λήμνος έχει πράγματι τεράστιας σημασίας ιστορία και πολιτισμό, από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι το νησί του Ηφαίστου, των Αργοναυτών και της γέννησης του Αρχαίου Πεντάθλου, η πιο αγαπημένη από όλες τις στεριές κατά τον Όμηρο, ο τόπος όπου υπήρξε το πρώτο Βουλευτήριο, στην Πολιόχνη, ενώ περιοχή πολύ μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας είναι αυτή της Ηφαιστίας, όπου υπάρχει και αρχαίο θέατρο καθώς και τα Καβείρια, ένας χώρος μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηφαιστίας, μέχρι σήμερα γίνονται ανασκαφές οι οποίες φέρνουν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα ιερά της χώρας από τα αρχαϊκά και ελληνιστικά χρόνια.

Στα νεότερα χρόνια, η Λήμνος υπήρξε ένας τόπος που συνδέθηκε με ιστορικά γεγονότα όπως οι βαλκανικοί και παγκόσμιοι πόλεμοι και φυσικά η μικρασιατική κασταστροφή, με την υποδοχή προσφύγων οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν στο νησί.

Στη γη της Λήμνου αναζήτησαν επίσης καταφύγιο το 1920 Ρώσοι Κοζάκοι και πρόσωπα της τσαρικής αυλής, μετά το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ενώ λίγα χρόνια πριν, οι δυνάμεις του ΑΝZAC στρατοπέδευσαν εδώ πριν και μετά τη Μάχη της Καλλίπολης. Φανταστείτε ότι στον κόλπο του Μούδρου, πριν την απόβαση είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 πολεμικά πλοία.

Εδώ θέλω να σημειώσω ότι, με σκοπό να παρουσιάσουμε αυτή την πλούσια ιστορική παρακαταθήκη της Λήμνου, δημιουργήθηκαν Κέντρα Ενημέρωσης σε περιοχές οι οποίες πρωταγωνίστησαν σε εκείνα τα γεγονότα.

Εκεί παρουσιάζεται με τα πιο σύγχρονα μέσα η ιστορία του τόπου μας εκείνα τα χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να τη γνωρίσει μέσα από ζωτανούς και ευφάνταστους τρόπους.

Κύριε Δήμαρχε, ηγείσθε σε ένα πολύ δραστήριο Δήμο. Θα θέλατε να μας πείτε τι μας έχετε ετοιμάσει για φέτος το καλοκαίρι;

Ο Δήμος μας, μέσω του Οργανισμού Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, καλλιτέχνες και φορείς, πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πολλές εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη μάθηση, ενισχύοντας παράλληλα τουριστικά τη Λήμνο και εμπλουτίζοντας σημαντικά την εμπειρία του επισκέπτη.

Κάθε καλοκαίρι, όπως και φέτος, πραγματοποιούνται εκατοντάδες εκδηλώσεις, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, παρουσίασης παραδοσιακών χορών και τοπικών προϊόντων, όπως για τα φημισμένα κρασιά της, το μέλι, τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και τα προϊόντα αλιείας, παράλληλα με τις αθλητικές εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες αποτελούν πλέον θεσμό.

Οι εκδηλώσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει και να συμμετέχει σε καλλιτεχνικά και αθλητικά δρώμενα και να γνωρίσει από κοντά τον τόπο μας, τις παραδόσεις και τα προϊόντα του.

Θα θέλατε να μας πείτε ποιο είναι το όραμά σας για τη Λήμνο;

Βασικό μέλημά μας είναι να βελτιώσουμε κυρίως την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την καθημερινότητά τους, μέσα από την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κρίσιμους τομείς. Ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, υλοποιούνται έργα τα οποία επιτρέπουν τη βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, τη μετάβαση σε πιο σύγχρονες μεθόδους και την ένταξη της Λήμνου σε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργιών, οι οποίες της επιτρέπουν να ακολουθεί την εποχή της.

Το μεγάλο, βέβαια, στοίχημα για εμάς είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις σε επίπεδο ποιότητας ζωής, απασχόλησης, ευκαιριών, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να μείνουν και να δημιουργήσουν εδώ στο νησί, για το νησί.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros