Σπέτσες: Το αρχοντικό νησί

spetses

Οι Σπέτσες, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, είναι από τα πλέον δημοφιλή και κοσμικά νησιά της Ελλάδας και βρίσκονται στο νότιο άκρο του Αργοσαρωνικού, στην είσοδο του Αργολικού κόλπου. Οι πευκόφυτοι λόφοι στην ενδοχώρα και οι δαντελωτές ακρογιαλιές αποτελούν χαρακτηριστικό της μορφολογίας του νησιού.

Το αρχοντικό και ένδοξο αυτό νησί, γενέτειρα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ξεχωρίζει για τη γραφικότητα, τα επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια, για τη σπουδαία ιστορία, τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές και τις υπέροχες παραλίες. Γύρω από το νησί ξεπροβάλλουν και τα μικρά νησιά Σπετσοπούλα, Μικρό Μπούρμπουλο και Άγιος Γιάννης.

Υπάρχουν δυο λιμάνια που εξυπηρετούν την πόλη των Σπετσών. Το Παλιό Λιμάνι και το νέο – κεντρικό, γνωστό και ως Ντάπια (Ντάπια θα πει κανονιοστάσιο), λόγω του υπάρχοντος κανονιοστασίου από την Επανάσταση του ’21.

Μια βόλτα, λοιπόν, στο παλιό λιμάνι των Σπετσών επιβάλλεται για κάθε επισκέπτη του νησιού. Στη διαδρομή θα θαυμάσει τα αρχοντικά των μεγαλοκαπεταναίων της Επανάστασης και θα καταλήξει στο κέντρο του Παλιού Λιμανιού, εκεί όπου οι πρόγονοί μας ναυπηγούσαν τις θαυμαστές βρικογολέτες, τα καράβια που μας χάρισαν την ελευθερία.

Οι παραλίες των Σπετσών είναι πανέμορφες, με καταγάλανα νερά, ενώ τα πεύκα φτάνουν συχνά την ακτογραμμή.

Πλήθος επισκεπτών, έρχεται στις Σπέτσες κάθε Σεπτέμβριο για να παρευρεθεί στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις της «Αρμάτας», που διαρκούν μια εβδομάδα και διοργανώνονται σε ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι Σπέτσες πρωτοκατοικήθηκαν κατά τη μεσολιθική εποχή (8.000 π.Χ. περίπου), όταν και το νησί ήταν ακόμη ενωμένο με την ακτή της Αργολίδας.

Κατά την αρχαιότητα, το νησί ονομάζονταν Πυτιούσα, επειδή ήταν πευκόφυτο. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στους Γενουάτες και τους Ενετούς, που το ονόμαζαν «Ιζόλα ντι Σπέσια», που σήμαινε αρωματοφόρο νησί, και στους Αρβανίτες πρόσφυγες του 18ου αιώνα, που χρησιμοποιούσαν το όνομα Πέτσα ή Πέτζα.

Μέχρι και το 18ο αιώνα, δεν συνέβη κάτι αξιόλογο από ιστορικής απόψεως στο νησί. Την περίοδο εκείνη ιδρύθηκε ένας οικισμός στο Καστέλι, που εξελίχθηκε σε ισχυρή ναυτική δύναμη.

Οι κάτοικοι πήραν μέρος στα Ορλωφικά και υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τους Τούρκους. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, δημιούργησαν και πάλι ισχυρό ναυτικό και έχτισαν τη σημερινή πόλη.

Το 1821, όταν και ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, οι Σπέτσες διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση του Έθνους. Μετέτρεψαν τα εμπορικά τους πλοία σε πολεμικά, βοηθώντας τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, οι Σπέτσες δεν μετέτρεψαν τα πλοία τους σε ατμόπλοια, όπως οι υπόλοιπες ισχυρές ναυτικές δυνάμεις, και έτσι εισήλθαν σε μία περίοδο παρακμής ως την αυγή του 20ού αιώνα, οπότε χάρη στον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό άρχισαν να αναπτύσσονται και πάλι.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα