Τα πανέμορφα Κύθηρα

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου, ανάμεσα στον Κάβο Μαλέα και τη Δυτική Κρήτη. Αποτελούν μια ιδιαίτερη διοικητική, γεωγραφική και ιστορική ενότητα και στο διάβα των αιώνων έχουν διαμορφώσει έναν άκρως ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Τα Κύθηρα είναι κατά τη Μυθολογία ο τόπος γέννησης της Αφροδίτης, όπου η θεά του έρωτα λατρεύτηκε ως «Αφροδίτη Ουρανία». Το νησί των Κυθήρων αποτέλεσε διαχρονικά πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών, ζωγράφων, ποιητών και λογίων. Τόπος κατεξοχήν μαγικός, με έντονα τα σημάδια της ιστορίας αλλά και του μύθου, διαμόρφωσε μια ιδιαίτερη κουλτούρα εξαιτίας των πολλών και ετερόκλητων κατακτητών που κατά καιρούς δέχθηκε.

Τα γειτονικά Αντικύθηρα, μικρό νησί με λίγους οικισμούς, αλλά μεγάλη ιστορία, αποτελούν μια πραγματική πρόκληση. Τόπος εύρεσης του πιο διάσημου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, απ΄ όπου ανελκύστηκαν ο περίφημος Έφηβος και ο μοναδικός παγκοσμίως Μηχανισμός, τα Αντικύθηρα καλούν τους λάτρεις της περιπέτειας αλλά και της απλότητας να τα ανακαλύψουν.

Ιστορία - Πολιτισμός - Αρχιτεκτονική

Τα Κύθηρα έχει αποδειχθεί ότι κατοικήθηκαν από πολύ νωρίς, ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Κατά την αρχαιότητα είναι χαρακτηριστική η συνεχής μεταβολή των πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν εδώ και αναμείχθηκαν με το ντόπιο στοιχείο, ξεκινώντας με τους Μινωίτες και τους Φοίνικες και αργότερα τους Μυκηναίους, τους Λάκωνες, κάποια στιγμή και τους Αθηναίους. Στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο γνωρίζουν την παρακμή και σχεδόν ερημώνονται. Ταλαιπωρημένα από τις πειρατικές επιδρομές κατά τη βυζαντινή περίοδο, περνούν  μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα στη δικαιοδοσία των Βενετών, αμέσως μετά την κατάλυση του βυζαντινού κράτους το 1204. Μετά την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας, που η διοίκηση παραχωρείται στον οίκο του ευγενή Μάρκου Βενιέρη, στους τέσσερις αιώνες που ακολουθούν μέχρι την κατάλυση της Ενετικής Δημοκρατίας, αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη Μονεμβασία και την Κρήτη. Από τα χέρια των Γάλλων, που παίρνουν το νησί από τους Ενετούς, στα 1800 τα Κύθηρα υπάγονται στην νεοϊδρυθείσα Πολιτεία των Ιονίων Νήσων, ως το 1809  που επιβάλλεται η Αγγλοκρατία για μια μακρά περίοδο, που χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακά έργα και δημιουργική δημόσια δράση αλλά και καταπίεση του Κυθηραϊκού λαού. Το 1864, όταν υπογράφεται η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, τα Κύθηρα γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού κράτους και ακολουθούν έκτοτε την κοινή εθνική ιστορία της χώρας μας.

Τα Κύθηρα έχουν διαμορφώσει μια άκρως ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα. Νησί με έντονες αντιθέσεις, ακόμα και στην αρχιτεκτονική του, προκαλεί τον επισκέπτη να το ανακαλύψει. Καστροπολιτείες, εξαίρετης τέχνης βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, μεγάλα πέτρινα γεφύρια, σχολεία της Αγγλοκρατίας, παραδοσιακά πυργόσπιτα με πωρόλιθους στις πόρτες και τα παράθυρά τους, αρχοντικά με οικόσημα παλαιών επιφανών οικογενειών, είναι μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού του νησιού.

Κάθε καλοκαίρι ο Δήμος Κυθήρων διοργανώνει το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το ετήσιο δημοτικό φεστιβάλ με πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη.

Τα Κύθηρα έχουν αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες στις τέχνες και τις επιστήμες. Οι άνθρωποι αυτοί, γαλουχημένοι με αρχές και αξίες, αποτελούν τους καλλίτερους πρεσβευτές του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πολυετής προσφορά της Φιλαρμονικής Ποταμού και του Ναυτικού Ομίλου συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα.

Στα Κύθηρα λειτουργεί το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο στην είσοδο της Χώρας, η Συλλογή Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στο Κάτω Λιβάδι, η Λαογραφική Συλλογή «Λουράντου» στη Χώρα και το Μουσείο Οικοσήμων μέσα στο εντυπωσιακό Βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας. Λειτουργούν επίσης ιδιωτικοί εκθεσιακοί χώροι και αίθουσες τέχνης.

Φύση – θάλασσα – Μονοπάτια

Σε αμεσότερη επαφή με τη φύση, ανακαλύπτει κανείς το ιδιαίτερο γεωτουριστικό ενδιαφέρον του νησιού, στα εντυπωσιακά φαράγγια, όπως της Κακής Λαγκάδας στην Αγία Πελαγία, στα σπήλαια του νησιού, με μεγαλύτερο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου, αλλά και στην παραλιακή περιοχή Όχελλες όπου βγαίνουν οι σχιστολιθικές πλάκες ”χελόπλακες”, βασικό στοιχείο της Kυθηραϊκής αρχιτεκτονικής.

Η υπέροχη πεντακάθαρη θάλασσα των Κυθήρων προσφέρεται για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ. Λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς του το νησί μπορεί να υποστηρίξει windsurfing, ιστιοπλοΐα, σκί, καταδύσεις και φυσικά ψάρεμα.

Οι παραλίες του νησιού είναι πολλές και ικανοποιούν κάθε απαίτηση.

Μια σημαντική ιδιαιτερότητα του νησιού είναι τα σπήλαιά του. Πιο γνωστό απ΄όλα είναι της Αγ. Σοφίας στο Μυλοπόταμο, με εξαίρετες βυζαντινές τοιχογραφίες, το οποίο είναι επισκέψιμο καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εντυπωσιακή είναι η θαλασσοσπηλιά του μικρού νησιού Χύτρα απέναντι από το Καψάλι, από το οποίο υπάρχει καθημερινά πλοίο προς και από αυτή.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συστηματική προσπάθεια ανάδειξης των παλαιών μονοπατιών του νησιού, η οποία κάθε χρόνο αυξάνεται. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει τις χαραγμένες και χαρτογραφημένες πεζοπορικές διαδρομές και να δει παλιούς νερόμυλους, καταπράσινες λαγκαδιές, καταρράκτες και σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Περπατώντας στα Κύθηρα ανακαλύπτει κανείς τον κρυμμένο τους θησαυρό. Επίσης οι χωματόδρομοι αυτοί προσφέρονται και για ποδηλασία.

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Αφεντικό στο «σπίτι» της

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Πόση άδεια χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε μπαταρίες;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Λιγότερα ταξίδια λόγω κλιματικής αλλαγής;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

«Θα μας λείψεις εσύ και η μουσική σου»