Καβάλα: Μια πόλη σε μπλε και πράσινες αποχρώσεις… μια πόλη για να τη ζήσεις

Χρειάστηκαν γενιές ανθρώπων για να οικοδομήσουν αυτήν την πόλη.

Χρειάστηκε ο μόχθος εκατοντάδων καπνεργατών για να αναπτύξουν μια οικονομία που στηρίζονταν στην επεξεργασία του καπνού.

Χρειάστηκε η προσπάθεια χιλιάδων προσφύγων για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα που στηρίζονταν στη δουλειά, τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να διαπιστώσουμε σήμερα πως η Καβάλα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία με υποδομές ικανές να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων.

Η Καβάλα διακρίνεται για το γραφικό ανάγλυφο τοπίο της, τις γεύσεις και την αγορά της, την επιχειρηματικότητα, τις πρωτιές της στις αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, τις πανέμορφες ακτές της και την ιστορία της που μένει ακόμα ζωντανή.

Η Καβάλα εξακολουθεί να είναι μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδος. Βρίσκεται πάνω ακριβώς στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης- Τουρκικών συνόρων. Τη γεωστρατηγική της εικόνα, συμπληρώνει το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Εγνατίας Οδού το «Φίλιππος Β’». Μ’ ένα μεγάλο επιβατικό λιμάνι το «Απόστολος Παύλος» στο οποίο κάθε χρόνο καταπλέουν δεκάδες κρουαζιερόπλοια και μια νέα μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα τουριστικών σκαφών, η Καβάλα αποτελεί μια μεγάλη τουριστική πρόκληση για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Στην πόλη λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου, από όπου διακινούνται εμπορεύματα στις εσωτερικές και διεθνείς αγορές. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στην Καβάλα υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες που σερβίρουν ολόφρεσκα ψάρια τα οποία αξίζει να δοκιμάσει ο επισκέπτης συνοδεύοντας τα ιδανικά από ντόπιο ούζο, τσίπουρο ή εκλεκτό κρασί καθώς στην περιοχή λειτουργούν συνολικά έξι οινοποιητικές μονάδες αλλά και άμβυκες για την απόσταξη καθαρού τσίπουρου.

Η Καβάλα είναι η πόλη που ιστορικοί και αρχιτέκτονες την κατατάσσουν στις ομορφότερες και γραφικότερες του κόσμου, εξαιτίας της μοναδικής της αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας. Δικαίως λοιπόν χαρακτηρίζεται από πολλούς ιδανικό μέρος για διακοπές με τη θάλασσα και το βουνό σε πλήρη σύνθεση!

Και μη νομίσετε ότι μόνο οι φυσικές ομορφιές συνθέτουν την κοσμοπολίτικη εικόνα της περιοχής. Είναι κυρίως ο κόσμος της, πολλές διαφορετικές φιγούρες ανθρώπων που όλοι μαζί φτιάχνουν κάτι μαγικό. Τα φώτα που διακρίνει κανείς από μακριά πριν μπει ακόμα στην Καβάλα, είναι ενδεικτικά μιας πόλης ζωντανής. Μια ζωντάνια που περνά από το παλιό στο καινούργιο, από το κλασσικό στο μοντέρνο  και συνοδεύει τους κατοίκους της ανά τους αιώνες. Αυτή είναι η Καβάλα, ένα τόπος αγαπητός, γεμάτος αναμνήσεις.

Τι αξίζει να δείτε στην Καβάλα;

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας είναι το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Ανατολικής Μακεδονίας. Στεγάζει προϊστορικά ευρήματα από όλο το νομό Καβάλας καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές της Νεάπολης (παλιάς Καβάλας), της Αμφίπολης καθώς και από άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. Το κεντρικό θέμα  των εκθεμάτων του μουσείου είναι η διαχρονική ιστορία της πόλης της Καβάλας με τίτλο «Νεάπολις – Χριστούπολις – Καβάλα», που προκύπτει από τα τρία ονόματα της πόλης κατά την αρχαιότητα, τα βυζαντινά και τα νεότερα χρόνια αντίστοιχα.

Καμάρες

Οι Καμάρες, το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου το οποίο δέχτηκε από πολύ νωρίς επιδιορθώσεις και εκτεταμένες επισκευές κατά την Οθωμανοκρατία, ιδιαίτερα στα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1530 μ. Χ. περίπου). Η διπλή αυτή τοξωτή κατασκευή είχε στόχο να γεφυρώσει την χερσόνησο της Παναγίας με τις υπώρειες του ορεινού όγκου της Λεκάνης. Χρησίμευε για τη μεταφορά νερού από τις πηγές των ορεινών όγκων στην σημερινή «Παλιά πόλη» της Παναγίας, με την κύρια πηγή νερού να βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. ενώ άλλες πηγές χαμηλότερα συμπλήρωναν την τροφοδοσία του

Κάστρο

Το κάστρο της Καβάλας δεσπόζει πάνω στην κορυφή της χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλαιά πόλη. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και αργότερα έγιναν αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεμβάσεις στην οχύρωσή του από τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Τούρκους. Το κάστρο στη σημερινή του μορφή, κτίσθηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα, στηριζόμενο σε θεμελίωση Βυζαντινής περιόδου. Στο υπαίθριο θέατρό του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ιμαρέτ

Το Ιμαρέτ, μεγάλο συγκρότημα της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου, κλασσικό δείγμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην δυτική πλευρά της χερσονήσου της Παναγίας. Είναι από τα τελευταία που κατασκευάστηκαν την περίοδο αυτή και το μόνο που σώθηκε σχεδόν ακέραιο. Κτίσθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, μεταξύ 1817-1821 από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, Μεχμέτ Αλή. Το 2001 ενοικιάστηκε για 50 χρόνια σε επιχειρηματία της Καβάλας, αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε ένα πολυτελή και καλαίσθητο ξενοδοχείο, που διατηρεί κάτι από την ατμόσφαιρα της εποχής του.

Σπίτι Μεχμέτ Αλή

Στην πλατεία της παλιάς πόλης σώζεται συντηρημένο το σπίτι που γεννήθηκε ο Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας. Το όμορφο αυτό Μακεδονικής αρχιτεκτονικής οίκημα θεωρείται ως βακούφικη περιουσία του αιγυπτιακού κράτους. Το “κονάκι” του Μεχμέτ Αλή αποτελείται από δύο μέρη, το ισόγειο και τον όροφο. Στο κέντρο της πλατείας στήθηκε το 1934 μπρούντζινος έφιππος ανδριάντας προς τιμήν του σουλτάνου της Αιγύπτου.

Δημαρχείο

Το κτίριο, μικρογραφία Ουγγρικού πύργου, κτίσθηκε περίπου το 1895 από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog. Μετά το θάνατό του το κτίριο πέρασε στην κατοχή τη “Ανώνυμης Εταιρίας Καπνών και Πέραν Θαλάσσης”. Το 1937 αγοράστηκε από το Δήμο Καβάλας και έκτοτε στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.

Δημοτική Καπναποθήκη

Η Δημοτική Καπναποθήκη χτίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ως καπναποθήκη του Τούρκου καπνεμπόρου Κιζί Μιμίν. Το κτίριο αποτελεί παράδειγμα οθωμανικού νεοκλασικισμού με χρήση και στοιχείων μπαρόκ, όπως η επιβλητική επίστεψη της στέγης, με τα τέσσερα στέμματα. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Καβάλας και πρόκειται να φιλοξενήσει τα εκθέματα του Λαογραφικό Μουσείου Καβάλας, του Μουσείου Καπνού καθώς και εκθεσιακούς χώρους.

Παλιά Πόλη «Παναγία»

Στην Παλιά Πόλη ή αλλιώς στη συνοικία της Παναγίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κτίρια, πλακόστρωτα και μνημεία, που θαρρείς πως έχουν ξεφύγει από κάποιο παλιό σκονισμένο βιβλίο. Ξεκινώντας την περιήγηση επί της οδού Θεοδώρου Πουλίδου στα δεξιά συναντά κανείς το 5ο Γυμνάσιο σήμερα.

Συνεχίζοντας και φθάνοντας στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης, συναντάμε το Ιμαρέτ. Σε όλο το μήκος της οδού υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια και καφέ τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα ευχάριστο περιηγητικό διάλειμμα.

Προχωρώντας κανείς προς την «μύτη» της Χερσονήσου της Παναγίας, στα αριστερά  διακρίνει το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας.

Λίγο μετά την πλατεία βρίσκεται ένας από τους πιο όμορφους ναούς της πόλης με την πιο μαγευτική θέα, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο σημείο που είναι χτισμένη η εκκλησία, βρισκόταν ένα γυναικείο μοναστήρι από το οποίο σώζεται μόνο το καμπαναριό.

Στο τέλος της Χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, ξεπροβάλει ο Φάρος. Τοποθετημένος σε ένα μαγευτικό σημείο, είναι από τις πιο αγαπημένες γωνίες της πόλης, ιδανική για φωτογραφίες και ρομαντικές βόλτες. Ακριβώς κάτω από τον Φάρο, στα «βραχάκια» της Παναγίας, βρίσκεται ένας χώρος ιδανικός για ριψοκίνδυνους κολυμβητές και δεινούς ψαράδες.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στα ιστορικά δρομάκια της παλιάς πόλης συναντάμε το τζαμί του Χαλίλ Μπέη, το οποίο υπήρξε τέμενος και είναι ένα κτίριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το τέμενος είναι κτισμένο επάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής που ο επισκέπτης θαυμάζει χάρη στο γυάλινο δάπεδο.

Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει το Κάστρο που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο και αξιοθέατο.

Οι Φίλιπποι και τα λασπόλουτρα

Σε αυτόν τον τόπο ο χριστιανισμός συναντάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννιέται μέσα από ένα πανάρχαιο υλικό, τη λάσπη. Οι Φίλιπποι συγκεντρώνουν τη μοναδική ομορφιά της φύσης με τη ζωντανή ανάμνηση μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία, όπως η μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ. που σηματοδότησε την κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη Ρώμη.

Αυτοί είναι οι Φίλιπποι, ένας αρχαιολογικός χώρος που συγκαταλέγεται πλέον στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι η πόλη που δημιούργησε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος η οποία χάρη στα κοιτάσματα χρυσού του Παγγαίου και το σημαντικό οδικό άξονα της αρχαίας Εγνατίας γρήγορα μεταμορφώθηκε σε ένα οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο.

Το 55 μ.Χ. θα γίνει κι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της χριστιανοσύνης αφού εκεί, για πρώτη φορά, πατάει το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Κηρύσσει το ευαγγέλιο, φυλακίζεται και στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βαφτίζει την πρώτη ευρωπαία και ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης, τη σημερινή Καβάλα και μαζί με τους συνεργάτες του Σίλα, Τιμόθεο και Λουκά δια μέσου της Εγνατίας Οδούς φθάνει στην περίφημη πόλη των Φιλίππων.

Η περιοχή των Φιλίππων δεν είναι μόνο ένας ιστορικός τόπος είναι ταυτόχρονα κι ένας χώρος όπου σήμερα ο άνθρωπος φροντίζει την υγεία του, με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού.

Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας ή αλλιώς λασπόλουτρα, αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό. Λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο και χιλιάδες επισκέπτες δέχονται τις ευεργετικές ιδιότητες του ιαματικού πηλού.

Υπέροχες παραλίες για να κολυμπήσετε

Ραψάνη

«Παιδί της πόλης» σχεδόν στο κέντρο, κοντά στο πάρκο του Φαλήρου, για όσους δεν μπορούν να απομακρυνθούν από την πόλη. Ακτή του Δήμου Καβάλας, οργανωμένη και με ελεύθερη είσοδο, βραβευμένη από το 2009 με τη Γαλάζια Σημαία.

Καλαμίτσα

Οργανωμένη παραλία του Δήμου Καβάλας στη δυτική είσοδο της πόλης και βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, φιλοξενεί καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο αριθμό λουομένων. Επί της ακτής και στη γύρω περιοχή λειτουργούν ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα από την ελληνική και τη διεθνή κουζίνα.

Μπάτης

Γραφικός κόλπος 4 χλμ. από την Καβάλα. Οργανωμένη παραλία, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία. Στον «πολυχώρο» αυτό λειτουργεί κάμπινγκ 100 θέσεων. Ο επισκέπτης θα βρει θαλάσσια παιχνίδια, πισίνες, εστιατόριο, pool bar, beach bar και παιδική χαρά.

Τόσκα

Στα 5 χλμ. από την Καβάλα βρίσκεται η ακτή Τόσκα. Έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά και την οργάνωσή της.

Παληό

Σε απόσταση 6 χλμ από την Καβάλα συναντά κανείς το Παληό. Ένα γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο που προσελκύει πλήθος λουόμενων το καλοκαίρι καθώς είναι ένα παραδοσιακό παραθεριστικό κέντρο τόσο των κατοίκων της Καβάλας όσο και των τουριστών. Κατά μήκος του έχει υπέροχες δαντελωτές ακτές με παραλιακά καφέ και ταβερνάκια για όλες τις προτιμήσεις.

Νέα Ηρακλείτσα

Στα 13 χλμ από την Καβάλα το γραφικό λιμάνι της Νέας Ηρακλείτσας προσδίδει μια μοναδική μαγεία, καθιστώντας την ένα από τα πιο όμορφα χωριουδάκια της περιοχής. Διαθέτει μια υπέροχη γαλάζια θάλασσα με αμμουδερή παραλία την οποία μπορεί κανείς να απολαύσει είτε ως λουόμενος είτε τρώγοντας σε μια από τις πολλές υπέροχες ταβερνούλες της.

Νέα Πέραμος – Αμμόλοφοι

Στα 16 χιλιόμετρα από την Καβάλα, η Νέα Πέραμος συναγωνίζεται σε ομορφιά τα πιο γνωστά τουριστικά μέρη της Ελλάδας, αφού διαθέτει εκπληκτικές παραλίες και  μοναδικές ταβέρνες με το καλύτερο ψάρι της περιοχής. Απέναντι από την παραλία της Νέας Περάμου οι παραθεριστές βλέπουν μια βραχονησίδα γνωστή ως Φιδονήσι.

Οι Αμμόλοφοι, με τα κρυστάλλινα νερά τους, βρίσκονται 18 χλμ. από την Καβάλα και 2 χλμ. από τη περιοχή της Νέα Περάμου. Έχει μήκος 3 χλμ. και συνδυάζει ψιλή άμμο με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργεί στον επισκέπτη τη ψευδαίσθηση πως βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία! Η παραλία των Αμμολόφων κατατάσσεται στη λίστα των δέκα ωραιότερων παραλιών της Ελλάδας και για αυτό το λόγο προσελκύει πλήθος κόσμου κάθε καλοκαίρι.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα