Ύδρα: Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού

ydra

Η Ύδρα, το πιο κοσμοπολίτικο, γραφικό και αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού, με πρωτεύουσα τον ομώνυμο οικισμό, βρίσκεται ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Αργολικό κόλπο. Η Ύδρα είναι ορεινό νησί, όπου κυριαρχούν τα γυμνά τοπία και η άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων, ενώ μόνο στο νοτιοδυτικό μέρος υπάρχουν κάποιες μικρές πευκόφυτες εκτάσεις.

Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών το χρόνο, όχι μόνο λόγω της κοντινής απόστασής της από τον Πειραιά, αλλά και για τις πλούσιες φυσικές ομορφιές, τις υπέροχες καθαρές παραλίες, την άφθαρτη νησιώτικη ταυτότητα και την πλούσια ιστορική κληρονομιά. Το νησί είναι οργανωμένο, με πολλά καταλύματα, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Στην Ύδρα, λοιπόν, θα συναντήσετε άφθονα εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και μπαράκια, τα οποία δημιουργούν μια ξεχωριστή αισθητική στο νησί, που μαζί με το γραφικό, το αρχοντικό, συνδυάζει άψογα και τη ζωντάνια.

Επίσης, στο νησί του Αργοσαρωνικού μπορείτε να θαυμάσετε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, καθώς και τις Ιστορικές Οικίες των Παύλου και Λάζαρου Κουντουριώτη.

Παραλίες όπως η Σπηλιά, η Υδρονέτα, το Αυλάκι, το μεγάλο και μικρό Καμίνι, ο Βλυχός, οι Πλάκες Βλυχού, ο Παλαμιδάς, το Μπίστι, η Νησίζα αλλά και πολλές άλλες, μαγεύουν τον επισκέπτη, ο οποίος μένει εκστασιασμένος από την άγρια ομορφιά και τα πεντακάθαρα νερά της Ύδρας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Η Ύδρα οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά των πλούσιων πηγών κατά την αρχαιότητα, ενώ ο Ηρόδοτος την ανέφερε με το όνομα Υδραία. Το νησί φαίνεται να κατοικείται, όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως στη θέση Επισκοπή, από την ύστερη νεολιθική εποχή (3000-2600 π.Χ.).

Ωστόσο, ο ρόλος της παραμένει ασήμαντος έως και το 16ο, περίπου, αιώνα, όταν και θα ξεσπάσει ένα έντονο εποικιστικό κύμα. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν και, έτσι, η Ύδρα, στα τέλη του 18ου αιώνα, είχε εξελιχθεί σε μεγάλη ναυτική δύναμη.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια που προσέφερε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, διαθέτοντας 130 πλοία, και, μαζί με τους στόλους των Σπετσών και των Ψαρών, συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της χώρας μας.

Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση, αρχίζει μια μεγάλη περίοδος παρακμής στο νησί.

Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν κατά τη δεκαετία του ’50, όταν και «ανακαλύπτεται» από ανθρώπους του πνεύματος. Το αποτέλεσμα ήταν να γνωρίσει αλματώδη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη, χωρίς, βέβαια, να χάσει και την ιδιαίτερη ταυτότητά της.

Τέλος, σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού είναι και οι σπουδαίες προσωπικότητες που έχει κατά καιρούς αναδείξει, όπως οι Ανδρέας Μιαούλης, Αντώνιος Κριεζής, Δημήτριος Βούλγαρης, Παύλος Κουντουριώτης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νικόλαος Βώκος και Μίλτος Σαχτούρης.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα