Θέλουμε να φαίνεται η πόλη μας, να ακούγεται ο Δήμος μας

«Εμείς πάντα θα κοιτάζουμε να γινόμαστε καλύτεροι, με στόχο και μόνο και εφαλτήριο το να φαίνεται η πόλη μας όπου και εάν πάμε, είτε πάμε σε Ελλαδικό χώρο είτε πάμε στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να ακούγεται ο δήμος Λαμιών, ο δήμος Λαμιών περιλαμβάνει όλους, περιλαμβάνει την μπάντα, περιλαμβάνει τους πολίτες, περιλαμβάνει τη δημοτική αρχή, τους πάντες».

Συνέντευξη του Αρχιμουσικού Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας, κ. Δημήτρη Μαντά, στη Mail

Κύριε Μαντά, η Φιλαρμονική Λαμίας είναι μια Φιλαρμονική με μεγάλη και πλούσια ιστορία. Θα θέλαμε να μας δώσετε ένα σύντομο ιστορικό της σπουδαίας αυτής Φιλαρμονικής. Θα θέλαμε επίσης να σας ρωτήσουμε ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία της.

Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Οι μεγάλοι σταθμοί της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας είναι ότι συμμετείχε πρώτη από όλες τις ελληνικές φιλαρμονικές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δίνοντας εκεί συναυλία αλλά και στον αίθριο χώρο, όταν εγκαινιάστηκε το Μέγαρο Μουσικής. Ένα άλλο είναι ότι σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα όταν εγκαινιάζονταν οι σταθμοί, όπως στην Πανόρμου για παράδειγμα, είμασταν εμείς που δώσαμε συναυλία όταν άνοιγε ο σταθμός. Επίσης μεγάλοι σταθμοί είναι η συναυλία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Βαρθολομαίου και καλεσμένοι από τη Ζωγράφειο Σχολή εκεί δώσαμε συναυλίες στον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά, στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, πήγαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και ένας άλλος πάλι μεγάλος σταθμός ήταν η συναυλία στην Ομογένεια που δώσαμε στην Αμερική, στον ελληνισμό εκεί, που κάναμε την παρέλαση για την 25η Μαρτίου που γίνεται εκεί. Βέβαια αυτοί είναι νεότεροι σταθμοί όπου υπάρχουν και άλλα τα οποία είναι πολύ παλαιότερα, δηλαδή έψαξε και βρήκε μια φιλόλογος η οποία μας κάνει ένα βιβλίο εδώ, ότι από το 1895 που ιδρύθηκε ως μουσικός Σύλλογος τότε η Φιλαρμονική μας είχε προσκληθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896. Έχει μια τεράστια παράδοση και είναι από τα παλαιότερα, μπορεί και το παλαιότερο Σωματείο στην περιοχή της Λαμίας.

Και βέβαια, το ερώτημα είναι πως ο πολιτισμός εκ των πραγμάτων καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στην περιοχή, στους ανθρώπους, στους πολίτες αλλά και στα νέα παιδιά.

Ναι βέβαια, αυτός είναι ο στόχος μας κυρίως τα νέα παιδιά. Αλλά εγώ επειδή εδώ εργάζομαι γύρω στα 32 χρόνια βλέπω ότι οι παλιοί Λαμιώτες είχαν τρομερή μουσική παιδεία και γενικά κουλτούρα στις τέχνες. Οι νεότεροι τώρα που ασχολούμαστε με αυτά τα παιδιά, αυτός είναι ο στόχος μας. Είναι ο στόχος μας δηλαδή και να αποκτήσουν μια κουλτούρα, που αυτή η κουλτούρα θα έχει σημασία σε όλη την πορεία της ζωής τους. Δηλαδή δεν θα έχει να κάνει μόνο με τη μουσική, έχει να κάνει με το φέρσιμό τους, με τα πάντα. Και κυρίως μέσα από όλες αυτές τις δράσεις της Φιλαρμονικής τα νέα παιδιά μαθαίνουν και την ιστορία της πόλης αλλά και την ιστορία της Ελλάδος, γιατί παρευρίσκονται σχεδόν σε όλες τις καταθέσεις στεφάνων κ.λπ. που γίνονται σε όλες τις γιορτές.

‘Αλλωστε, η ιστορία της Ελλάδος είναι συνυφασμένη σε μεγάλο βαθμό και με την ιστορία της περιοχής και της Λαμίας. Έτσι δεν είναι;

Ακριβώς, διότι εδώ έχουμε τις Θερμοπύλες, έχουμε τον Αθανάσιο Διάκο, έχουμε Γοργοπόταμο δηλαδή τρία σημαντικά μνημεία και σταθμοί της ιστορίας που έχουν θέση και στη νεότερη ιστορία και γενικότερα.

Και μια τεράστια θα έλεγα παράδοση στο δημοτικό τραγούδι, έτσι;

Βέβαια. Πάρα πολλοί άνθρωποι εδώ ασχολούνται όχι μόνο με το παραδοσιακό τραγούδι αλλά τα τελευταία 15-20 χρόνια και με παραδοσιακούς χορούς, δηλαδή πάρα πολλοί άνθρωποι που ξέρω και συμμετέχω και εγώ σε κάποια από αυτά, ασχολούνται και μαθαίνουν και παραδοσιακούς χορούς.

Κύριε Μαντά, μιλήσαμε για την ιστορία της Φιλαρμονικής  της Λαμίας. Θα θέλαμε να σταθούμε στο σήμερα και στις δράσεις που αναπτύσσει η Φιλαρμονική και το έργο της Φιλαρμονικής.  

Τα τελευταία 2 χρόνια η Φιλαρμονική άλλαξε πορεία προς το καλύτερο διότι αλλάξαμε κτήριο. Ο νυν δήμαρχος, ο κύριος Σταυρογιάννης, μας έδωσε έναν καινούριο χώρο ο οποίος είναι ακριβώς στο κέντρο της Λαμίας. Αυτό έδωσε ένα εφαλτήριο σε όλα τα παιδιά, αλλά και στους Λαμιώτες, οι οποίοι περνώντας από έξω ακούν τις πρόβες, βλέπουν ότι έχουμε ένα τεράστιο φυτώριο από το οποίο αυτά τα παιδιά τα επόμενα χρόνια θα πάρουμε πράγματα. Aυτό δηλαδή, έχει να κάνει με το κτήριο με όλες τις ανέσεις κλπ. Από εκεί και πέρα, τα παιδιά, επειδή έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις και γενικά η μπάντα, στηρίζονται στους ερασιτέχνες, επαγγελματίες είμαι εγώ και δυο συνάδελφοι μόνο. Δεν είναι δηλαδή, όπως ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης που είναι οι μουσικοί επαγγελματίες, εδώ έχουμε κυρίως ερασιτέχνες και θέλω να σας πω ότι από αυτούς τους ερασιτέχνες επανδρώνονται εδώ και χρόνια στην Αθήνα στρατιωτικές μπάντες, επανδρώνονται Συμφωνικές Ορχήστρες και άνθρωποι που στα πνευστά έχουνε κάνει πορεία ακόμα και με μεγάλους καλλιτέχνες και στο χώρο αλλά και στο εξωτερικό.

Άρα από αυτό το σπουδαίο φυτώριο εξελίσσονται αυτά τα νέα  παιδιά στους σημερινούς και αυριανούς επαγγελματίες;

Ακριβώς, όχι όλοι αλλά πάρα πολλά παιδιά που ακολουθούν αυτόν τον τομέα είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και ακόμη και τα άλλα τα παιδιά που δεν θα ακολουθήσουν αυτή την επαγγελματική αποκατάσταση και θα γίνουν επιστήμονες ή ακόμα εργάτες ο,τιδήποτε, ξανάρχονται στην μπάντα θέλω να σας πω, δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει γεωπόνοι, νομικοί, τραπεζικοί, στο οικονομικό και έρχονται στην μπάντα και προσφέρουν και παίζουν γιατί τους αρέσει, άσχετα εάν δεν είναι επαγγελματίες. Αυτό είναι σημαντικό και για εμένα και για την βοήθεια που δίνουν αλλά και για την πόλη γενικότερα γιατί είμαστε παντού μπροστά.

Μαέστρο, από την στιγμή που υπάρχει αυτή η τεράστια ιστορία και κατά συνέπεια η τεράστια ευθύνη, σηκώνετε ένα πολύ μεγάλο βάρος. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και τα σχέδια σας για το μέλλον, δηλαδή τι θα θέλατε πρωτίστως από τον εαυτό σας και κατά συνέπεια από την μπάντα;                 

Πριν σας απαντήσω θέλω να σας πω και κάτι άλλο που ξέχασα, και είναι από τις πολυπληθέστερες στον ελλαδικό χώρο, αριθμεί πάνω από 160 άτομα η μπάντα και έχει πάρα πολλά σχήματα τα οποία έχουν να κάνουν με κλασσική μουσική, με τζαζ, παραδοσιακό, με παρέλαση, με συναυλίες, με ελληνικά κλπ.

Τώρα πράγματι η ευθύνη, εγώ, νομίζω τώρα μεγαλώνοντας θα είμαι και πιο άνετος  σε κάποιες δουλειές ενώ τελικά προστίθεται η ευθύνη και δεν μπορείς να τα αφήσεις. Κοιτάξτε εμείς πάντα θα κοιτάζουμε να γινόμαστε καλύτεροι, με στόχο και μόνο και εφαλτήριο το να φαίνεται η πόλη μας όπου και εάν πάμε, είτε πάμε σε Ελλαδικό χώρο είτε πάμε στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να ακούγεται ο δήμος Λαμιών, ο δήμος Λαμιών περιλαμβάνει όλους, περιλαμβάνει την μπάντα, περιλαμβάνει τους πολίτες, περιλαμβάνει τη δημοτική αρχή, τους πάντες. Αυτός είναι ο στόχος μας και άλλος ένας στόχος μας είναι ότι, εγώ δίνω πάρα πολύ σημασία σε αυτό, ότι πολλά παιδιά μπορεί να γίνουν καλοί, τέλειοι, ή μέτριοι ή άσχετοι στην μουσική.

Έρχονται δωρεάν αυτά τα παιδιά;

Ναι ναι, είναι δωρεάν μουσική παιδεία, δεν πληρώνουν και συμμετέχουν σε όλα αυτά. Έλεγα λοιπόν, ότι θα πρέπει να βγάλουμε σωστούς ανθρώπους δηλαδή, ανθρώπους οι οποίοι θα είναι σωστοί στο κοινωνικό σύνολο άσχετα εάν θα είναι καλοί μουσικοί ή εάν θα είναι άσχημοι μουσικοί. Αυτός είναι ο στόχος μας, να υπάρχουν τα παιδιά και να βγούνε όσο γίνεται καλύτεροι στην κοινωνία μας.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»