Κάλυμνος

Η Κάλυμνος, με πρωτεύουσα την Πόθια, βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, ανάμεσα στη Λέρο και στην Κω, και είναι το τέταρτο σε μέγεθος και το τρίτο σε πληθυσμό νησί των Δωδεκανήσων. Το νησί συνδυάζει τη γοητεία του βουνού, με τα επιβλητικά άγρια τοπία και τις κατάφυτες από αρωματικά βότανα πλαγιές, με τις δαντελωτές ακτές και τα κρυστάλλινα νερά. Το κλίμα της Καλύμνου είναι νησιωτικό μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Το νησί των σφουγγαράδων, όπως είναι γνωστή η Κάλυμνος, με το αυθεντικό νησιωτικό χρώμα των παραδοσιακών χωριών και τη μακραίωνη ιστορία, αποτελεί ένα μικρό παράδεισο, που μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη. Εκτός αυτού, η Κάλυμνος εξελίσσεται σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους ορειβάτες, καθώς οι βραχώδεις σχηματισμοί των βουνών της αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις του αθλήματος. Οι υποδομές του νησιού μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη του επισκέπτη και να εγγυηθούν μια αξέχαστη διαμονή.

Η αρχική ονομασία του νησιού ήταν Καλύδνα. Στη συνέχεια, μετεξελίχθηκε σε Κάλυμνα και τελικά σε Κάλυμνος. Ο Όμηρος αναφέρει ότι η Κάλυμνος ήταν ανάμεσα στα νησιά που ακολούθησαν την εκστρατεία των Ελλήνων στην Τροία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ανθρώπινη παρουσία στο νησί ξεκινά στα νεολιθικά χρόνια. Ωστόσο, η ανάπτυξή της ξεκινά την 1η χιλιετία π.Χ. και κορυφώνεται τον 6ο αιώνα, όταν η Κάλυμνος κόβει τα δικά της αργυρά νομίσματα, στα οποία εικονίζεται η λύρα του θεού Απόλλωνα, προστάτη του νησιού κατά την αρχαιότητα.

Κατά τους Περσικούς Πολέμους, το νησί τελεί υπό περσική κατοχή, όμως απελευθερώνεται με τη βοήθεια των Αθηναίων και, αργότερα, προσχωρεί στην Α’ και στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Στη συνέχεια, περνά στην κατοχή του Μαύσωλου και των Περσών, από τους οποίους απελευθερώνεται από το στόλο του Μ. Αλεξάνδρου.

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, το νησί εμπλέκεται στις διαμάχες των διαδόχων του Αλεξάνδρου, όμως η ακμή του δεν διακόπτεται. Στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ., η Κάλυμνος και η Κως συνενώνονται υπό το καθεστώς της «Ομοπολιτείας».

Στη ρωμαιοκρατία, η Κάλυμνος ανήκει στην Επαρχία των Νήσων. Ο χριστιανισμός διαδίδεται γρήγορα στο νησί και πολλές και μεγάλες εκκλησίες οικοδομούνται κατά την παλαιοχριστιανική εποχή. Ο ισχυρός σεισμός του έτους 535 μ.Χ., όμως, προκαλεί σημαντικές καταστροφές και, μεταξύ άλλων, την καταβύθιση της περιοχής ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο, η οποία και διαμορφώθηκε τελικά σε νησί.

Οι επιδρομές των Αράβων, στα μέσα του 7ου αιώνα, αναγκάζουν τους κατοίκους του νησιού να καταφύγουν σε ορεινές περιοχές, τις οποίες και οχυρώνουν. Τότε, δημιουργούνται οι οικισμοί του Αγίου Κωνσταντίνου και της Γαλατιανής. Κατά τα μεσοβυζαντινά χρόνια, κατασκευάζεται το κάστρο της Χώρας, για την προστασία των Καλύμνιων από τους πειρατές, καθώς και αρκετοί χριστιανικοί ναοί, που χαρακτηρίζονται για τις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου τοιχογραφίες τους.

Στις αρχές του 14ου αιώνα, η Κάλυμνος περνά στην κυριαρχία των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, που έχουν την έδρα τους στη Ρόδο. Στα μέσα του 15ου αιώνα, κτίζεται το κάστρο της Χρυσοχεριάς, ενώ, στα τέλη του ίδιου αιώνα, επεκτείνεται το κάστρο της Χώρας. Τα δέκα εκκλησάκια στο εσωτερικό του αποτελούν αντιπροσωπευτικά θρησκευτικά μνημεία της εποχής.

Το 1522, οι Ιππότες παραδίδουν τα Δωδεκάνησα στους Οθωμανούς. Η τουρκική παρουσία στην Κάλυμνο δεν είναι έντονη κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Στις αρχές του 18ου αιώνα, ξεκινά η κατασκευή του οικισμού της Χώρας, ενώ το λιμάνι της Πόθιας, η νέα πρωτεύουσα του νησιού, αναπτύσσεται περίπου το 1850.

Το 1912, η Κάλυμνος περνά στην ιταλική κατοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας κτίζονται το Επαρχείο και το Δημαρχείο. Από το 1943, το νησί περνά στα χέρια των ναζιστικών δυνάμεων, μέχρι την απελευθέρωσή του και την ενσωμάτωσή του, στη συνέχεια, με την Ελλάδα, το 1948.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα