Οι προοπτικές προς τα πάνω δεν έχουν τελειώσει

«Στόχος και σκοπός του Επιμελητηρίου είναι πέραν του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της πολιτείας να προωθήσει και να προάγει την  επιχειρηματικότητα στην περιοχή του και να βοηθήσει τα μέλη του, τις επιχειρήσεις δηλαδή, να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό».

«Η Φθιώτιδα έχει τις δυνατότητες να αξιοποιηθεί και τουριστικά».

«Όσον αφορά το κομμάτι της μεταποίησης και του πρωτογενούς τομέα, είμαστε σε καλό δρόμο καθώς υπάρχουν αρκετές σοβαρές μεταποιητικές επιχειρήσεις και πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα που εκεί γίνονται προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης και των μικρότερων επιχειρήσεων ούτως ώστε να έρθουν σε ένα τέτοιο επίπεδο να μπορούν να εξάγουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους».

Συνέντευξη του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, κ. ΑθανάσιουΚυρίτση, στη Mail.

Κύριε  Πρόεδρε, η Φθιώτιδα είναι μια περιοχή που μπορεί να υποσχεθεί πολλά στον τομέα της ανάπτυξης και γενικότερα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία της χώρας. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε  ποιά είναι η συμβολή του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη της περιοχής;

Στόχος και σκοπός του Επιμελητηρίου είναι πέραν του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της πολιτείας να προωθήσει και να προάγει την  επιχειρηματικότητα στην περιοχή του και να βοηθήσει τα μέλη του, τις επιχειρήσεις δηλαδή, να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Να τους φέρει σε επαφή με B2Bσυναντήσεις με άλλους επιχειρηματίες ούτως ώστε να υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες, να τους πληροφορήσει με το γίγνεσθαι και να μεταφέρει και στην πολιτεία τα προβλήματά τους και τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξει στο κάθε κλάδο.

Έχει παρατηρηθεί ότι μέσω του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης, των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και επιχειρήσεων ότι υπάρχει άνθηση στην περιοχή σας σε σημείο ώστε οι πυλώνες αυτοί να αποτελούν όχι μόνο πυλώνες της οικονομίας της Φθιώτιδας αλλά πυλώνες της οικονομίας της Ελλάδας και μάλιστα με έναν συνδυασμό της αγροτικής παραγωγής αλλά ταυτόχρονα και της συμβολής της μεταποίησης στην όλη αυτή προσπάθεια. Θα θέλαμε το σχόλιο σας και εάν μπορούμε να αναφερθούμε ξεχωριστά στον καθένα από αυτούς τους τομείς.

Η Φθιώτιδα είναι στο κέντρο της χώρας. Κομβικά δηλαδή, διέρχονται κεντρικοί άξονες και οδικοί αλλά και σιδηροδρομικοί, έχει λιμάνια τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εμπορικούς σταθμούς και διακίνησης προϊόντων και στην θαλάσσια ζώνη. Βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην Αθήνα και σε δύο αεροδρόμια, των Αθηνών και της Αγχιάλου που είναι μισή ώρα από την Λαμία. Άρα λοιπόν, σαν εμπορευματικό κέντρο και τουριστικό κέντρο είναι σε πολύ πλεονεκτική θέση. Τώρα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος φυσικός πλούτος, μας έχει «πήξει» η φύση στην περιοχή μας, θερμές πηγές. Υπάρχει ένα τόξο θερμών πηγών που είναι από τις σημαντικότερες στην χώρα, από τις οποίες εκεί υπάρχουν φοβερές δυνατότητες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης και όσον αφορά το θέμα της γεωθερμίας αλλά και το θέμα του τουρισμού, του ιαματικού τουρισμού, ενός εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο λείπει γενικότερα από την χώρα μας και σε αυτό υπάρχουν φοβερές δυνατότητες.

Κύριε Κυρίτση,είστε ένας δυναμικός Πρόεδρος με πολύ φιλόδοξα σχέδια για την περιοχή. Είναι συχνές οι συναντήσεις σας με ξένους παράγοντες, ξένους θεσμικούς παράγοντες, επιχειρηματίες, κλπ. Θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η προοπτική για την Φθιώτιδα; Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να εξελιχθεί και ποια θα είναι η οικονομική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει;

Κοιτάξτε επί κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος κάθε περιοχής θα αναπτυχθούν και από εκεί να υπάρξουν εκείνες οι εμπορικές συμφωνίες που θα δώσουν αυτές τις προοπτικές και δυνατότητες για να αναπτυχθεί ο κάθε τόπος. Αυτό που σας έλεγα για το ότι βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, στους άξονες που εκεί μπορεί να υπάρξουν εμπορευματικοί σταθμοί, να δημιουργηθούν εμπορικοί σταθμοί και παραθαλάσσιοι αλλά και σιδηροδρομικοί αλλά και οδικοί αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο  φυσικό πλούτο για εκμετάλλευση του ιαματικού τουρισμού και των θερμών πυλών. Πέραν αυτού, υπάρχει ένας ορεινός όγκος ο οποίος είναι απαράμιλλου φυσικού κάλλους που εκεί επίσης, είναι ένα τουριστικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να ενσκήψει η χώρα μας γενικότερα το οποίο δεν το έχει δει τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ. Είναι προς ένα καλό προσανατολισμό, απλά δεν είναι σε επίπεδο που θα φέρει επιθυμητά αποτελέσματα ειδικά στις περιοχές όπως είναι η Φθιώτιδα.

Πιστεύετε ότι για παράδειγμα, επειδή το θέσατε, ότι ο Καλλίδρομος θα μπορούσε να πλησιάσει τον Παρνασσό σε ότι αφορά την ανάπτυξη;

Κοιτάξτε ο Παρνασσός είναι ένα σημείο το οποίο σίγουρα έχει και αυτό αρκετές δυνατότητες και είναι γνωστό αρκετά στον κόσμο. Το Καρπενήσι, η Ευρυτανία που επίσης είναι κοντά με την Φθιώτιδα έχει δυνατότητες. Υπάρχουν κάποιες μελέτες, κάποιες σκέψεις και σε άλλους ορεινούς όγκους της οροσειράς για παράδειγμα της Πίνδου προς την δυτική Φθιώτιδα και από εκεί και μπορούν να δημιουργηθούν και άλλοι χιονοδρομικοί προορισμοί, χειμερινοί προορισμοί αλλά δεν είναι μόνο ο χειμερινός προορισμός αλλά και ο περιβαλλοντικός τουρισμός. Όλες αυτές τις μορφές του τουρισμού με περιηγήσεις και ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και φυσικού πλούτου. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πω προς αυτή την κατεύθυνση για την εκμετάλλευση, την τουριστική εκμετάλλευση και την ιστορική εκμετάλλευση της παλιάς γραμμής Τιθορέας-Λιανοκλαδίου, σταθμός Λιανοκλάδι, της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται από ένα κομμάτι μοναδικού φυσικού κάλλους που περνάει μέσα από βουνά και από σπηλιές.

Αυτή η προσπάθεια εάν μπει σε εξέλιξη είναι πραγματικά μοναδική και σε επίπεδο πολιτισμού και σε επίπεδο ομορφιάς και σε επίπεδο προσέλκυσης τουριστών. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο εγχείρημα.

Είναι αρκετά μεγάλο το εγχείρημα και για αυτό είπα ότι υπάρχουν αρκετές δυνατότητες στην περιοχή μας που μπορούν να μας δώσουν εκείνες τις προοπτικές ανάπτυξης. Διότι δεν θα έλεγα ότι η Φθιώτιδα είναι ένας τουριστικός Νομός, έχει όμως τις δυνατότητες να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Τώρα όσον αφορά το κομμάτι της μεταποίησης και του πρωτογενούς τομέα, είμαστε σε καλό δρόμο καθώς υπάρχουν αρκετές σοβαρές μεταποιητικές επιχειρήσεις και πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα που εκεί γίνονται προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης και των μικρότερων επιχειρήσεων ούτως ώστε να έρθουν σε ένα τέτοιο επίπεδο να μπορούν να εξάγουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Θα θέλατε, κύριε Πρόεδρε, να μας μιλήσετε για το εξαγωγικό εμπόριο;       Είναι σε άνοδο; Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης;

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το περισσότερο. Οι προοπτικές προς τα πάνω δεν έχουν τελειώσει. Ήθελα να επισημάνω, όσον αφορά τα εξαγωγικά, το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών που είναι αρκετές και σοβαρές στην Φθιώτιδα. Αυτές προσδίδουν και ένα πολύ μεγάλο συναλλαγματικό όφελος γενικότερα στη χώρα μας με τις εξαγωγές των ψαριών στο εξωτερικό. Στη Φθιώτιδα υπάρχουν αρκετές και πάρα πολύ σημαντικές επιχειρήσεις που εξάγουν εκατομμύρια στην ευρωπαϊκή αγορά και συμβάλλουν στο ΑΕΠ της χώρας.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»