Λήμνος: Από τα πιο σημαντικά μέρη στην Ελληνική επικράτεια

Συνέντευξη του κ. Στέλιου Μάντζαρη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, στη Mail

Κύριε Πρόεδρε, το ότι η Λήμνος είναι ένα πολύ όμορφο νησί, όλοι το γνωρίζουμε. Ελάχιστοι όμως, γνωρίζουν την τεράστια ιστορία της και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς της  χώρους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Η Λήμνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στην Ελληνική επικράτεια. Έχει ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων προ Χριστού και βέβαια, η ιστορία της φτάνει μέχρι και τις σημερινές ημέρες.

Ξεκινώντας από τον πρώτο προϊστορικό οικισμό που έχουμε στο νησί, την Πολιόχνη, με το πρώτο Βουλευτήριο που επίσημα έχει οριστεί ως Βουλευτήριο στον οικισμό αυτό και φτάνοντας μέχρι και τη σημερινή ιστορία, περνώντας μέσα από διάφορα στάδια και βέβαια μέσα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ιστορία της πραγμάτωσης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας μέσω του ΑΝΖΑΚ που δημιουργήθηκε στο νησί της Λήμνου.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το project  Ανάδειξης Ιστορικής Μνήμης στη Λήμνο; Πού στοχεύει;

Το project αυτό ξεκίνησε έχοντας δει αυτή ακριβώς την ιστορία την οποία ανέφερα προηγουμένως για το ΑΝΖΑΚ και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης μέσα από ένα παγκόσμιο δρώμενο και ένα παγκόσμιο event, είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρώτα απ’ όλα για το νησί αλλά και για τη χώρα περισσότερο και σε μεγαλύτερο εύρος. Ξεκίνησε από τη Λήμνο, ξεκίνησε από ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν το νησί και την ιστορία και θέλουν να αναδείξουν το τι ακριβώς έχει γίνει στην Ελλάδα και πως ακριβώς δημιουργήθηκε η νεότερη Ελληνική ιστορία και από ποιο starting point.

Θα θέλατε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το project Ανάδειξης Ιστορικής Μνήμης στη Λήμνο;

Είναι ένα project το οποίο εξελίσσεται εδώ και 3 χρόνια και έχει στόχο, για το πρώτο του σκέλος που λήγει στο τέλος του 2018, το παγκόσμιο δρώμενο της εκατονταετηρίδας της υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου που θα γίνει στον Μούδρο της Λήμνου στις αρχές του Νοέμβρη του 2018. Αυτό έχει ξεκινήσει από το 2014, έχει σχέση με τα 100 χρόνια από την έναρξη και τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις σχέσεις οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από την Ελλάδα και που είχε η χώρα μας σαν χώρα σύμμαχος  μέσα σε έναν πόλεμο, ο οποίος θεωρήθηκε ο αγριότερος πόλεμος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μέσα από αυτά και μέσα από διάφορα events που γίνονται, όπως διάφορα συνέδρια, διάφορες εκδηλώσεις στο νησί που ήδη ετοιμάζονται και για το 2018 μαζί με τη συνεργασία και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Τουρισμού και όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων της Ελλάδας και βεβαίως, και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα έχει βάλει υπό την αιγίδα του το Σύλλογο που έχει δημιουργηθεί και τρέχει όλα αυτά τα δρώμενα που συζητάμε που λέγεται «Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» ή «The Lemnos' Friends of Anzac». Αυτοί είναι ένα γκρουπ ανθρώπων που τρέχουν για αυτή τη συγκεκριμένη ανάδειξη.

Πέρυσι ήταν μια πάρα πολύ καλή τουριστική σεζόν. Για φέτος απ’ ότι μαθαίνουμε το νησί είναι γεμάτο τουρίστες. Πώς βλέπετε την εξέλιξη του τουρισμού στη Λήμνο;

Η Λήμνος αυτή τη στιγμή, ναι βέβαια, όντας τέλη Ιουλίου είναι γεμάτη από κόσμο. Βέβαια το νησί έχει πάρα πολλά καλά αλλά και πάρα πολλά πράγματα για τα οποία παιδευόμαστε και προσπαθούμε σκληρά να διορθώσουμε και να φτιάξουμε ώστε να φέρουμε και το νησί, σαν όγδοο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, στη θέση που του αξίζει και μέσα στον τουρισμό. Πέρυσι ήταν μια καλή τουριστική χρονιά, φέτος προβλέπεται ότι θα κλείσουμε και με ένα μεγαλύτερο θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποια πράγματα, να μπορέσουμε να βάλουμε κάποιες βάσεις για τη συνέχεια του τουρισμού στο νησί.

Η Λήμνος όμως είναι κι ένα νησί με υπέροχο φυσικό τοπίο. Τί θα μας προτείνατε να επισκεφθούμε οπωσδήποτε;

Απαραίτητα σημεία αναφοράς για τη Λήμνο είναι οι Αμμοθίνες που έχει το νησί και που είναι ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο ειδικά για την Ευρώπη, φανταστείτε ότι είναι στη μέση του νησιού. Μέσα στα 267 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει γύρω στα 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα πραγματικές Αμμοθίνες, δηλαδή μια έρημο. Αν αφαιρέσουμε αυτό, θα δούμε ότι τα γεωλογικά φαινόμενα που έχει το νησί έχουν δημιουργήσει μια περιοχή που τη λέμε Φαλακρό και όπου τα πετρώματα σχηματίζουν μια απίστευτη διαμόρφωση στο φυσικό περιβάλλον. Μοναδικά φαινόμενα αυτά σε όλο τον κόσμο. Αν από την άλλη πλευρά δούμε και την Παναγία την Κακαβιώτισσα, τη μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που είναι άσκεπη, δηλαδή είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά και χωρίς να έχει στέγη από πάνω, πρόκειται για ένα εξαιρετικό μέρος. Οι Αλυκές του νησιού επίσης, όπου είναι και ένας εξαιρετικός βιότοπος με τα φλαμίνγκο και πάνω από 111 διαφορετικά είδη πτηνών τα οποία επισκέπτονται το νησί και βέβαια, τη Μύρινα με το πανέμορφο κάστρο της και με την πάρα πολύ έντονη αρχαιολογική της αξία. Βεβαίως όμως, είναι απαραίτητο, επισκεπτόμενοι το νησί, να δούμε την Πολιόχνη, που ανέφερα και προηγουμένως και την Αρχαία πόλη της Ηφαιστίας. Η Πολιόχνη είναι ένας προϊστορικός οικισμός 3.500 χρόνων ο οποίος είναι η αδερφή πόλη της γνωστής Τροίας από τον Τρωικό πόλεμο που βρίσκεται στην Τουρκία, χτισμένη 300 χρόνια πριν την Τροία και με το πρώτο Βουλευτήριο στον κόσμο να βρίσκεται εκεί. Η πόλη της Ηφαιστίας, η οποία ήταν αποικία των Αρχαίων Αθηναίων και με το εξαιρετικό της θέατρο και τα λουτρά και όλα αυτά τα οποία σιγά σιγά ανακαλύπτονται από τις αρχαιολογικές σκαπάνες. Από εκεί και πέρα δε συζητάμε για τις 125 παραλίες οι οποίες είναι εξαιρετικές γύρω γύρω στο νησί, έχει μια εξαιρετική ακτογραμμή και βέβαια, όντας ένα μέρος το οποίο για πάρα πολλά χρόνια ήταν αυτοτροφοδοτούμενο, δηλαδή οι άνθρωποι οι ίδιοι έβγαζαν τα προϊόντα τα οποία κατανάλωναν. Μιλάμε για ένα μέρος με εξαιρετική τοπική γαστρονομία που είναι απαραίτητο να επισκεφτείς για να δεις και φεύγοντας  να έχεις πάρει μαζί σου ένα άρωμα και μια γεύση από ένα νησί το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα.

Κύριε Πρόεδρε μιλώντας για την καταπληκτική γαστρονομία του νησιού θα θέλατε να μας πείτε ποιο είναι το αγαπημένο σας τοπικό έδεσμα και ποιο είναι το αγαπημένο σας κρασί;

Στη Λήμνο ένα από τα φαγητά τα οποία θεωρώ ότι είναι χαρακτηριστικό και μάλιστα από αυτά τα οποία θα έπρεπε να βγαίνουν και περισσότερο έξω και να λανσάρονται σαν είδος της τοπικής γαστρονομίας είναι το Κεχαγιάδικο, το οποίο φτιάχνεται με ντόπιο αρνί και το τυρί μελίχλωρο, το οποίο κατασκευάζεται εδώ στη Λήμνο. Όσο για το κρασί, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το οποίο παράγεται εδώ στη Λήμνο και το οποίο έχει μια εξαιρετική γεύση και μια εξαιρετική οξύτητα λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους, είναι ένα προϊόν το οποίο σίγουρα το πίνεις και μετά το θυμάσαι και ξαναζητάς πάντα.

H HellenicMail σε pdf

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros