Ρέθυμνο

Η πρωτεύουσα του νομού Ρεθύμνου συνδυάζει την παράδοση με τον σύγχρονο πολιτισμό. Από τη μία η παλιά πόλη, χτισμένη γύρω από το επιβλητικό φρούριο Φορτέτζα, διατηρεί την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και την αρχοντική όψη της και από την άλλη η σύγχρονη πόλη, απλωμένη κατά μήκος της παραλίας, προσφέρει έντονη πνευματική δραστηριότητα και αξιόλογη τουριστική κίνηση.

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς, προσεγγίζοντας με το πλοίο το Ρέθυμνο, είναι το γραφικό ενετικό λιμάνι του με τον επιβλητικό φάρο και πίσω, στο λόφο του Παλαιοκάστρου, το σημαντικότερο, ίσως, μνημείο της πόλης, το βενετσιάνικο φρούριο της Φορτέτζας, στα δυτικά της σημερινής πόλης.

Η Φορτέτζα κατασκευάστηκε μεταξύ 1573-1580 από τους Βενετούς, λόγω των πειρατικών επιδρομών και της οθωμανικής απειλής. Μέσα στα τείχη βρίσκονται πολλά κτίσματα της περιόδου, με σημαντικότερο τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου του 1583, με τον περίφημο θόλο διαμέτρου 11 μέτρων (οθωμανικής κληρονομιάς). Απέναντί του βρίσκεται το οίκημα του ρέκτορα, δηλαδή του Ενετού διοικητή της πόλης, και λίγο πιο κάτω η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης. Μπροστά στην ανατολική πύλη της Φορτέτζας, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, χτισμένο στην θέση ενός μικρού οχυρού που κάποτε προστάτευε το φρούριο.

Πληθώρα σημαντικών μνημείων βρίσκονται στην παλιά πόλη και νότια του λιμανιού. Η «Loggia» είναι ένα λαμπρό και καλά διατηρητέο κτήριο, τετραγωνικής κάτοψης, με αψιδωτές τις τρεις του πλευρές. Αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης των ευγενών, όπου λάμβαναν χώρα εμπορικές συναλλαγές και πολιτικές συζητήσεις.

Κοντά βρίσκεται και η εντυπωσιακή μαρμάρινη Κρήνη του Ριμόντι που χτίστηκε το 1626 από τον ομώνυμο Ενετό ρέκτορα και χαρακτηρίζεται από τρεις υπέροχους κρουνούς με σχήμα λεοντοκεφαλής. Επίσης, εντυπωσιάζει η Μεγάλη Πόρτα ή Porta Guora, η οποία, μετά την επέκταση του οικισμού, αποτελούσε τη μεγαλοπρεπή είσοδο των οχυρώσεων.

Στην παλιά πόλη, επίσης, βρίσκονται δύο σημαντικές εκκλησίες, αυτή της Κυρίας των Αγγέλων, που χτίστηκε από το τάγμα των Δομινικανών και είναι αφιερωμένη στη Μαρία Μαγδαληνή, καθώς και του Αγίου Φραγκίσκου, του οποίου η αρχιτεκτονική και ο γλυπτός διάκοσμος παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ακόμα, πολλά είναι και τα μνημεία της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με σημαντικότερα το τζαμί Καρά Μουσά Πασά, το τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας (τζαμί Μεγάλης Πόρτας) και το τζαμί Νερατζές, που φιλοξενεί σήμερα το μουσικό ωδείο.

Τέλος, κλείνοντας το κεφάλαιο «παλιά πόλη», αξίζει να αναφερθεί κανείς στα φημισμένα ρακάδικα. Τις βραδινές ώρες, οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Πλαστήρα (ή αλλιώς «Πασαρέλα»), γεμίζουν από ζωή, καθώς εδώ παρελαύνει η αφρόκρεμα της ρεθυμνιώτικης νεολαίας.

Στη νέα πόλη, ξεχωρίζει ο υπέροχος δημοτικός κήπος, ανάσα δροσιάς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Για αυτούς που προτιμούν τη θάλασσα, ιδανική για κολύμπι είναι η απέραντη αμμουδιά της πόλης, που μαζί με την κοντινή παραλία της Επισκοπής συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα