Το μήλο Ζαγοράς δρα ως πρεσβευτής για την περιοχή μας

«Πρωταρχικό είναι να κρατάς ένα καλό προϊόν στα χέρια σου, στοιχείο που έχει η πρώτη ύλη μας, καθώς το μήλο της περιοχής μας είναι ξεχωριστό, έχει διακριθεί και είναι το πρώτο μήλο στην Ευρώπη που κατέκτησε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)»

Συνέντευξη με το Γενικό Διευθυντή του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Διονύση Βαλασσά, στη Mail.

Κύριε Βαλασσά, είστε ένας από τους leader στο χώρο του μήλου και το μήλο σας είναι διάσημο όχι μόνο στην περιοχή του Βόλου και της Μαγνησίας, αλλά σε όλη την Ελλάδα και με περγαμηνές πλέον σε όλο το εξωτερικό. Μιλήστε μας για το Συνεταιρισμό και για το μήλο σας.

Είναι γεγονός ότι είμαστε leaders στην αγορά του μήλου στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ο Συνεταιρισμός μας είναι ένας από τους παλαιότερους στη χώρα. Το 2016 γιορτάσαμε 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και συνεχίζουμε ελέγχοντας τη μηλοπαραγωγή στην περιοχή Ζαγοράς και των όμορων χωριών του Ανατολικού Πηλίου και συγκεντρώνουμε μία ποσότητα, ανάλογα τη χρονιά, από 15-20 εκατομμύρια κιλά μήλα ετησίως. Περίπου το 30% αυτής της ποσότητας κατευθύνεται σε εξαγωγικούς προορισμούς, με έμφαση στο χώρο της Μέσης Ανατολής, κυρίως στο τρίγωνο Αίγυπτος – Ισραήλ - Κύπρος και Νότιας Ευρώπης, στο χώρο των Βαλκανίων.

Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας; Πώς οραματίζεστε το Συνεταιρισμό Ζαγοράς και την αγορά μήλου;

Υπάρχει τάση διεύρυνσης των εξαγωγικών προορισμών προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προφανώς, θέλουμε να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στην ελληνική αγορά και μία ακόμη μας φιλοδοξία είναι να μπούμε και στην παραγωγή προϊόντων μεταποίησης του μήλου, όπως χυμό, τσίπς μήλου, κομπόστα.

Κύριε Βαλασσά, είστε ο δημιουργός ενός «successstory» σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Υπάρχει κάποιο μυστικό της επιτυχίας; Είναι η πολλή δουλειά, η ποιότητα, η αισιοδοξία που δίνει μια προοπτική στην προσπάθειά σας;

Υπάρχουν σε κάποιο βαθμό όλα τα στοιχεία που αναφέρατε. Πρωταρχικό είναι να κρατάς ένα καλό προϊόν στα χέρια σου, στοιχείο που έχει η πρώτη ύλη μας, καθώς το μήλο της περιοχής μας είναι ξεχωριστό, έχει διακριθεί και είναι το πρώτο μήλο στην Ευρώπη που κατέκτησε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Από εκεί και πέρα είναι ο τρόπος λειτουργίας μας, καθώς ο Συνεταιρισμός είναι μια ειδική μορφή επιχείρησης, κοινωνικής οικονομίας,

Είναι σημαντικό βεβαίως γιατί εκεί εργάζεται και πολύς κόσμος. Στα δύσκολα χρόνια κρατήθηκαν αυτές οι θέσεις εργασίας; Για πόσο κόσμο μιλάμε και πόσοι είναι οι παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού;

Ασφαλώς, κρατήθηκαν αυτές οι θέσεις. Έχουμε 800 μέλη παραγωγούς, που δεν είναι μοναδικά άτομα, αλλά αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα αγροτικά νοικοκυριά, 44 μόνιμα εργαζόμενους και εκατοντάδες εποχιακού προσωπικού, που κατά μεγάλο ποσοστό, είναι εργαζόμενοι από τις οικογένειες των μελών μας, δημιουργώντας μια ανακύκλωση εισοδήματος.

Τι σηματοδοτεί το μήλο για την περιοχή σας, την υγεία των πολιτών, αλλά και την ελληνική οικονομία;

Για την περιοχή μας είναι, προφανώς, στυλοβάτης. Η Ζαγορά είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη μηλοκαλλιέργεια, καθώς αυτή αποτελεί το μέγιστο του εισοδήματος του ντόπιου πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ένα ποσοστό προς τον τουρισμό, αλλά η βάση της οικονομίας στη Ζαγορά παραμένει αγροτική. Σε εθνικό επίπεδο, επίσης, είναι ένα σημαντικό φρούτο, καθώς έρχεται τρίτο σε ποσότητα παραγωγής μετά τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα. Στην Ευρώπη είναι πρώτο και ευρύτατα παραγόμενο. Εμείς κατορθώσαμε να αναδείξουμε το δικό μας μήλο εκεί και καταφέραμε να θεωρείται ξεχωριστό σε σχέση με τα άλλα μήλα.

Αναφερθήκατε στο κομμάτι του τουρισμού, που υπάρχει μια συνάφεια, καθώς σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί ένα πολύ θετικό προηγούμενο για την περιοχή.

Δημιουργεί, βεβαίως, και το μήλο Ζαγοράς δρα κυρίως ως πρεσβευτής για την περιοχή μας και εμείς προσπαθούμε να το «παντρέψουμε» σιγά σιγά και με δράσεις αγροτουρισμού.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»