Δράμα, η πανέμορφη πόλη των υδάτων

Ο νομός Δράμας, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, ανήκει στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνορεύει στα βόρεια με τη Βουλγαρία, στα ανατολικά με το νομό Ξάνθης, στα νότια με το νομό Καβάλας και στα δυτικά με το νομό Σερρών. Χαρακτηρίζεται για τους κατάφυτους ορεινούς όγκους, με τους γραφικούς οικισμούς, τις πανέμορφες κοιλάδες που τις διατρέχουν ποτάμια, με κυριότερα το Νέστο και τον Αγγίτη, και τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Το κλίμα του νομού είναι ηπειρωτικό, με αρκετά δριμείς χειμώνες και θερμά, κυρίως, καλοκαίρια. Φημισμένα είναι το σπήλαιο του Αγγίτη, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που γίνεται κάθε Σεπτέμβρη, και φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού. Ενδείκνυται για περιηγήσεις και για αθλητικές δραστηριότητες στους ποταμούς Αγγίτη και Νέστο, ενώ, παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να μείνει ικανοποιημένος σε ό,τι αφορά τη διαμονή, το φαγητό, αλλά και την έντονη διασκέδαση.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή κατοικείται ήδη από τη νεολιθική εποχή (6ηχιλιετία π.Χ.).

Τον 4ο αιώνα π.Χ., η περιοχή ενσωματώθηκε στο κράτος του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, ενώ, τα τελευταία χρόνια της κλασικής εποχής ή στις αρχές των ελληνιστικών χρόνων (τέλη 4ου ή αρχές 3ου αιώνα π.Χ.), ιδρύθηκε, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη της Δράμας, μία μικρή πόλη, οι κάτοικοι της οποίας λάτρευαν το θεό Διόνυσο.

Το 2ο αιώνα π.Χ., οι εκτάσεις του νομού Δράμας κυριεύθηκαν, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, από τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όπως και σε ολόκληρη τη Μακεδονία, πολλοί Ρωμαίοι άποικοι.

Στα βυζαντινά χρόνια, εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, ενώ, κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο (9ος-13ος αιώνας), η πόλη αναδεικνύεται σε ισχυρό φρούριο με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.

Το 1204, μετά την κατάληψη της Κων/πόλης από τους Λατίνους, η περιοχή βρίσκεται υπό την κυριαρχία του Βονιφάτιου του Μομφερατικού, ο οποίος, το 1205, ενίσχυσε τις οχυρώσεις της πόλης της Δράμας.

Το 1223-1224, κυριεύεται από το Θεόδωρο Α’ Κομνηνό Δούκα, το Δεσπότη της Ηπείρου, ενώ, το 1230, περιέρχεται στην κατοχή του τσάρου της Βουλγαρίας, Ιωάννη Ασέν Β’. Το 1246, η περιοχή ανακαταλαμβάνεται από τους Βυζαντινούς.

Το 1344-1345, ο νομός Δράμας κατακτάται από τις σερβικές δυνάμεις, με επικεφαλής το Στέφανο Δουσάν. Τελικά, θα προσαρτηθεί στην οθωμανική αυτοκρατορία το 1371 ή το 1383.

Επί τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι της πόλης της Δράμας υπέφεραν από τη σκληρή διοίκηση των κατακτητών. Από το 1870 και ύστερα, η κατάσταση αλλάζει, καθώς η ανάπτυξη του εμπορίου καπνού και η λειτουργία του σιδηροδρόμου, από το 1895, βελτίωσαν κατά πολύ την εμπορική κίνηση της περιοχής.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάτοικοι της Δράμας θα αντισταθούν κατά των Βούλγαρων Κομιτατζήδων, στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908). Τελικά, η Δράμα θα απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό το 1913, κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δράμα καταλήφθηκε ξανά από τους Βούλγαρους, οι οποίοι αποχώρησαν το 1918, με τη λήξη του πολέμου.

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή της Δράμας θα δοκιμαστεί σκληρά, για μια ακόμη φορά, και τελικά, θα απελευθερωθεί οριστικά το 1944.

 

Πρωτεύουσα, εμπορικό και διοικητικό κέντρο του ομώνυμου νομού, που είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρού, σε μία καταπράσινη θέση, όπου αφθονεί το υγρό στοιχείο. Η Δράμα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και από τις λίγες στη χώρα όπου το τσιμέντο δεν έχει κυριαρχήσει της φύσης. Μέσα στην πόλη υπάρχουν διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά μνημεία, ενώ, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου και συγκεντρώνεται το τουριστικό ενδιαφέρον, βρίσκονται οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, με τα παραδοσιακά σπίτια, το άφθονο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά. Τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να αξιοποιούν τουριστικά την πόλη τους, η οποία, σήμερα, φημίζεται για την έντονη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και το καλό φαγητό.

Στο κέντρο της Δράμας επικεντρώνεται η οικονομική και η εμπορική ζωή των κατοίκων της πόλης. Εκεί δεσπόζουν ο ναός των Ταξιαρχών, όπου διασώζονται ρωμαϊκές επιγραφές, ο ναός της Αγίας Σοφίας, του 10ου αιώνα, με τις σπουδαίες τοιχογραφίες και τις επιχρισμένες επιφάνειές του, και, τέλος, τα βυζαντινά τείχη.

Στο βόρειο τμήμα της Δράμας βρίσκεται ο λόφος του Κορυλόβου. Στο λόφο, που προσφέρεται για περίπατο και εν γένει για τους λάτρεις της φύσης, η θέα προς την πόλη, αλλά και προς την κοιλάδα που απλώνεται γύρω της, είναι μαγευτική.

Στο νότιο τμήμα βρίσκεται η ομορφότερη και η δημοφιλέστερη τοποθεσία της πόλης, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Κάτω από τα νερά φαίνονται ερείπια από τα θεμέλια, πιθανώς, της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας που ήταν χτισμένη εδώ. Ο επισκέπτης θα συναντήσει πλούσια βλάστηση, αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά, πάπιες, κύκνους και ψάρια, παλιά αρχοντικά σπίτια, καθώς και τις παλιές καπναποθήκες που δεσπόζουν περιμετρικά του πάρκου, έναν υδροβιότοπο στην καρδιά της Δράμας. Εδώ υπάρχουν πολλές καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και ένα εκθεσιακό κέντρο και υπαίθριο θέατρο.

Τέλος, ανατολικότερα, μία ακόμα υπέροχη τοποθεσία, από τις πολλές στην πόλη, είναι ο δημοτικός κήπος, όπου δεσπόζει το Άγαλμα της Ελευθερίας. Είναι μία τοποθεσία με παιδικές χαρές, σιντριβάνια, αναψυκτήρια, μία τεχνητή λίμνη, ενώ σε κοντινή απόσταση μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το αρχαιολογικό μουσείο. 

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»