Η παραδεισένια Αντίπαρος

Η Αντίπαρος είναι ένα μικρό, αλλά πανέμορφο, νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάρου, σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτήν. Το έδαφος της Αντίπαρου είναι κυρίως πεδινό, ενώ το κλίμα του νησιού μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Η Αντίπαρος έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στις φυσικές ομορφιές της, τη γραφικότητα των οικισμών της, αλλά και του εντυπωσιακού σπηλαίου της, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο θέρετρο και σε αγαπημένο προορισμό πολλών ξένων διασημοτήτων. Στην Αντίπαρο ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά, να χαρεί τους ρομαντικούς περιπάτους στα όμορφα καλντερίμια και να γευτεί τις τοπικές νοστιμιές στα πολυάριθμα ταβερνάκια του νησιού.

Τα προϊστορικά χρόνια η Αντίπαρος ήταν ενωμένη με την Πάρο, ενώ, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ωλίαρος, ήταν οι Φοίνικες. Η Αντίπαρος, κατά την αρχαιότητα, ακολουθεί την ιστορική πορεία της Πάρου.

Το 13ο αιώνα, το νησί μετονομάζεται στο σημερινό του όνομα και στα χρόνια του Βυζαντίου δοκιμάζεται, όπως και η Πάρος, από αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να ερημωθεί σημαντικά.

Όταν οι Κυκλάδες πέρασαν στην κυριαρχία των Ενετών (15ος αιώνας), το νησί ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου. Οι Ενετοί έχτισαν το κάστρο της Χώρας, που καταλήφθηκε το 1537 από το Μπαρμπαρόσα, έχοντας ως συνέπεια την υπαγωγή του νησιού στην κυριαρχία των Τούρκων. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα η Αντίπαρος πέρασε στην κυριαρχία των Ρώσων (1770-1774).

Κατά την ελληνική επανάσταση, η Αντίπαρος συμμετείχε ενεργά στους αγώνες της απελευθέρωσης και, το 1830, ενώνεται με την Ελλάδα. Μετέπειτα, το νησί ακολουθεί την ιστορική πορεία της Ελλάδας.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Χώρα της Αντιπάρου απλώνεται γύρω από το ενετικό κάστρο και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Η χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, η γραφική πλατεία και τα ερείπια του κάστρου, που θυμίζουν πτυχές τους παρελθόντος, αποτελούν τα δυνατά σημεία της Χώρας, που γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Ο οικισμός της Χώρας υποδέχεται τους επισκέπτες στην προκυμαία, με τα υπέροχα καφέ, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες. Η πλατεία της Χώρας, με το χαρακτηριστικό ευκάλυπτο, αποτελεί σημείο συνάντησης όχι μόνο για τους λιγοστούς κατοίκους της Χώρας, αλλά και για τους τουρίστες, οι οποίοι κατακλύζουν το βράδυ τις ταβέρνες και εν συνεχεία τα μπαράκια της πρωτεύουσας.

Αναμφισβήτητα, το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Χώρας είναι το ενετικό κάστρο του 15ουαιώνα, τα εξωτερικά τείχη του οποίου περικυκλώνουν το σύγχρονο οικισμό. Το κάστρο βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Χώρας. Χτίστηκε το 1440 από το Λορεντάνο και τη σύζυγό του Μαρία Σομμαρίπα, ενετικής καταγωγής, με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών. Είναι γοτθικού ρυθμού και ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα οργανωμένα πολεοδομικά συγκροτήματα του Μεσαίωνα.

Εκτός από το κάστρο, κοντά στην είσοδό του, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν και το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς και τις άλλες τρεις εκκλησίες, που βρίσκονται μέσα στο κάστρο, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Αντωνίου και του Χριστού.

Εκτός από τα αξιοθέατα, οι παραθεριστές μπορούν να κολυμπήσουν στις παραλίες πρώτη και δεύτερη Ψαραλυκή (ίσως οι δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού), Γλυφά και στο Σιφνέικο Γιαλό. Στα δυτικά του νησιού, όμως, βρίσκεται η ομορφότερη παραλία του νησιού, τα Λιβάδια, όπου οι τουρίστες θα γοητευθούν από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

sardis rent a car banner

e-iatros

Πρώτη μέρα στο σχολείο για την πριγκίπισσα Σάρλοτ

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Μπραντ Πιτ υπόσχεται ότι δεν θα πιει ποτέ ξανά αλκοόλ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Τα «αστικά τοπία» του Matias Bechtold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη του αριθμού των "likes" από τις αναρτήσεις των χρηστών